Posted on

Welke thee waarderen onze klanten het meest?

Circa 50% van ons assortiment wordt door theeliefhebbers gewaardeerd met 4,8 of hoger uit 5. We lijken toch wel redelijk ons werk te doen 🙂 Met het oog op de post ‘Thee en je hersenen‘ hieronder een aantal zwarte, groene en witte theesoorten die bijzonder geliefd zijn bij onze klanten:

Groene thee:

 1. Darjeeling FTGFOP1 (Bio)
 2. Genmaicha van Mankichi Watanabe (Bio)
 3. Japan Sencha (Bio)
 4. China Jasmin Extra Class (Bio)
 5. Karigane Premium Kukicha van familie Hayashi (Bio)
 6. Kafun van familie Morimoto (Bio)

Witte thee:

 1. China White Pearls Pilo Chun (Bio)
 2. China Moonlight 1st Grade (Bio)

Zwarte thee:

 1. Ceylon BOP1 (Bio)
 2. Oostfriese Bladthee (Bio)
 3. Darjeeling Springtime FTGFOP1 First Flush (Bio)

Doe er je voordeel mee 🙂

Posted on

Onderzoek: Thee en je hersenen

 

Studie: Het effect van thee op hersenen

Thee is goed voor het ‘onderhoud’ van je hersenen, met name de structuur van het netwerk van haar verbindingen. Dat zijn de bevinding van een internationaal onderzoeksteam onder leiding van de National University of Singapore. 

De bevindingen zijn eenvoudig samen te vatten:

De hersenen zijn samengesteld uit netwerken die regio’s met elkaar verbinden waar elk zijn gespecialiseerde activiteiten en rol heeft. De studie gebruikte een eerder gevalideerde sjabloon die de grote hersenen “verdeelt” in negentig van dergelijke “interessante gebieden”. De pedunculopontine-kern is bijvoorbeeld betrokken bij veel gebieden van opwinding, aandacht en leren. De bekendere hippocampus speelt een belangrijke rol bij het consolideren van informatie uit het kortetermijn- naar het langetermijngeheugen. Hersenen bestaan uit een ‘internet’ van neuronen, dynamisch met elkaar verbonden.

De bioactieve ingrediënten van thee organiseren en maken de verbindingen tussen de regio’s efficiënter: Net als bij internet bepalen de links snelheid, betrouwbaarheid, responstijd, enz. Je ziet de impact van de netwerkstructuur wanneer een pagina traag wordt gedownload. De leider van de theestudie legt dit uit in termen van wegen: “Als een wegennet beter georganiseerd is, verloopt het verkeer van voertuigen en passagiers efficiënter en verbruikt het minder middelen. Evenzo, wanneer de verbindingen tussen hersengebieden meer gestructureerd zijn, kan informatieverwerking efficiënter worden uitgevoerd.

Neuroimaging door middel van MRI’s geeft duidelijk aan dat langdurige theedrinkers (vier of meer keer per week gedurende ten minste 25 jaar) een efficiëntere organisatie laten zien die consistent is met eerdere bevindingen dat thee de cognitieve achteruitgang die inherent is aan veroudering stopt. 

De belangrijkste uitkomst van het onderzoek is dat het drinken van thee goed voor een lang welzijn door de positieve bijdrage aan de efficiëntie van de hersenen. Dit betekent niet dat het je intelligenter maakt, maar het lijkt je belangrijkste mentale functies te onderhouden. Naarmate je ouder wordt, zou regelmatig theedrinken beschermende effecten hebben op het behoud van scherpte, concentratie en helderheid van denken.

Deze resultaten zijn van toepassing op drinkers van zwarte, groene, witte, gele en oolongthee. Het is de combinatie van de belangrijkste bioactieve bestanddelen van catechinen, L-theanine en cafeïne die de hersenstructuren beïnvloeden, in tegenstelling tot de impact op de gezondheid van bijvoorbeeld het individuele ECGC-molecuul dat het meest geconcentreerd is in groene thee. Catechines maken deel uit van de chemische familie van antioxidante flavonoïden; vertaald, is dit eigenlijk “de goede dingen in groene thee”.

