Posted on

Tropische smoothie met Kafun

Smoothie met KafunBereiding:

Laat het fruit ca. 5 min. ontdooien. Snijd de bananen in stukjes. Pureer alle ingrediënten in een blender of in een hoge kom met een staafmixer. Verdeel de smoothie over hoge glazen. Steek er rietjes in en serveer direct.

 

 

 

Ingrediënten:

  • 1 banaan

  • 50 gr. bevroren ananas

  • 50 gr. bevroren mango

  • ½ tl. kafun

  • Gember (naar smaak)

  • 150 ml water

Posted on

Kamille gezichtsmasker voor een zachte huid

Kamille gezichtsmaskerBereiding:

Maal de kamille en havermout fijn in een keukenmachine of blender.

Voeg voor gebruik een halve eetlepel van dit poeder toe aan een kom en meng het met een theelepel honing. Verdun evt. met water tot het masker de gewenste dikte heeft.

Verdeel dit mengsel in een dunne laag over het gezicht en laat het opdrogen.
Maak het gezicht schoon met lauwwarm water.

Dit poedermasker kan je van tevoren maken en in een luchtdicht potje in het donker bewaren, op deze manier is het heel makkelijk om spontaan een zelfgemaakt maskertje op te doen!

Ingrediënten:

  • 4 eetlepels kamille

  • 4 eetlepel havermeel of havermout

  • 4 theelepels honing

Posted on

London Fog (met Earl Blue Diamond)

Bereiding:

Zet een kopje Earl Blue Diamond en laat het 5 minuten trekken.

Zeef de theeblaadjes eruit en voeg een theelepel vanille suiker toe, roer het tot de suiker helemaal gesmolten is.

Verwarm de havermelk en klop deze eventueel op en giet het bij de Earl Blue Diamond.

Het moment dat je de melk bij de thee thee giet en deze in het kopje mengen lijkt het net alsof er een dikke mist over de thee heen trekt, vandaar de naam London Fog.

Ingrediënten:

  • 4 theelepels Earl Blue Diamond

  • 1 theelepel vanillesuiker

  • 150 ml. water

  • 150 ml. Havermelk

Posted on

Rooibos Latte

Bereiding:

Breng de rooibos met het water aan de kook in een steelpan en laat het minstens 5 minuten koken.

Giet de thee door in zeef in een mok en voeg een theelepel honing toe.

Verwarm de havermelk en klop deze eventueel op en giet het bij de rooibos.

Strooi er eventueel nog wat kaneel bovenop ter versiering.

 

Ingrediënten:

Posted on

Earl Grey / Lapsang Granola

Heerlijke ontbijt tip van Sofie!

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 150 ℃ en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Smelt de kokosolie op een laag pitje en haal de pan van het vuur. Voeg hier vanille extract en agavesiroop aan toe.

Meng de havervlokken, gemberpoeder, sinaasappelschil, amandelstukjes en het snufje zout.

Giet hier het kokosolie mengsel overheen en roer net zo lang tot alle droge ingrediënten bedekt zijn met kokosolie.

Verdeel dit mengsel in een gelijke laag over de bakplaat en bak voor circa 22 a 27 min. goudbruin.

Haal de granola uit de oven en laat de plaat in zijn geheel afkoelen voor dat je de granola in stukken breekt.

Meng als laatste de cranberries, Earl Grey en Lapsang Souchong door de granola.

Bewaar de granola zodra het afgekoeld is in een luchtdichte pot op een donkere plek om het knapperig te houden.

Serveer tip!
Lekker in combinatie met yoghurt en perzik of met (plantaardige) melk en stukjes peer.

Ingrediënten:

  • 50 gram kokosolie

  • 75 gram agavesiroop (kan vervangen worden door bijvoorbeeld honing of ahornsiroop)

  • 1 theelepel vanille extract

  • 200 gram havervlokken

  • 1 theelepel gemberpoeder

  • Snufje zout

  • 50 gram amandel stukjes of amandelschaaf

  • 50 gram gedroogde cranberry

  • 10 gram Lapsang Souchong

  • 10 gram Earl Grey

  • Rasp van 1 Sinaasappel

Posted on 5 Comments

Chocolade-amandelcake met chai stoofperen en kokosganache

Sofie heeft een waanzinnig lekkere cake gebakken met Chai Masala Hot Spices. Hieronder het recept:

 Bereiding:

Breng een liter water in een pan aan de kook met 15 gram Chai Masala Hot Spices (in een thee-ei of een groot papieren filter met een knoop erin).

Schil de peren, snijd ze doormidden en verwijder het klokhuis.

Kook de peren voor minstens 15 minuten in de chai, zet het vuur uit en laat ze afkoelen in de chai. Dit kan eventueel ook een dag of twee van tevoren, zo kunnen de peren extra lang marineren en al die heerlijke smaken van de chai absorberen.

