We zijn wat we eten (en drinken). Als we dit niet te letterlijk nemen zit er veel waarheid in deze uitspraak.
Categorie: Uncategorized
3 redenen om uitsluitend biologische thee te drinken
Steeds meer mensen komen tot de conclusie dat biologisch eten en drinken gezonder is. Hoewel een supermarkt als Lidl hun biologische assortiment tegen betaalbare prijzen gestaag vergroot hangt er toch nog steeds een flink prijskaartje aan de keuze voor biologisch. In de praktijk maken we dan ook vaak keuzes m.b.t. wat we zeker biologisch willen hebben en wat misschien toch ook wel niet-biologisch kan. Hieronder 3 redenen waarom je vooral voor thee beter kunt kiezen voor biologisch.
- Biologische thee voor je gezondheid. De meerderheid van de pesticiden op de theebladeren worden hier pas in je kop of pot van afgewassen. In tegenstelling tot voedsel dat je kunt wassen voor consumptie, kan dat bij thee niet. Daar komt bij dat kokend water het vrijkomen van chemische stoffen uit de bladeren versterkt. Veel studies leveren bewijs dat synthetische pesticiden aanzienlijke gezondheidsrisico’s met zich meebrengen m.b.t. geboorteafwijkingen, schade aan het zenuwstelsel en endocriene systemen, hormonale onevenwichtigheden, ademhalingsziekten en verscheidene soorten kanker.
- Biologische thee voor het milieu. Thee is een van de zwaarst met synthetische chemicaliën bespoten gewassen ter wereld. Het gebruik van deze synthetische chemicaliën kunnen nadelige gevolgen voor het milieu hebben. Een beangstigend gemiddelde van meer dan 95% van de herbiciden en 98% van de insecticiden gaan verder dan waar ze oorspronkelijk voor zijn bedoeld. Deze onnodige giftige chemicaliën raken insecten, dieren, grond, water en de lucht die we inademen. Algenbloei is een goed voorbeeld van hoe deze stoffen een verwoestende uitwerking kan hebben op ons milieu. Gewassen nemen slechts een heel klein deel van de aanwezige stikstof in kunstmest op, en de rest? Verdwijnt rechtstreeks in onze waterwegen. Dit zorgt voor algenbloei, dat zorgt voor minder zuurstof in het water, met schadelijke gevolgen voor onze waterleven.
Er zijn vele andere kwesties, zoals kwaliteit van het water voor menselijke consumptie, de effecten op de macro en micro-ecosystemen en de kwaliteit van de bodem, maar je kunt beginnen met het grotere plaatje hier begrijpen … niet-biologische landbouw praktijken zijn niet goed voor onze aarde en voor ons. Bij het biologisch verbouwen van thee wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest en pesticiden om een hoge opbrengst te bereiken. In plaats daarvan worden holistische landbouwpraktijken gebruikt met natuurlijke dierlijke mest en organisch materiaal om gezonde, evenwichtige planten te laten groeien. Hierdoor wordt het optimale voedingsstoffenprofiel ontwikkeld binnen de plant die niet alleen ten goede komt aan de grond voor toekomstige gewassen, maar ook voor de consument die de thee drinkt! - Biologische thee voor sociale verantwoordelijkheid. Als de inname van pesticiden niet geweldig is voor onze gezondheid, kun je je voorstellen hoe schadelijk deze stoffen moeten zijn voor de boeren die het spuiten op niet biologische theestruiken. Dit heeft mogelijk ernstige gevolgen voor hun gezondheid, plus de gezondheid van iedereen die in de nabijheid van deze bedrijven woont en werkt. Er zijn een aantal grote commerciële biologische bedrijven, de meerderheid van de biologische thee is echter afkomstig van kleine boerderijen die gezinnen in kleine gemeenschappen ondersteunen. Werknemers worden in de meeste gevallen ethisch behandeld vanwege de hogere prijs die betaald wordt voor biologische thee en het feit dat de productie van hoge kwaliteit thee een hoge mate van vakkennis en ervaring vereist die relatief schaars is bij de snel groeiende vraag naar kwaliteitsthee. In plaats van te worden blootgesteld aan schadelijke chemicaliën, werken deze boeren met natuurlijke producten en genieten van de voordelen van het werken in een zuivere omgeving.
Duidelijk zaak lijkt ons… Hierom verkopen wij op BioThee.nl al ruim 15 jaar uitsluiten biologische en hoogwaardige thee.
