Posted on

(Ver)bergamot & Earl Grey

Vanouds gaan er verschillende verhalen rond m.b.t. de relatie tussen een bepaalde theesoort en de graaf (earl) Charles Grey die van 1830 tot 1834 premier van Engeland was. Thee die al ruim anderhalve eeuw als ‘Earl Grey’ wordt aangeprezen was oorspronkelijk een zwarte thee gearomatiseerd met bergamot, een Mediterrane citrusvrucht.

Eén van de verhalen is dat deze thee een cadeau was aan Grey van een hooggeplaatste heer uit China omdat Grey zijn zoon zou hebben gered van verdrinking of omdat zijn bediende die een Raja’s zoon zou hebben gered van een tijger. Een, op het eerste gezicht, aannemelijker verhaal is dat zwarte thee in het ruim van een schip onderweg van China naar Engeland bij zwaar weer werd vermengt met bergamot dat ook in het ruim lag. Deze thee zou afkomstig zijn geweest van diplomaten en bestemd voor Earl Grey.

Geen van deze verhalen lijken waar te zijn. Grey is nooit in China geweest. In deze periode was China gesloten voor ‘barbaarse’ buitenlanders. Hoewel bergamot wel in Azië groeide werd het niet gebruikt voor thee.

In 2012 deden de vrijwilligers van de Oxford Dictionary een onderzoek naar Earl Grey thee. Terwijl producenten van Earl Grey thee claimden dat de thee sinds 1830 op de markt is vond men de vroegste referentie van 1884 en pas vanaf circa 1920 werd deze naam regelmatig gebruikt.

Hoe komt deze thee dan wel aan z’n naam? In de 19e eeuw werd bergamot gebruikt om te verbergen dat thee, maar ook andere voedingswaren, van een mindere kwaliteit waren. Toen al werd er vaak gebruikgemaakt van nep bergamot zoals men dat nu ook doet in de vorm van chemisch samengestelde aroma’s. Op een gegeven moment besloten theemerken de lagere klasse van de bevolking te gaan bespelen met een thee met een chique klinkende naam: Earl Grey thee (met bergamot). Dit blijkt een briljante marketingzet te zijn geweest. Tegenwoordig worden er vele melanges (en kwaliteiten…) aangeboden onder de naam Earl Grey. De enige overeenkomst is dat de thee op de één of andere manier gearomatiseerd is met al dan niet natuurlijke bergamot.

Onze 5 varianten (zowel groen als zwart) zijn gearomatiseerd met natuurlijke bergamotolie, in 4 gevallen is deze zelfs biologisch. De laatste zal nog volgen.

Posted on

Wie / wat ondersteun je wanneer je biologische (kruiden)thee koopt?

Je ondersteunt boeren die de aarde waarop zij hun thee of kruiden verbouwen respecteren als een levend wezen. Veelal, vooral als het om kleinschalige boeren of coöperaties gaat, verzorgen zij hun gewassen en land vanuit een holistische visie met liefde voor mens en aarde in al haar facetten. Denk dan bijvoorbeeld aan het zorgen voor evenwicht verschillende gewassen, slim gebruik van water, oogsten gerelateerd aan de stand van de maan, etc. etc. De positieve energie waarmee dit gebeurd uit zich uiteindelijk in het kopje thee dat je straks voor je hebt staan.

Wij zijn altijd op zoek naar kleinschalige, ambachtelijke, projecten met producten van topkwaliteit. Met een naam als BioThee lijken we ons wat gelimiteerd te hebben maar daar vinden we wel iets op. We hebben al enige tijd fantastische rauwe chocola van Ishtar & Akhil in ons assortiment. Er bestaat een grote kans dat we de komende jaren meer ambachtelijke producten aan gaan bieden. Dat kunnen meer thee- en kruidensoorten zijn maar ook heel andere zaken.