Bron: https://www.aging-us.com/article/102023/text

Posted on

Goed & slecht nieuws uit Griekenland

5 jaar geleden werden wij benaderd door Katerina & Kostas met de vraag of wij geïnteresseerd zouden zijn in hun biologische Griekse Bergthee en andere kruiden. Sindsdien kunnen zij de vraag van onze klanten niet aan. Elk jaar verbouwen ze meer maar elk jaar moeten we circa een half jaar na de oogst voor de meeste van hun kruiden weer ‘nee verkopen’ aan onze klanten omdat de oogst toch weer niet genoeg bleek te zijn.

Sinds een paar jaar verbouwen Katerina & Kostas ook hele mooie eetbare bloemen en zijn daar erg succesvol mee. Dat gunnen we hen van harte maar het maakte ons toch wel een beetje bezorgd. Zouden ze zich op een gegeven moment niet helemaal op de bloemen gaan concentreren en de kruiden opgeven? We hebben hen onze zorgen voorgelegd. Hieronder hun antwoord:

‘Yes you can count on us in the coming years, we are trying to have and cultivate herbs that are more tolerant with our weather conditions.

We love herbs and we do not want to stop cultivating them, so at least for now you do not have to worry.

The only thing is that we are not going to continue with lemon verbena as an individual sale, (not for the mix) because it is very water demanding and with very low yield.’

Hoewel we het natuurlijk erg jammer vinden dat we dit jaar geen verveine meer van Katerina & Kostas kunnen aanbieden begrijpen we hun beslissing wel en zijn we erg blij dat we voor de andere kruiden op hun kunnen blijven rekenen.

Vorig jaar hoorden wij over een ander Grieks stel waar we erg blij van werden: Katerina & Nikos. Vanaf nu gaan we hun prachtige project Home for All maandelijks ondersteunen door 10% van de bruto opbrengst van de verkopen van de kruiden van Katerina & Kostas aan hen te doneren.

Posted on

Matcha als alternatief voor koffie: het caffeïnevraagstuk

Iedere matchadrinker heeft zijn of haar eigen reden om deze drank te drinken. Eén daarvan is als (gezondere) vervanger van koffie.

Wat is matcha?
Matcha is een Japanse groene thee. In tegenstelling tot andere theesoorten wordt matcha gemalen en bereid door de poeder op te lossen, niet door te laten trekken, in heet water. Matcha wordt wereldwijd steeds meer gezien als een gezonde vervanger van koffie i.v.m. haar relatief hoge cafeïnegehalte. Dit wordt veroorzaakt doordat je niet alleen het aftreksel van het blad drinkt (zoals gebruikelijk bij thee) maar het volledige, in water opgeloste, blad. Maar matcha is meer dan alleen groene thee in poedervorm.

Ten eerste is het gemaakt van speciale theecultivars. Sommige kunnen worden gebruikt voor het maken van andere groene theeën, maar ze zijn allemaal gekozen vanwege hun hoge kwaliteit en specifieke kenmerken zoals kleur of smaak. Deze theestruiken worden de laatste weken voor de oogst overdekt zodat de bladeren en de knoppen zich in de schaduw ontwikkelen. Dit heeft o.a. als resultaat dat er zich meer cafeïne en aminozuren ontwikkelen. Maar er is meer.

Matcha wordt gemaakt van jonge knoppen en blaadjes, die zijn ontdaan van de steel en nerven. Het resultaat hiervan wordt tencha genoemd. De echte matcha wordt altijd gemaakt van gemalen tencha. Sommige groene theepoeders uit andere landen hebben een geweldige smaak, maar hebben mogelijk niet dezelfde samenstelling omdat ze niet alleen van verschillende cultivars zijn gemaakt, maar ook van verschillende grondsoorten komen. En/of ze zijn gemaakt met behulp van verschillende kweek-, oogst- en productietechnieken, die allemaal van invloed kunnen zijn op het uiteindelijke cafeïnegehalte.