4 voordelen van L-theanine in thee
L-Theanine is een uniek aminozuur dat bijna uitsluitend voorkomt in theeplanten en sommige soorten paddenstoelen. Er is aangetoond dat het een aantal voordelen heeft, waaronder het verminderen van angst, het verbeteren van focus en aandacht, het stimuleren van het immuunsysteem en het bevorderen van ontspanning.
Een van de meest bekende voordelen van L-Theanine is het vermogen om angst te verminderen. Onderzoek heeft aangetoond dat het kan helpen om angst en stress te verminderen en om ontspanning te bevorderen. Dit maakt thee het perfecte drankje bij angststoornissen, maar ook voor mensen die stress en spanning ervaren in hun dagelijks leven.
L-Theanine (in combinatie met cafeïne) blijkt ook de focus en aandacht te verbeteren. Het is aangetoond dat het de cognitieve functies verbetert, waaronder aandacht, geheugen en reactietijd. Dus ook voor mensen die gefocust en alert moeten blijven voor hun werk of studie is thee een goed idee.
Naast de cognitieve voordelen, is ook aangetoond dat L-Theanine (samen met EGCG dat ook van nature aanwezig is in thee) het immuunsysteem stimuleert. Men denkt dat het ontstekingsremmende eigenschappen heeft, die kunnen helpen om ontstekingen door het hele lichaam te verminderen en de algehele gezondheid te ondersteunen.
Ten slotte staat L-Theanine bekend om zijn vermogen om ontspanning te bevorderen en de slaapkwaliteit te verbeteren.
Je zou je bijna af gaan vragen waarom niet iedereen thee drinkt 🙂
Wat is Shincha?
Wat is Japanse Shincha-thee?
Shincha (新茶 of “nieuwe thee”) is een Japanse groene thee die afkomstig is van de eerste oogst sencha in de lente. Shincha komt van de beste van de felbegeerde bladeren van de eerste oogst. Het is slechts in beperkte hoeveelheden verkrijgbaar in de lente, waardoor het een zeer gezochte thee is.
De geschiedenis van Shincha
Voordat moderne koelopslag werd uitgevonden, verloor groene thee na verloop van tijd snel zijn versheid. Japanners moesten oude thee drinken na de zomeroogst en maart was de slechtste tijd om ongebrande groene thee te drinken. Om toch van de thee te kunnen blijven genieten werd de thee geroosterd (hojicha) of er werd geroosterde rijst aan toegevoegd (genmaicha).
Maar de frisse umami smaak van groene ging voor een groot deel verloren. Theeliefhebbers keken dus reikhalzend uit naar de lenteoogst in april. Het woord “Shincha” werd vervolgens gebruikt om deze nieuw geoogste thee te onderscheiden van de thee van vorig jaar.
Productie van Shincha
Shincha wordt op dezelfde manier gekweekt als sencha, maar komt alleen van de eerste pluk (eerste oogst), de fijnste bladeren.
Hoe eerder de thee wordt geoogst, hoe hoger de kwaliteit en prijs, dus boeren proberen de bladeren zo vroeg mogelijk te oogsten terwijl ze nog jong en mals zijn. Verschillende cultivars hebben ook iets andere oogstschema’s.
Wat maakt Shincha speciaal?
Tijdens de winter slaan theeplanten mineralen en voedingsstoffen op, zoals aminozuren, die vervolgens vrijkomen in de verschillende delen van de plant wanneer deze begint te bloeien. Dit geeft shincha zijn kenmerkende zoete smaak in vergelijking met andere Japanse groene thee.
Onderzoek: De invloed van intenties op thee (en voedsel in het algemeen)
Thee ‘bewerkt met goede intenties’ door 3 boeddhistische monniken zorgt voor een beter gevoel bij de drinker (zonder dat deze van de ‘bewerking’ af weet).
Dit onderzoek toont het veel bekritiseerde idee aan van het belang van intentie bij het vervaardigen van voeding.
Hieronder een vertaling van de samenvatting van het onderzoek:
Metafysica van de theeceremonie: een gerandomiseerde studie waarin de rol van intentie en overtuiging op de stemming wordt onderzocht tijdens het drinken van thee
Doelstelling:
Deze studie onderzocht of het drinken van thee “behandeld” met goede bedoelingen de stemming meer zou verbeteren dan het drinken van gewone thee, onder dubbelblinde, gerandomiseerde omstandigheden.