Posted on

Japanners & Cafeïne

Thee (van de theeplant Camellia sinensis/assamica) bevat cafeïne. De hoeveelheid kan enorm uiteenlopen tussen de verschillende soorten maar het is over het algemeen aanzienlijk lager dan bij koffie. Daarbij komt ook nog eens dat thee L-theaine bevat. Deze stof zorgt voor een kalmerend effect en dat de aanwezige cafeïne geen piek veroorzaakt zoals bij koffie maar dat het effect meer gelijkmatig verdeeld wordt. Meer details hierover lees je ook in ons artikel van vorig jaar ‘Matcha als alternatief voor koffie, het cafeïnevraagstuk’.
In Japan zie je regelmatig dat mensen gedurende de dag verschillende soorten (groene) thee drinken met naarmate het naar bed gaan nadert minder cafeïne. Men begint de dag dan bijvoorbeeld met een sencha in de ochtend, een genmaicha ’s-middags, en bancha of houjicha, met nauwelijks cafeïne, in de avond.
Hierbij moet wel vermeld worden dat de gevoeligheid voor cafeïne ook enorm uiteen loopt. Sommige mensen slapen prima na ’s-avonds na het eten een kop koffie gedronken te hebben terwijl anderen na het middaguur geen thee meer kunnen drinken zonder de nacht wakker te liggen.
Wanneer je tot die laatste groep behoort is een kruidenthee een goed alternatief. Sommige bevorderen zelfs de rust in je lichaam en bereiden je zo voor op een heerlijke nachtrust. Ayurvedische Avondthee is al vele jaren een absolute favoriet van onze klanten maar mijn persoonlijke voorkeur gaat toch uit naar kamille of Fijne Avond, maar ja, mijn voorkeuren wijken wel vaker af van die van de meerderheid :-).

Slaap lekker vannacht!

Peet
Posted on

Kleine producenten, topkwaliteit!

Bij het samenstellen van ons assortiment kijken we in de eerste plaats naar de kwaliteit en daarna of de prijs hier tot in verhouding staat. De leverancier moet m.b.t. duurzaamheid en arbeidsomstandigheden met ons op één lijn zitten. Daarnaast proberen we steeds meer direct van kleinere producenten af te nemen. Het doet ons dan ook een genoegen dat de nummers 1 en 4 van de top 5 van meest verkochten producten vorige jaar afkomstig zijn van Katerina & Kostas en Aftagi. Ook de rauwe chocola die steeds meer fans blijkt te krijgen is afkomstig van de kleine chocolaterie van Ishtar & Akhil.

De top 5 meest verkochte thee en kruiden in 2021:

  1. Griekse Bergthee (Bio)
  2. Japan Sencha (Bio)
  3. Vrouwenkracht (Bio)
  4. Verveine (Bio)
  5. China Gunpowder (Bio)

De top 5 meest verkochte rauwe chocola in 2021:

  1. Rauwe Chocola met 3 Maca’s (Bio) Tijdelijk uitverkocht
  2. Rauwe Chocola met gekonfijte Sinaasappel (Bio) Tijdelijk uitverkocht
  3. Rauwe Chocola met gekonfijte Gember (Bio)
  4. Rauwe Chocola met Amandelen (Bio)
  5. Rauwe Chocola met Roos & Chili (Bio)
Posted on

‘Tea’ of ‘Cha’? De herkomst van de benaming van thee

In de verschillende talen zijn er twee bronnen voor het woord voor thee. De ene is zoals het Nederlandse ‘thee’ – ‘té’ in het Spaans, ‘tea’ in het Engels en tee in het Duits zijn een paar voorbeelden. De andere is een variatie op cha, zoals chai in het Hindi.

Beide versies komen uit China. Hoe ze zich over de wereld verspreidden, geeft een duidelijk beeld van hoe globalisering werkte voordat ‘globalisering’ een term was die iedereen gebruikte. De woorden die klinken als “cha” verspreidden zich over het land, langs de zijderoute. De “thee”-achtige benaming verspreid over water, door Nederlandse en Engelse handelaren die de theeblaadjes voor het eerst naar Europa brachten.

Posted on

Moeite met in slaap vallen?

Biologische kamilleKamille is bijzonder effectief om je slaperig te maken vanwege de (natuurlijke) chemische structuur. Het plantenextract bevat apigenine, een verbinding die slaperigheid veroorzaakt wanneer het zich bindt aan de GABA-receptoren in de hersenen.

GABA-receptoren zijn dezelfde receptoren die binden aan benzodiazepinen, die vaak worden gebruikt als anti-angst medicijnen omdat ze een kalmerend effect hebben. Evenzo, wanneer het apigenine in kamille zich bindt aan GABA-receptoren, heeft het een kalmerend en ontspannend effect – daarom kan kamillethee je slaperig maken.