Cafeïne in koffie
Koffie kan, net als thee, gemaakt worden van verschillende cultivars. Ze hebben ook verschillende cafeïnegehaltes en verschillende smaken. Vervolgens bepaalt de manier waarop je koffie zet ook de sterkte.

Een kopje koffie kan tussen de 20-30 en meer dan 1500 mg cafeïne per kopje bevatten. Ja, 1555 mg cafeïne per kopje van 30 ml is de hoeveelheid die wordt aangetroffen in de sterkste koffie ter wereld. Zulke hoge niveaus van cafeïne worden correct bestempeld als gevaarlijk en zijn verre van wat je kunt verwachten in een gewone kop koffie.

Studies suggereren dat een veilige dosis cafeïne 400 mg per dag is. Al het andere kan tot ernstige problemen leiden, vooral als het in één keer wordt ingenomen. Gewone koffiesoorten bevatten altijd veel minder cafeïne dan de hierboven genoemde koffie.

Verwacht bijvoorbeeld ongeveer 60-70 mg cafeïne per espresso-shot, gewoonlijk meer dan 140 mg, maar minder dan 250 mg per 30 ml gezette speciale koffie. De exacte hoeveelheid cafeïne kan echter aanzienlijk variëren van type tot type. Sommige soorten koffiebonen bevatten van nature minder cafeïne.

Cafeïne in matcha
Wat voor koffie geldt geldt ook voor thee. Sommige soorten thee bevatten van nature minder of meer cafeïne. Enkele van de factoren die ervoor kunnen zorgen dat matcha meer cafeïne bevat dan andere theeën zijn het schaduwproces en de manier waarop je het bereidt. Schaduw verhoogt het cafeïne- en het aminozuurgehalte in theebladeren. Vervolgens bevatten de jonge theeblaadjes en -knoppen die worden gebruikt voor het maken van matcha meer cafeïne. Steeltjes en aderen worden verwijderd van de theebladeren waardoor alleen het zuivere blad overblijft met het hoogste gehalte aan zowel voedingsstoffen als cafeïne.

Bij het zetten van een kopje ‘gewone’ losse thee spelen ook de watertemperatuur, de hoeveelheid bladeren en de trektijd een belangrijke rol. Cafeïne wordt het best vrijgegeven in kokend water. In het geval van groene thee komt dit de smaak niet ten goede. Maar matcha hoeft niet te worden getrokken, je drinkt het hele blad met al haar cafeïne.

Hoeveel cafeïne zit er in matcha? 1 gram matcha-poeder bevat ongeveer 30 mg cafeïne. Voor een gemiddelde maat matchakom (chawan) gebruik je ongeveer 1 gram maar er gaat veel meer in dan in een espressokopje. Als je meer poeder gebruikt krijg je meer cafeïne. Daarom kan een kom matcha dus sterker zijn dan een espresso. Maar hetzelfde geldt voor een zelfgemaakte koffie. Hoe meer bonen je gebruikt, hoe sterker je koffie wordt.

Maar er zit nog een addertje onder het gras. Laten we zeggen dat we een kopje koffie en een kopje matcha drinken met dezelfde hoeveelheid cafeïne. hierboven schreven we over het hogere aminozuurgehalte in thee die zich in de schaduw heeft ontwikkeld. Het belangrijkste aminozuur in thee is L-theanine. L-theanine is verantwoordelijk voor het kalmerende effect. Een kom matcha bevat dus niet alleen cafeïne, maar ook L-theanine. Je zult van matcha dus geen plotselinge energiepiek voelen zoals bij koffie, maar eerder een verfrissend energiek gevoel gedurende enkele uren.