Ontwerp:
Elke avond, zeven dagen achter elkaar, registreerden vrijwilligers hun stemming met behulp van de Profile of Mood States (POMS) vragenlijst. Op dag drie, vier en vijf van de test dronk elke deelnemer ‘s morgens en’ s middags 600 ml oolongthee. Een willekeurig toegewezen groep kreeg blindelings thee die opzettelijk was behandeld door drie boeddhistische monniken; de andere groep kreeg blindelings onbehandelde thee van dezelfde bron. Op de laatste dag van de test gaf elke persoon aan wat voor soort thee hij/zij dacht te hebben gedronken.
Deelnemers:
Gestratificeerde, willekeurige steekproeven werden gebruikt om 189 volwassenen toe te wijzen in twee groepen die overeenkomen met leeftijd, geslacht, de psychologische eigenschap van neuroticisme en de hoeveelheid thee die gemiddeld per dag wordt geconsumeerd. Alle deelnemers waren Taiwanees en woonden in Kaohsiung, Taiwan, en de test werd gedurende een week uitgevoerd om stemmingswisselingen als gevolg van veranderingen in plaatselijk weer en andere veelvoorkomende invloeden te verminderen.
Resultaten:
Degenen die behandelde thee dronken vertoonden een grotere verbetering van de stemming dan degenen die onbehandelde thee dronken (Cohen’s d = 0,65, P = 0,02, tweezijdig). Verandering in stemming bij degenen die geloofden dat ze behandelde thee dronken, was veel beter dan degenen die niet geloofden (Cohen’s d = 1,45, P = .00002, tweezijdig).
Conclusie:
Met goede bedoelingen behandelde thee verbeterde de stemming meer dan gewone thee uit dezelfde bron. De overtuiging dat men behandelde thee dronk, zorgde voor een grote verbetering van de stemming, maar alleen als men daadwerkelijk de behandelde thee dronk, wat aangeeft dat geloof en opzettelijke verbetering op elkaar inwerken. Dit suggereert ook dat de esthetische en opzettelijke kwaliteiten die geassocieerd worden met de traditionele theeceremonie subtiele invloeden kunnen hebben die verder reiken dan het ritueel zelf.
Originele onderzoek: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24199774
7 redenen waarom je beter gefocust werkt met thee
Ken je dat gevoel dat je iets af probeert te krijgen maar dat het maar niet lukt omdat je je niet kan concentreren omdat je moe bent of omdat er van alles in en om je hoofd gebeurd?
“Werk slimmer, niet harder”, is het oude gezegde. Hieronder 7 redenen waarom thee je hierbij kan helpen.
1. Cafeïne
De toename van alertheid door cafeïne is bewezen in tal van onderzoeken, met resultaten die verhoogde niveaus van aanhoudende visuele aandacht en scherpere reactietijden en werkgeheugen laten zien. Maar loutere alertheid leidt niet noodzakelijkerwijs tot een hogere productiviteit, zoals te zien is wanneer iemand te nerveus is om zich op bepaalde taken te concentreren. Dit is waar de effecten van L-Theanine goed van pas komen.
2. L-Theanine
L-Theanine is een aminozuur dat verantwoordelijk is voor de toename van alfa-hersengolfactiviteit en wordt zelden ergens in de natuur aangetroffen, behalve in het theeblad, een enkele paddenstoelsoort en de hulstplant. Hogere alfafrequentie is een indicatie van een ontspannen gemoedstoestand zonder slaperigheid op te wekken en matigt het effect van cafeïne. Studies (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6836118/) hebben geconcludeerd dat “verhoogde alfa-activiteit in de hersenen veroorzaakt door L-theanine in verband is gebracht met verhoogde creativiteit, betere prestaties onder stress, en verbeterd leren en concentratie, evenals verminderde angst.
3. Ritueel
Het zetten van thee kan ook een manier zijn om mindfulness te oefenen. Een paar minuten mindfulness is een eenvoudige maar effectieve manier om beter mentaal te kunnen functioneren. Je neemt even een pauze van alle drukte om je heen en geniet van innerlijke stilte. Het resultaat is dat je weer fris en gefocust aan de slag kunt gaan.
4. Beweging
Een theepauze nemen haalt je weg van de computer, van het scherm, van je bureau en bevordert een betere bloedsomloop. Een slechte bloedsomloop kan het gevolg zijn van te lang aan een bureau gebonden zijn en kan een kritieke slag toebrengen aan de productiviteit door gebrek aan zuurstof naar de hersenen en fysiek ongemak. Door regelmatig op te staan en te bewegen op kantoor of thuis, helpt de toename van de bloedstroom het systeem te revitaliseren en de hersenprestaties te verbeteren.
