Posted on

Gele thee?

Iedereen kent zwarte en groene thee. Echte theeliefhebbers kennen ook witte thee en oolong. Maar weinigen hebben ooit gehoord van gele thee.

Wat is Gele Thee?
Gele thee is een zeldzame en traditionele Chinese theesoort die zijn naam ontleent zou hebben aan de lichtgele kleur van de infusie en/of het feit dat het in eerste instantie vooral werk geproduceerd voor de ‘gele’ keizer van China. Het is een delicate thee die qua productieproces en smaakprofiel ergens tussen groene en witte thee in ligt. Gele thee heeft een unieke mildheid en een zoete, bloemige smaak met subtiele, nootachtige ondertonen.

De Geschiedenis van Gele Thee
De oorsprong van gele thee gaat eeuwen terug, naar de tijd van de Chinese keizers. Het was een exclusieve thee, vaak gereserveerd voor de keizerlijke familie en hoge ambtenaren. Gele thee werd geproduceerd in slechts een paar regio’s van China, zoals de Hunan, Sichuan en Anhui provincies, en was vanwege zijn arbeidsintensieve productieproces en beperkte beschikbaarheid een kostbaar en gewaardeerd goed.

Het Productieproces
Wat gele thee echt bijzonder maakt, is het unieke productieproces. Het begint met het plukken van de jonge bladeren en knoppen, die vervolgens worden verwerkt op een manier vergelijkbaar met die van groene thee. Maar hier komt het verschil: de bladeren ondergaan een extra stapsgewijs fermentatieproces.

Tijdens dit proces worden de bladeren in kleine hoeveelheden in een warme, vochtige omgeving ingepakt, wat een zachte oxidatie mogelijk maakt. Dit kan enkele dagen duren en wordt zorgvuldig gecontroleerd om de perfecte balans van smaak en aroma te bereiken. Het resultaat is een thee met een karakteristieke milde en gladde smaak zonder de grassige tonen die soms in groene thee voorkomen.

Smaakprofiel en Aroma
Gele thee heeft een subtiele, delicate smaak die het beste te omschrijven is als zoet en bloemig, met een zachte, nootachtige ondertoon. Het aroma is licht en verfrissend, en de infusie heeft een prachtige, helder gele kleur. De smaak is verfijnd en complex, zonder de bittere nasmaak die sommige theesoorten kunnen hebben.

Conclusie
Gele thee is een verborgen parel in de wereld van thee, die een verfijnde en unieke smaakervaring biedt. Of je nu een doorgewinterde theedrinker bent of net begint met je ontdekkingsreis, gele thee is een heerlijke keuze. Dus, de volgende keer dat je iets speciaals wilt proberen, denk aan gele thee en geniet van zijn zachte, bloemige en nootachtige smaken!