Dat is de reden waarom, zelfs als het gehalte aan espresso en matcha-cafeïne hetzelfde is, het effect heel verschillend kan zijn. De eerste kan de kriebels veroorzaken en geeft je direct een energieboost. De tweede zorgt voor meer aanhoudende energie en minder slaperigheid als het cafeïne-effect verdwijnt.

Proberen? Maak een keuze uit ons assortiment: https://www.biologischethee.nl/product-category/biologische_matcha/

Posted on

Sofie’s Soul Food

Sofie's Soul Food

‘Onze’ Sofie (dochter van Peet & Hagar) heeft al heel wat cateringklussen op haar naam staan in zowel Nederland als Spanje en is daarna gaan werken als kok bij veganistisch eethuis Safa in Zutphen. Recentelijk is zij van start gegaan met Sofie’s Soul Food’.

Sofie’s kook- en bakkunsten worden onder andere geïnspireerd door haar Israëlische roots, het jaar dat zij in Spanje heeft gewoond, en haar liefde voor verschillende culturen.

Sofie's Soul Food

Sofie kookt en bakt bij voorkeur biologisch, koopt haar ingrediënten zo veel mogelijk verpakkingsvrij, en heeft veel ervaring met verschillende diëten.

De keuken is haar happy place. Liefst bakt zij de hele dag maar ze krijgt al dat lekkers niet op in haar eentje…

Hieronder enkele foto’s. Bestellingen kunnen afgehaald worden in Arnhem of Zutphen.

Interesse en/of speciale wensen? Mail Sofie voor prijzen en/of meer informatie via [email protected].

 

Je kunt je ook door Sofie laten inspireren door haar te volgen op:

https://www.instagram.com/sofiessoulfood/  of  https://www.facebook.com/Sofiessoulfood

Sofie's Soul Food

 

 

Millionaire’s bar met gezouten tahini-karamel

 

 

 

Sofie's Soul Food

 

 

 

Vegan citroen cheesecake

 

 

 

Sofie's Soul Food

 

 

Geroosterde zoete aardappel en spruiten met parmezaan op een bedje van rijst, boekweit en cranberries met een frisse tahini drizzle en za’atar

 

 

 

Sofie's Soul Food

 

 

 

Appeltaart met amaretto-banketbakkersroom

 

 

 

Sofie's Soul Food

 

 

 

Chocolade-hazelnootcake met chai stoofperen

 

 

 

Sofie's Soul Food

 

 

 

Sinaasappeltaart met roos en pistache

 

 

 

 

 

Posted on

Biologische groente en fruit van Landgoed Huis Sevenaer

Vorige week werden wij benaderd door de directie van Landgoed Huis Sevenaer voor het verzorgen van pakketjes voor hun vrijwilligers. Leuk! Landgoed Huis Sevenaer is een historische kasteelboerderij met een ecologisch beheerd bospark en een biologisch gemengd bedrijf. Je kunt er biologische groente en fruit kopen maar ook eten in hun restaurant of zelfs overnachten. Dit soort prachtige projecten brengen we graag onder de aandacht!

Posted on

Vegan Caes van Carla

‘Onze’ Carla is niet alleen theeliefhebber maar ook een gepassioneerd bedenker en maker van veganistische ‘caes’.

In het vaste assortiment van Vegan Caes zit rijstcaes in de smaken komijn en basilicum-knoflook. Dit is een hard caesje die zich makkelijk in plakjes laat snijden of raspen. Lekker op de boterham. Op verzoek ook in andere smaken te bestellen, bijvoorbeeld fenegriek of bruschetta.

Nog een hard caesje is de linzencaes. Ook lekker in blokjes om zo te eten.

Veganistische kaas

 

Dan  is er de cashewroomcaes, te krijgen in heel veel smaken: met 4-seizoenen peper, Italiaanse kruiden, zwarte knoflook, zaátar, dille en nog heel veel smaken…. het word geleverd als een rolletje met de kruiden eromheen.