Laat de peren volledig afkoelen.

Verwarm de oven voor op 170 ℃.

Bekleed een springvorm met bakpapier en vet de randen in.

Splits de eieren en klop de eiwitten stijf met 30 gram suiker.

Meng in een andere kom de eidooiers met de rest van de suiker en de gesmolten kokosolie.

Voeg hier nu de amandelmeel, bloem en cacaopoeder aan toe en meng het goed door elkaar.

Schep hier voorzichtig 1/3 van de opgeklopte eiwitten doorheen tot het mengsel wat losser wordt en schep vervolgens ook de rest van de eiwitten door het mengsel tot er geen grote witte vlokken te zien zijn.

Schenk het beslag in de bakvorm en bak voor 25 a 30 minuten of tot dat als je een satéprikker in het midden van de cake prikt en hij er droog uit komt.

Laat de cake volledig afkoelen.

Smelt de chocolade en de kokosmelk au baîn-marie en roer ze goed door elkaar.

Schenk de kokosganache over de cake en laat het even opstijven in de koelkast.

Snijd de stoofperen in plakjes en leg ze als waaiers bovenop de ganache.

Ingrediënten:

  • 3 peren

  • 15 gram Chai Masala Hot Spices

  • 4 eieren

  • 100 gram suiker

  • 10 gram kokosolie of boter, gesmolten

  • 75 gram amandelmeel

  • 60 gram bloem (of havermeel om het glutenvrij te maken!)

  • 15 gram cacaopoeder

  • 100 gram pure chocolade

  • 80 ml. / 75 gram kokosmelk

Posted on Leave a comment

Film ‘The Tea Explorer’

Jeff Fuchs woonde in Gyalthang, Yunnan (ook bekend als ‘Shangri La’) toen hij voor het eerst hoorde over de Ancient Tea Horse Road. Zijn goede vriend was er als jongen overheen gegaan, helemaal van India naar het huis van zijn vader op de Chinese steppen in de Himalaya. Jeff was gefascineerd – hij was al in de ban geraakt van pu’erh-thee en nu had hij de kans om het verhaal ervan te vertellen door deze oude legendarische handelsroute te gaan volgen. De tocht van 7,5 maand en 6000 km resulteerde in een boek en de film ‘The Tea Explorer’. Bekijk op de website van de producent een aantal prachtige en interessante fragmenten https://www.90thparallel.ca/portfolio/the-tea-explorer/.

Posted on 4 Comments

Niet alleen smaken zijn persoonlijk, ook het proeven

Recentelijk schreef een klant:

‘Ik vind bepaalde producten te lyrisch beschreven, dat is riskant, dan vallen producten soms gewoon tegen en dit is ook gebleken!  V.w.b. service en klantvriendelijkheid een tien!’

Natuurlijk is het vervelend dat een klant dit ervaart maar onze ervaring is dat de nuances die je kunt proeven enorm verschillen per persoon. Ter illustratie hieronder enkele reacties van een klant van over de grens:

‘Golden Dragon, It tastes of warm melted honey, a hint of chocolate and a fruity component’

‘China Moonlight. It tastes like a dar chocolate truffle tossed in cocoa, wrapped in a coat of fresh pineneedles, while inhaling the fruity scent of the nearby lemon tree’

‘Oh, and by the way, I tried the Phoenix Dragon Pearls. It took me on a whole journey through peach plantations and fun fair memories with the smell of roasted almonds and gummibear flavour and more’

Wij waren er van onder de indruk en hadden deze klant al bijna gevraagd of zij de beschrijvingen voor onze thee wilde gaan doen (die wij dan zouden vertalen) toen we weer dachten aan de eerder genoemde klant en besloten dit toch maar niet te doen. Het is niet eenvoudig iets te beschrijven waarvan de persoonlijke ervaringen zo uiteen kunnen lopen.

Met de beschrijving van onderstaande 2 nieuwe theesoorten zijn we voorzichtig geweest 🙂

Amazing Green
Bomvol goeds! Hoge kwaliteit groene thee met toegevoegde super foods als maca, tarwegrass, spirulina en chia zorgen voor een helder groene kleur en volle smaak.

Spicy Green
Sterke noten van gember en pepermunt met een vleugje Chili, echinacea en Citroen  schillen zorgen voor een spicy en fris groene thee.

Posted on Leave a comment

Hoezo matcha?

Over matcha worden ook regelmatig vragen gesteld. Daarom hieronder enige informatie.

Wat is matcha?