Onderzoeken hebben aangetoond dat het drinken van kamillethee een nuttige natuurlijke behandeling kan zijn voor slaapproblemen. Een studie uit 2015 onderzocht bijvoorbeeld 80 vrouwen met een slechte slaapkwaliteit die onlangs waren bevallen, en ontdekte dat degenen die kamillethee dronken minder symptomen van onvoldoende slaap hadden.

Neem ongeveer 3 kwartier voor het slapengaan een kopje kamillethee. Dat geeft je lichaam voldoende tijd om de thee te metaboliseren en haar werking te laten doen.

Proberen? Bestel nu topkwaliteit biologische kamille van een klein Griekse agrarische collectief: https://www.biologischethee.nl/product/kamille-van-aftagi-bio/

Posted on

Welke thee waarderen onze klanten het meest?

Circa 50% van ons assortiment wordt door theeliefhebbers gewaardeerd met 4,8 of hoger uit 5. We lijken toch wel redelijk ons werk te doen 🙂 Met het oog op de post ‘Thee en je hersenen‘ hieronder een aantal zwarte, groene en witte theesoorten die bijzonder geliefd zijn bij onze klanten:

Groene thee:

  1. Darjeeling FTGFOP1 (Bio)
  2. Genmaicha van Mankichi Watanabe (Bio)
  3. Japan Sencha (Bio)
  4. China Jasmin Extra Class (Bio)
  5. Karigane Premium Kukicha van familie Hayashi (Bio)
  6. Kafun van familie Morimoto (Bio)

Witte thee:

  1. China White Pearls Pilo Chun (Bio)
  2. China Moonlight 1st Grade (Bio)

Zwarte thee:

  1. Ceylon BOP1 (Bio)
  2. Oostfriese Bladthee (Bio)
  3. Darjeeling Springtime FTGFOP1 First Flush (Bio)

Doe er je voordeel mee 🙂

Posted on

Onderzoek: Thee en je hersenen

 

Studie: Het effect van thee op hersenen

Thee is goed voor het ‘onderhoud’ van je hersenen, met name de structuur van het netwerk van haar verbindingen. Dat zijn de bevinding van een internationaal onderzoeksteam onder leiding van de National University of Singapore. 

De bevindingen zijn eenvoudig samen te vatten:

De hersenen zijn samengesteld uit netwerken die regio’s met elkaar verbinden waar elk zijn gespecialiseerde activiteiten en rol heeft. De studie gebruikte een eerder gevalideerde sjabloon die de grote hersenen “verdeelt” in negentig van dergelijke “interessante gebieden”. De pedunculopontine-kern is bijvoorbeeld betrokken bij veel gebieden van opwinding, aandacht en leren. De bekendere hippocampus speelt een belangrijke rol bij het consolideren van informatie uit het kortetermijn- naar het langetermijngeheugen. Hersenen bestaan uit een ‘internet’ van neuronen, dynamisch met elkaar verbonden.

De bioactieve ingrediënten van thee organiseren en maken de verbindingen tussen de regio’s efficiënter: Net als bij internet bepalen de links snelheid, betrouwbaarheid, responstijd, enz. Je ziet de impact van de netwerkstructuur wanneer een pagina traag wordt gedownload. De leider van de theestudie legt dit uit in termen van wegen: “Als een wegennet beter georganiseerd is, verloopt het verkeer van voertuigen en passagiers efficiënter en verbruikt het minder middelen. Evenzo, wanneer de verbindingen tussen hersengebieden meer gestructureerd zijn, kan informatieverwerking efficiënter worden uitgevoerd.

Neuroimaging door middel van MRI’s geeft duidelijk aan dat langdurige theedrinkers (vier of meer keer per week gedurende ten minste 25 jaar) een efficiëntere organisatie laten zien die consistent is met eerdere bevindingen dat thee de cognitieve achteruitgang die inherent is aan veroudering stopt. 

De belangrijkste uitkomst van het onderzoek is dat het drinken van thee goed voor een lang welzijn door de positieve bijdrage aan de efficiëntie van de hersenen. Dit betekent niet dat het je intelligenter maakt, maar het lijkt je belangrijkste mentale functies te onderhouden. Naarmate je ouder wordt, zou regelmatig theedrinken beschermende effecten hebben op het behoud van scherpte, concentratie en helderheid van denken.