De cashewroomcaes is er ook in een boursinachtige variant, die heet caesin, kruiden met olijfolie en verse knoflook er doorheen.

Voor de mozzarellaliefhebbers is er de Nozza, lekker in een caprese maar ook over de pizza want deze smelt ook nog!

Naast dit vaste assortiment zijn er regelmatig ook andere producten: fondue bijvoorbeeld, of feta in olijfolie eventueel met olijven. En als er kimchi is dan maak ik ook altijd een beperkte oplage kimchieeze.

Veganistische kaasHeb je een feestje of een andere bijzondere gelegenheid dan maak ik een caesplankje voor je, met gevulde peppadews en gevulde dadels erbij!

Neem vooral contact op bij speciale wensen of allergieën, samen zoeken we uit wat mogelijk is. Ik gebruik alleen biologische ingrediënten, maar heb helaas geen keurmerk, voel je vrij om zelf te komen kijken welke producten ik gebruik!

Veganistische feta

 

 

De caes is af te halen in Zutphen maar verzenden kan natuurlijk ook!

Vragen of bestellen?  Mail mij op [email protected]

Posted on

Sinaasappeltaart met roos en pistachenoten

Bereiding:

Was de sinaasappels goed en leg ze in een pan afgedekt met koud water. De sinaasappels zullen naar boven drijven maar zorg dat er genoeg water in de pan zit dat zodat als ze naar de bodem zakken ze onder staan.

Breng het water aan de kook en laat het een 15 minuten koken. Dit verminderd de bittere smaak in de sinaasappelschil.

Giet de sinaasappels af in een vergiet en laat ze een beetje afkoelen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 175 °C.

Bedek de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de randen in.

Zet een sterke kop rozenthee door een theefilter met een eetlepel Groene Rozenthee in 70 ml. water dat van de kook af is (maximaal 80 °C) in een steelpan te doen. Deze thee hebben we later nodig maar zo kan de thee lang trekken voor een sterkere smaak.

Snijd de sinaasappels in vieren en haal de eventuele pitten eruit.

Pureer de sinaasappels.

Meng 200 gram suiker met de eieren tot de eieren losgeklopt zijn.

Voeg nu de 325 gram sinaasappelpuree toe en eventueel amaretto.

Als al deze ingrediënten goed gemengd zijn kan het amandelmeel en het bakpoeder toegevoegd worden.

Giet het beslag in de springvorm en strijk de bovenkant glad af.

Bak de cake voor 50 a 60 minuten of tot dat als je een satéprikker in het midden van de cake prikt en hij er droog uit komt.

Laat de cake voor minstens 10 minuten afkoelen voor je de springvorm loshaalt .

Verwijder de theeblaadjes uit de pan met thee en voeg de laatste 50 gram suiker toe aan de getrokken thee.

Verwarm de thee op een laag vuurtje tot dat de suiker volledig opgelost en er aan de rand van de pan bellen ontstaan.

Prik met een sateprikker heel veel kleine gaatjes in de bovenkant van de cake.

Giet de theesiroop met een lepel over de taart heen. Verdeel dit goed over de hele taart en laat de thee in de taart trekken.

Serveer de taart met plakken sinaasappel, fijn gesneden pistachenoten of verse frambozen.

Ingrediënten:

 • 450 gram biologische sinaasappels om 325 gram sinaasappelpuree van te maken (ongeveer 3 sinaasappels, maar weeg ze voor de zekerheid!)

 • 3 eieren

 • 250 gram suiker (waarvan 50 gram voor de rozensiroop)

 • 300 gram amandelmeel

 • 1 theelepel bakpoeder

 • 1 eetlepel Rozenthee

 • een handje pistachenoten

 • 2 eetlepels Amaretto (optioneel)

Posted on

Rukuri Eclairs

Bereiding:

Voeg de Rukuri toe aan de nog ongklopte slagroom en laat deze minstens 8 uur in de koelkast trekken. Hoe langer dit mengsel staat hoe sterker de smaak wordt.