5. Sociale interactie
Arbeidspsychologen zeggen dat het nemen van pauzes om te socialiseren een essentieel onderdeel is van het omgaan met het kantoorleven. Nu technologie de behoefte aan real-time sociale interactie en face-to-face contact vervangt, helpt het zetten van een kopje thee in een ruimte waar je collega’s of familieleden tegenkomt.
6. Holistische wellness
Thee zit vol antioxidanten. Deze helpen oxidatieve stress te moduleren, wat kan bijdragen aan de preventie van kanker, osteoporose en hart- en vaatziekten (zie: https://www.biologischethee.nl/informatie_over_thee_en_biothee/thee-en-gezondheid/). Antioxidanten ondersteunen je immuunsysteem. Betere immuniteit = minder ziek = meer productiviteit.
7. Goede kwaliteit thee is heerlijk en maakt je blij.
Een kopje thee is een heerlijke manier om je geluksniveau te verhogen. Gelukkig werken is natuurlijk altijd beter dan…
Doe er je voordeel mee. We helpen je graag op https://www.biologischethee.nl 😃
Heb je meer tijd nodig om tot rust te komen en zaken op een rijtje te zetten dan kunnen we je daar ook bij helpen in de prachtige oude olijfmolen van onze vrienden in zuid Spanje: https://elmolino.eu/
Groene thee en goedaardige gynaecologische aandoeningen. Nieuw onderzoek.
Onderzoek naar de medicinale werking van (groene) thee lijkt in een stroomversnelling te zijn gekomen. Vorige week publiceerde het Department of Gynecology and Obstetrics, Division of Reproductive Sciences & Women’s Health Research, Johns Hopkins Medicine in Baltimore een zeer uitgebreid onderzoek onder de naam ‘Groene thee en goedaardige gynaecologische aandoeningen: een nieuwe truc voor een oude drank?’
De conclusie is: ‘Groene thee, met zijn belangrijkste bioactieve component EGCG, is veelbelovend bij de behandeling van goedaardige gynaecologische aandoeningen. In-vitro-onderzoeken hebben aangetoond dat EGCG kan werken op verschillende intracellulaire signaalroutes die betrokken zijn bij de pathogenese van baarmoederfibromen en endometriose. Dierstudies ondersteunden verder de rol van EGCG bij het krimpen van vleesbomen en endometriose laesies. Bij mensen bleek EGCG de symptomen te verlichten die verband houden met vleesbomen, PCOS (gewichtstoename, insulineresistentie en hyperandrogenisme) en gevolgen van de menopauze (osteoporose en gewichtstoename). De rol van groene thee bij de behandeling van onvruchtbaarheid blijft controversieel en er zijn meer studies nodig om definitieve conclusies te trekken over het effect ervan op adenomyose. Aangezien het meeste bewijs is afgeleid van in vivo en in vitro experimentele onderzoeken, moeten klinische onderzoeken worden overwogen die de effecten van EGCG op de ontwikkeling en groei van goedaardige gynaecologische aandoeningen evalueren.’
(Vertaling uit het originele Engelstalige rapport: https://www.mdpi.com/2072-6643/15/6/1439)
Hier kun je een (vertaalde) samenvatting lezen maar het is absoluut de moeite waard om het originele rapport te lezen.
Uiteraard hopen we dat bovengenoemde problemen zo veel mogelijk mensen bespaard blijven maar ‘in het geval dat’ wilden we dit onderzoek graag met je delen.
Alle ‘echte’ thee (geen kruidenthee) bevat EGCG. De concentratie loopt echter enorm uiteen. De thee met veruit de hoogste concentratie is Kafun van de familie Morimoto. Deze thee van de Benifuki struik bevat in de basis het hoogste percentage gemethyleerde EGCG (antioxidant). Daarnaast wordt het verbouwd in de Japanse prefectuur Miyazaki met de meeste blootstelling aan zonneschijn hetgeen het vormen van antioxidanten als catechinen ook nog eens bevorderd. Naast de opmerkelijke concentratie EGCG (7,3%) bevat deze thee ook hoge concentraties van andere catechines/antioxidanten (totaal 17%), dat is reden voor een in vergelijking scherpe smaak.
Meer informatie (inclusief laboratoriumanalyse):Â https://www.biologischethee.nl/product/benifuki-thee-antioxidanten-in-thee/
Breaking News: ‘EGCG is een veelbelovende aanvulling op chemotherapie’.
