Posted on

Hoe geniet je nog meer van je thee?

Als je niet alleen een theedrinker bent maar ook van koffie houdt, ga dan even rustig zitten, sluit je ogen, en stel je voor dat je een slokje espresso drinkt uit een gebruikelijk klein espressokopje. Geniet van de smaak nuances. Neem nu (in gedachte) een slokje water en drink dan (weer in gedachte) diezelfde espresso uit een mok. Ik kan je verzekeren dat die laatste anders smaakt. Dat is dan ook de reden dat ik in restaurants en cafe’s meteen twee kleine kopjes bestel in plaats van één dubbele. In het begin vond men dat vreemd, daarna grappig, en nu worden er automatisch twee kopjes voor mijn neus gezet zodra ik op één van mijn vaste terrasjes ga zitten 🙂
Hetzelfde gaat op voor thee, en zo gek is dat niet. Wij vergelijken thee vaak met wijn. Sinds 1756 produceert de Oostenrijkse firma Riedel glazen die speciaal afgestemd zijn op specifieke wijnsoorten (druivenras) om de beste smaakervaring uit te halen. Sinds kort produceren zijn ook een set glazen voor thee maar eerlijk gezegd ben ik van mening dat ze zich beter bij de wijn kunnen houden… Bij gebruik van een klein kopje nip je automatisch van je thee en concentreer je je op de smaak i.p.v. een slok van je mok te nemen terwijl je met iets anders bezig bent. In Japan is het ook gebruikelijk om duurdere theeën in kleinere kopjes te serveren dan de goedkopere soorten. Kleinere kopjes koelen ook sneller af. Een ander praktisch voordeel is ook dat wanneer je met een groter aantal mensen bent je niet snel het probleem hebt dat je theepot niet groot genoeg is.
En dat laatste, de afmeting van de theepot, is ook een ding. Wanneer je een kleiner theepotje gebruikt kun je veel beter experimenteren met de ratio thee/water/trektijd en meerdere infusies. Wanneer je een redelijke hoeveelheid losse thee in een klein potje schept hoef je het minder lang te laten trekken om er meer smaak en aroma uit te halen. Je kunt dan na bij voorbeeld één minuut het potje helemaal leeg schenken (let wel op dat er geen bodempje water in blijft staan), van je thee genieten, en daarna opnieuw water op diezelfde thee schenken zodat je weer een ‘verse’ thee hebt in plaats van een restant te veel afgekoelde thee. Bij gebruik van thee van hoge kwaliteit blijf je er op deze manier van genieten.
Peet