Matcha is een soort groene thee. Het is gestoomde groene thee die door een molen van natuursteen tot poeder wordt vermalen. Hoewel matcha een soort groene thee is, zijn de teeltmethoden en de verwerking heel verschillend van andere groene thee. Dit is de reden waarom de heilzame ingrediënten in matcha hoger zijn dan in andere groene thee. Uit onderzoek is gebleken dat de antioxidanten in matcha 137 keer die van groene thee zijn. Maar ook dit is helemaal afhankelijk van welke matcha je vergelijkt met welke andere groene thee. Het geef echter wel een goed idee van hoe groot het verschil is.

Hoe wordt matcha geproduceerd?

Nadat de theebladeren 20 dagen in de schaduw zijn gekweekt, worden de nieuw gekweekte bladeren geoogst, gestoomd en gedroogd om het chlorofyl maximaal vast te houden, vervolgens worden de bladstelen en aderen van de theebladeren verwijderd en de bladeren grof gesneden. Vervolgens laat men het opnieuw drogen in een geventileerde omgeving bij een temperatuur van 45 °. Daarna wordt de thee in kleine molens van natuursteen zeer fijn gemalen.  Voor 30 gram matcha wordt circa een uur gemalen.

Nog meer antioxidanten vindt je in Kafun o.a. omdat deze thee (ook gemalen) met opzet niet in de schaduw is gekweekt.

Wat zijn de voordelen van het drinken van matcha?

Matcha is rijk aan voedingsstoffen en sporenelementen die nodig zijn voor het menselijk lichaam. Japan is een van de landen met de langste levensverwachting ter wereld, wat mogelijk mede verband houdt met het drinken van thee. Matcha bevat veel antioxidanten, vooral van antioxidant EGCG is aangetoond dat het eigenschappen tegen kanker heeft. Op DokterThee.nl staan veel onderzoeken m.b.t. thee en gezondheid.

Hoeveel matcha kun je per dag drinken?

Het wordt aanbevolen om elke dag 1-2 kopjes matcha te drinken, maximaal 5 kopjes. Matcha bevat cafeïne, dus het is het beste om het in de ochtend en middag te drinken. Het houdt je niet alleen de hele dag energiek, maar heeft zo ook geen invloed op de nachtrust. Hoewel de inname van antioxidanten op de nuchtere maag het effect heeft van een hogere opname door het lichaam is dit af te raden m.b.t. de mogelijke schade die dit kan veroorzaken aan de lever bij hoge consumptie.

Bij (ernstige) leveraandoeningen of gevoeligheid voor cafeïne kan een (zeer) hoge consumptie negatieve effecten hebben.

Is matcha goed voor gewichtsverlies?

Wanneer we cafeïne consumeren, wordt visceraal vet het eerst geconsumeerd. Het gecombineerde effect met antioxidanten zal de verbranding van onderhuids vet en visceraal vet aanzienlijk verbeteren, waardoor het lichaamsvet gemakkelijk verbrandt en het effect van gewichtsverlies door oefeningen/sport toeneemt.

Hoe zet je een kom matcha? 

Je hebt nodig: een kom, een (bamboe) matchaklopper, theelepel en eventueel een theezeefje.

Het gebruik van een theefilter zorgt ervoor dat matcha minder snel gaat aankoeken. Het gebruik van een matchaklopper kan helpen om rijk schuim te produceren.

  1. Schep 1,5 g (ongeveer 2 theelepel) matcha in een kom (eventueel door een theezeefje).
  2. Giet 5 ml koud water.
  3. Roer met de matchaklopper tot het water en de matcha goed gemengd zijn.
  4. Voeg 60 ml heet (60 °) water toe.
  5. Klop het geheel op totdat er een mooie schuimlaag ontstaat.
  6. Drink de matcha door de schuimlaag heen.

Net als bij andere thee is het goed om je tijd te nemen om de matcha klaar te maken en er daarna van te genieten. Laptop dicht, telefoon uit, misschien een mooi stukje muziek op, en comfortabel in een rustige ruimte (bij mooi weer in de tuin) gaan zitten. Mijn (Peet) favoriete muziek hiervoor is Canto Ostinato van Simeon ten Holt.

BioThee heeft een aantal matcha’s in het assortiment voor verschillende toepassingen (koken, smoothies en warm drinken): https://www.biologischethee.nl/product-category/biologische_matcha/.

Posted on Leave a comment

Kokend water in een koud kopje

‘Als ik kokend water direct in een kopje giet met daarin de thermometer, geeft deze niet meer dan 80 graden aan’ schreef een klant die haar bij ons gekochte thermometer wilde retourneren. We antwoordden dat als de thermometer inderdaad niet goed werkt zij die uiteraard kan retourneren maar vroegen haar om eerst de thermometer direct in het kokende water te proberen voor ze dit overgiet in een kopje. Daarmee bleek het probleem opgelost.

Water kan snel afkoelen door de schok van een ander, kouder, materiaal. Het is dan ook altijd een goed idee om die schok zo veel mogelijk te voorkomen door kopjes eerst voor te verwarmen.