10 februari 2023 is er een onderzoek gepubliceerd in European Journal of Medical Chemistry met de titel ‘EGCG adjuvant chemotherapy: Current status and future perspectives’. Hieronder de door Google vertaalde samenvatting:
‘De resistentie van kankercellen tegen chemotherapeutica vermindert het therapeutisch effect bij kankerpatiënten aanzienlijk, en ook de toxische bijwerkingen van chemotherapie tasten de kwaliteit van leven van patiënten ernstig aan. De combinatie van epigallocatechine-3-gallaat (EGCG), het belangrijkste actieve ingrediënt in thee, met cisplatine, 5-FU, doxorubicine en paclitaxel versterkt hun sensibiliserende werking op tumoren en bestrijdt de medicijnresistentie van kankercellen. Deze effecten lijken te worden gemedieerd door een verscheidenheid aan mechanismen, waaronder het bestrijden van medicijnresistentie gemedieerd door kankerstamcellen, het verbeteren van de medicijngevoeligheid, het induceren van celcyclusstilstand en apoptose, en het blokkeren van angiogenese. Bovendien kan EGCG een reeks nadelige effecten van chemotherapie onderdrukken, zoals gastro-intestinale stoornissen, nefrotoxiciteit en cardiotoxiciteit, door zijn ontstekingsremmende en antioxiderende effecten en de kwaliteit van leven van patiënten verbeteren. De lage biologische beschikbaarheid en off-target effecten van EGCG en de reactiviteit ervan met sommige chemotherapeutische middelen beperken echter de klinische toepassing ervan. De nanomodificatie van EGCG en chemotherapeutica verbetert niet alleen de antitumoractiviteit, maar verlengt ook de overlevingstijd van tumordragende muizen, en heeft het voordeel van lage toxiciteit. Daarom is deze review bedoeld om de huidige status en uitdagingen te bespreken met betrekking tot het gebruik van EGCG in combinatie met chemotherapie bij de behandeling van kanker. Over het algemeen is EGCG een veelbelovende aanvulling op voor chemotherapie.’
Origineel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36780831/
Alle ‘echte’ thee (geen kruidenthee) bevat EGCG. De concentratie loopt echter enorm uiteen. De thee met veruit de hoogste concentratie is Kafun van de familie Morimoto. Deze thee van de Benifuki struik bevat in de basis het hoogste percentage gemethyleerde EGCG (antioxidant). Daarnaast wordt het verbouwd in de Japanse prefectuur Miyazaki met de meeste blootstelling aan zonneschijn hetgeen het vormen van antioxidanten als catechinen ook nog eens bevorderd. Naast de opmerkelijke concentratie EGCG (7,3%) bevat deze thee ook hoge concentraties van andere catechines/antioxidanten (totaal 17%), dat is reden voor een in vergelijking scherpe smaak.
Meer informatie (inclusief laboratoriumanalyse): https://www.biologischethee.nl/product/benifuki-thee-antioxidanten-in-thee/
water, Water & WATER
Ik herinner mij nog goed wat ik dacht toen begin jaren ’90 een waterwinkel werd geopend in Rotterdam, aan de Veerhaven naast het Volkenkundig Museum: ‘Dat gaat ‘m niet worden met al die nuchtere Rotterdammers’. Ik wist toen al wel dat er een verschil was tussen verschillende soorten mineraalwater, maar een winkel met honderden verschillende soorten 30 jaar geleden in Rotterdam…
Zij waren hun tijd ver vooruit (en hadden een betere locatie kunnen kiezen) maar deze mensen wisten wel iets dat veel mensen zich nu nog steeds niet realiseren: er is water en Water en WATER en…
En dat water is een zeer belangrijk onderdeel van je kopje thee. Als je water niet goed is kun je nog zo’n mooie thee kopen, het resultaat is ver van optimaal. En dat is toch wel erg zonde van zo’n goede thee! Wij namen eens een zakje China Jasmin Phoenix Dragon Pearls mee naar vrienden in Dublin. Met het kraanwater in de Ierse hoofdstad verloor de thee niet alleen haar heerlijke subtiele smaak, het was gewoon smerig!
De kwaliteit van leidingwater verschilt enorm per locatie (ook binnen Nederland en België). Dit kan liggen aan de bron maar ook aan de ouderdom van het leidingnetwerk.
Doe is een test en zet een kopje thee met kraanwater en eenzelfde met Spa Blauw (Onderzoeken m.b.t. pH-waarde en gehalte aan mineralen wijzen uit dat Spa Blauw de beste algemeen verkrijgbare optie is).