Deze resultaten zijn van toepassing op drinkers van zwarte, groene, witte, gele en oolongthee. Het is de combinatie van de belangrijkste bioactieve bestanddelen van catechinen, L-theanine en cafeïne die de hersenstructuren beïnvloeden, in tegenstelling tot de impact op de gezondheid van bijvoorbeeld het individuele ECGC-molecuul dat het meest geconcentreerd is in groene thee. Catechines maken deel uit van de chemische familie van antioxidante flavonoïden; vertaald, is dit eigenlijk “de goede dingen in groene thee”.

Bron: https://www.aging-us.com/article/102023/text

Posted on

Goed & slecht nieuws uit Griekenland

5 jaar geleden werden wij benaderd door Katerina & Kostas met de vraag of wij geïnteresseerd zouden zijn in hun biologische Griekse Bergthee en andere kruiden. Sindsdien kunnen zij de vraag van onze klanten niet aan. Elk jaar verbouwen ze meer maar elk jaar moeten we circa een half jaar na de oogst voor de meeste van hun kruiden weer ‘nee verkopen’ aan onze klanten omdat de oogst toch weer niet genoeg bleek te zijn.

Sinds een paar jaar verbouwen Katerina & Kostas ook hele mooie eetbare bloemen en zijn daar erg succesvol mee. Dat gunnen we hen van harte maar het maakte ons toch wel een beetje bezorgd. Zouden ze zich op een gegeven moment niet helemaal op de bloemen gaan concentreren en de kruiden opgeven? We hebben hen onze zorgen voorgelegd. Hieronder hun antwoord:

‘Yes you can count on us in the coming years, we are trying to have and cultivate herbs that are more tolerant with our weather conditions.

We love herbs and we do not want to stop cultivating them, so at least for now you do not have to worry.

The only thing is that we are not going to continue with lemon verbena as an individual sale, (not for the mix) because it is very water demanding and with very low yield.’

Hoewel we het natuurlijk erg jammer vinden dat we dit jaar geen verveine meer van Katerina & Kostas kunnen aanbieden begrijpen we hun beslissing wel en zijn we erg blij dat we voor de andere kruiden op hun kunnen blijven rekenen.

Vorig jaar hoorden wij over een ander Grieks stel waar we erg blij van werden: Katerina & Nikos. Vanaf nu gaan we hun prachtige project Home for All maandelijks ondersteunen door 10% van de bruto opbrengst van de verkopen van de kruiden van Katerina & Kostas aan hen te doneren.

Posted on

Matcha als alternatief voor koffie: het caffeïnevraagstuk

Iedere matchadrinker heeft zijn of haar eigen reden om deze drank te drinken. Eén daarvan is als (gezondere) vervanger van koffie.

Wat is matcha?
Matcha is een Japanse groene thee. In tegenstelling tot andere theesoorten wordt matcha gemalen en bereid door de poeder op te lossen, niet door te laten trekken, in heet water. Matcha wordt wereldwijd steeds meer gezien als een gezonde vervanger van koffie i.v.m. haar relatief hoge cafeïnegehalte. Dit wordt veroorzaakt doordat je niet alleen het aftreksel van het blad drinkt (zoals gebruikelijk bij thee) maar het volledige, in water opgeloste, blad. Maar matcha is meer dan alleen groene thee in poedervorm.

Ten eerste is het gemaakt van speciale theecultivars. Sommige kunnen worden gebruikt voor het maken van andere groene theeën, maar ze zijn allemaal gekozen vanwege hun hoge kwaliteit en specifieke kenmerken zoals kleur of smaak. Deze theestruiken worden de laatste weken voor de oogst overdekt zodat de bladeren en de knoppen zich in de schaduw ontwikkelen. Dit heeft o.a. als resultaat dat er zich meer cafeïne en aminozuren ontwikkelen. Maar er is meer.

Matcha wordt gemaakt van jonge knoppen en blaadjes, die zijn ontdaan van de steel en nerven. Het resultaat hiervan wordt tencha genoemd. De echte matcha wordt altijd gemaakt van gemalen tencha. Sommige groene theepoeders uit andere landen hebben een geweldige smaak, maar hebben mogelijk niet dezelfde samenstelling omdat ze niet alleen van verschillende cultivars zijn gemaakt, maar ook van verschillende grondsoorten komen. En/of ze zijn gemaakt met behulp van verschillende kweek-, oogst- en productietechnieken, die allemaal van invloed kunnen zijn op het uiteindelijke cafeïnegehalte.