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Smelt de boter in een steelpan samen met de melk en het water.

Voeg het bloem toe aan de steelpan en meng alles door elkaar, zorg dat er geen klontjes bloem in het mengsel zitten.

Verhit dit mengsel op een laag vuurtje en blijf roeren tot het deeg zich tot een bal vormt en het zacht sist in de pan, dit duurt ongeveer 2 minuten.

Verplaats het deeg naar een beslagkom en smeer het uit langs de randen van de kom zodat het deeg sneller afkoelt.

Klop de twee eieren los.

Voeg de helft van de geklopte eieren toe aan het deeg en roer het door tot het deeg het ei geabsorbeerd heeft. Voeg nu de helft van het overgebleven ei toe en roer weer goed door.

De substantie moet lijken op aardappelpuree en als je de spatel met beslag boven de kom houd moet het ongeveer 2 seconden duren voor dat het van de lepel af druppelt.

De eieren worden beetje bij beetje toegevoegd voor het geval dat het deeg te vochtig wordt. Dit kan komen door grote eieren maar ook dat het water niet genoeg verdampt is in de pan.

Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Doe het deeg in de spuitzak en spuit de eclairs op de bakplaat. Houd er rekening mee dat ze ongeveer anderhalf a twee keer zo groot worden in de oven dus spuit ze niet te dicht op elkaar.

Met dit beslag heb je genoeg voor ongeveer 8 tot 10 eclairs.

Bak de eclairs in 20 a 25 minuten goudbruin.

Zodra de eclairs uit de oven komen prik je in elk gebakje 2 of 3 kleine gaatjes met een satéprikker of een mes. Dit zorgt ervoor dat de stoom uit de eclair kan ontsnappen en dat hij mooi hol blijft en niet inzakt.

Zeef de thee uit de slagroom en klop het op met 25 gram poedersuiker.

Nu zijn er twee manieren om de eclairs te vullen:

Techniek 1:

Snijd de eclairs door midden in de lengte en vul ze met de slagroom.

Smelt de chocolade au bain marie en dompel het “dekseltje” van de eclair hier in. Laat hem even boven de kom uitlekken en zet hem dan op de gevulde eclair.

Techniek 2:

Vul de spuitzak (met een klein mondje) met slagroom.

Spuit de slagroom via de kleine gaatjes die in de eclair geprikt zijn nadat ze uit de oven kwamen vol.

Smelt de chocolade au bain marie en dompel de eclair met de kant waar de gaatjes in geprikt zijn naar beneden in de gesmolten chocolade. Laat hem even boven de kom uitlekken.

Versier de bovenkant met het gevriesdroogde fruit.

Ingrediënten:

 • 250 ml. slagroom

 • 2 eetlepels Rukuri

 • 50 ml. water

 • 50 ml. melk

 • 50 gram boter

 • 2 eieren

 • 50 gr. bloem (gezeefd)

 • 25 gr. poedersuiker

 • 50 gr. pure chocolade

 • evt. gevriesdroogde aardbeien ter garnering

Keukengerei:

 • Spuitzak

 • Bakplaat

 • Steelpan

 • Bakpapier

Posted on

Tropische smoothie met Kafun

Smoothie met KafunBereiding:

Laat het fruit ca. 5 min. ontdooien. Snijd de bananen in stukjes. Pureer alle ingrediënten in een blender of in een hoge kom met een staafmixer. Verdeel de smoothie over hoge glazen. Steek er rietjes in en serveer direct.

 

 

 

Ingrediënten:

 • 1 banaan

 • 50 gr. bevroren ananas

 • 50 gr. bevroren mango

 • ½ tl. kafun

 • Gember (naar smaak)

 • 150 ml water