Standaard je thee zetten met Spa Blauw is misschien wel chique maar al de plastic flessen als afval wat minder. Wij hebben jaren gebruik gemaakt van een Britta filter en hebben recentelijk een 12 liter Berkefeld aangeschaft (er zijn ook kleinere) waar we ook zeer tevreden over zijn. Beide filtersystemen kunnen we van harte aanraden om mogelijk nog meer uit een goede thee te halen.
En als we het dan toch over het optimaliseren van je thee-ervaring hebben… Vorige week introduceerden we een aantal nieuwe theekopjes. Hieronder de eerste 2 reacties van klanten m.b.t. de rode, blauwe, groene en groen/blauwe kopjes:
‘Zo blij mee, de thee smaakt echt veel beter uit deze kopje. Terwijl ik al heel wat kopjes heb geprobeerd. Dank!!’
‘Nondedju salamanders wat een mooi thee kopje’
Mijn dagelijkse ritueel met Japan Sencha
Regelmatig wordt mij gevraagd naar mijn favoriete thee. Natuurlijk zijn er meerderen maar al jaren begin ik mijn dag met een oud klein keramiek potje (ooit in een kringloopwinkel aan een Utrechtse gracht gekocht) Japan Sencha. Na tot 120 geteld te hebben haal ik het filter eruit en geniet ik eerst even van de geur van de natte bladeren voor ik het filter weer op de aanrecht zet voor een volgend potje (er volgen er meer gedurende de dag). Vervolgens neem ik de thee mee naar mijn kantoortje waar ik eerst 20 minuten met m’n benen omhoog in een comfortabele stoel ga zitten. Terwijl ik zo nu en dan een slokje neem overdenk ik wat ik die dag ga doen en sluit nog even mijn ogen om mij helemaal te kunnen concentreren op de zuivere smaak van deze Japan Sencha.
De zoete en licht bittere tonen vermengen zich en dansen op de tong. Het bittere wordt veroorzaakt door catachinen, de antioxidanten in thee. Het zoete is het resultaat van theanine – een aminozuur. Beiden zijn van nature aanwezig in het theeblad. Afgezien van de heerlijke smaak, heeft theanine ook een kalmerend effect. Als ik gespannen ben en concentreer mij weer voor een paar minuten op de smaak en geur van deze thee ben ik zo weer relaxed.
Bovenstaande is natuurlijk een persoonlijke ervaring maar het kan geen toeval zijn dat juist deze thee de laatste jaren steeds meer ontdekt wordt en ondertussen onze absolute bestseller is.
Hoe wordt Japan Sencha gemaakt?
Sencha wordt geoogst in de lente en de zomer. De oogst van de lente wordt als hoger in kwaliteit beschouwd omdat deze rijker is aan voedingsstoffen die tijdens de wintermaanden door de theestruik worden verzameld. De zomeroogst is van een lagere kwaliteit en heeft dus een lagere prijs. Het verschil is ook te zien aan de droge bladeren: sencha-bladeren van de lente-oogst zijn erg dun en donker, terwijl die van de zomer meestal dikker en lichter van kleur zijn.
Om sencha te maken, doorlopen vers geoogste bladeren normaal gesproken drie belangrijke stappen. De eerste, en het belangrijkste voor Japanse thee, is stomen. Het is een snelle stap, meestal tussen de 30 en 120 seconden voor sencha. Het vervult echter een uiterst belangrijke taak: het stoppen van de oxidatie en het behouden van het ‘groen’. Theebladeren bevatten enzymen die oxidatie vergemakkelijken wanneer de bladcellen worden gekneusd en blootgesteld aan zuurstof. Het behandelen van de bladeren met hoge hitte deactiveert de enzymen en remt de oxidatie.
Na het stomen worden de bladeren gerold om de celwanden in het blad af te breken, zodat hun smaakcomponenten tijdens het trekken gemakkelijk aan het water kunnen worden afgegeven. In totaal kan het rollen 2,5 tot 3 uur duren. Het is niet een enkele stap, maar een combinatie van verschillende kleinere. De bladeren worden eerst licht opgerold om het extra vocht van het stomen te drogen. Dan wordt het rollen zwaarder om het oorspronkelijk in het blad aanwezige vocht naar de oppervlakte te dwingen. Wanneer dit vocht aanzienlijk wordt verminderd, krijgen de bladeren hun uiteindelijke vorm: rechte naalden.
Het drogen komt aan het einde. Het vocht wordt tot een minimum beperkt zodat de thee langer houdbaar blijft.