Cafeïne in koffie
Koffie kan, net als thee, gemaakt worden van verschillende cultivars. Ze hebben ook verschillende cafeïnegehaltes en verschillende smaken. Vervolgens bepaalt de manier waarop je koffie zet ook de sterkte.

Een kopje koffie kan tussen de 20-30 en meer dan 1500 mg cafeïne per kopje bevatten. Ja, 1555 mg cafeïne per kopje van 30 ml is de hoeveelheid die wordt aangetroffen in de sterkste koffie ter wereld. Zulke hoge niveaus van cafeïne worden correct bestempeld als gevaarlijk en zijn verre van wat je kunt verwachten in een gewone kop koffie.

Studies suggereren dat een veilige dosis cafeïne 400 mg per dag is. Al het andere kan tot ernstige problemen leiden, vooral als het in één keer wordt ingenomen. Gewone koffiesoorten bevatten altijd veel minder cafeïne dan de hierboven genoemde koffie.

Verwacht bijvoorbeeld ongeveer 60-70 mg cafeïne per espresso-shot, gewoonlijk meer dan 140 mg, maar minder dan 250 mg per 30 ml gezette speciale koffie. De exacte hoeveelheid cafeïne kan echter aanzienlijk variëren van type tot type. Sommige soorten koffiebonen bevatten van nature minder cafeïne.

Cafeïne in matcha
Wat voor koffie geldt geldt ook voor thee. Sommige soorten thee bevatten van nature minder of meer cafeïne. Enkele van de factoren die ervoor kunnen zorgen dat matcha meer cafeïne bevat dan andere theeën zijn het schaduwproces en de manier waarop je het bereidt. Schaduw verhoogt het cafeïne- en het aminozuurgehalte in theebladeren. Vervolgens bevatten de jonge theeblaadjes en -knoppen die worden gebruikt voor het maken van matcha meer cafeïne. Steeltjes en aderen worden verwijderd van de theebladeren waardoor alleen het zuivere blad overblijft met het hoogste gehalte aan zowel voedingsstoffen als cafeïne.

Bij het zetten van een kopje ‘gewone’ losse thee spelen ook de watertemperatuur, de hoeveelheid bladeren en de trektijd een belangrijke rol. Cafeïne wordt het best vrijgegeven in kokend water. In het geval van groene thee komt dit de smaak niet ten goede. Maar matcha hoeft niet te worden getrokken, je drinkt het hele blad met al haar cafeïne.

Hoeveel cafeïne zit er in matcha? 1 gram matcha-poeder bevat ongeveer 30 mg cafeïne. Voor een gemiddelde maat matchakom (chawan) gebruik je ongeveer 1 gram maar er gaat veel meer in dan in een espressokopje. Als je meer poeder gebruikt krijg je meer cafeïne. Daarom kan een kom matcha dus sterker zijn dan een espresso. Maar hetzelfde geldt voor een zelfgemaakte koffie. Hoe meer bonen je gebruikt, hoe sterker je koffie wordt.

Maar er zit nog een addertje onder het gras. Laten we zeggen dat we een kopje koffie en een kopje matcha drinken met dezelfde hoeveelheid cafeïne. hierboven schreven we over het hogere aminozuurgehalte in thee die zich in de schaduw heeft ontwikkeld. Het belangrijkste aminozuur in thee is L-theanine. L-theanine is verantwoordelijk voor het kalmerende effect. Een kom matcha bevat dus niet alleen cafeïne, maar ook L-theanine. Je zult van matcha dus geen plotselinge energiepiek voelen zoals bij koffie, maar eerder een verfrissend energiek gevoel gedurende enkele uren.

Dat is de reden waarom, zelfs als het gehalte aan espresso en matcha-cafeïne hetzelfde is, het effect heel verschillend kan zijn. De eerste kan de kriebels veroorzaken en geeft je direct een energieboost. De tweede zorgt voor meer aanhoudende energie en minder slaperigheid als het cafeïne-effect verdwijnt.

Proberen? Maak een keuze uit ons assortiment: https://www.biologischethee.nl/product-category/biologische_matcha/