Posted on

Losse thee of builtjes?

Wat was jouw eerste thee? 99% zeker dat het in een theebuiltje (zakje) zat en geen losse thee was. De theebuiltjes zijn aan het begin van de vorige eeuw uitgevonden door Amerikaanse theehandelaren. Vele eeuwen daarvoor was de basis voor deze veelzijdige drank alleen verkrijgbaar als losse thee (blaadjes), in poedervorm of geperst tot een soort van cake waar je dan stukjes vanaf moest breken.

De invloed van bulkproductie op de inhoud van theebuiltjes

De theebuiltjes werden snel populair hetgeen de verdere ontwikkeling ervan mogelijk maakte. Maar ook de inhoud van het builtje veranderde. Werd er in het begin nog gebruik gemaakt van hele of gebroken bladeren, al snel kwam de nadruk te liggen op bulkproductie met als resultaat een veel lagere kwaliteit en dan ook nog hele kleine deeltjes blad (fannings) of zelfs een restproduct wat in de theehandel ‘dust’ wordt genoemd. Deze theebuiltjes zijn nu overal verkrijgbaar en ook erg handig. Maar hoe verschilt dit product van losse thee?

Goede kwaliteit losse thee heeft ruimte nodig

Tegenwoordig kunnen zowel thee in builtjes als losse thee van zeer hoge of zeer lage kwaliteit zijn. Over het algemeen is losse thee meestal van een hogere kwaliteit. Als we het hebben over de uiteindelijke kwaliteit van de thee op het moment dat je het gaat drinken komt er echter nog een factor om de hoek kijken. Wanneer je een lage kwaliteit thee in de vorm van kleine deeltjes of ‘dust’ hebt maakt het, voor de smaak, niet uit of het in een builtje zit of niet. Na opgieten van heet water geeft het snel smaak af, die ook weer snel verschaaldt. Bij hele of gebroken (maar nog steeds relatief grote delen) blaadjes losse thee is dit een heel ander verhaal. Deze blaadjes losse thee hebben de ruimte nodig om zich te ontvouwen waarbij zij veel langzamer hun smaak afgeven die dan ook veel langer ‘blijft hangen’. Hoe hoger de kwaliteit losse thee, hoe vaker je diezelfde thee opnieuw kan opschenken voor de smaak verloren gaat. Dit betekent ook dat de prijs per kopje gezet van losse thee vaak lager zal zijn dan de prijs van een theezakje.

Een chique maar misschien niet het beste alternatief voor losse thee

Natuurlijk heeft de industrie hier iets op gevonden: chique uitziende piramidevormige zakjes waarin de losse theeblaadjes meer ruimte hebben om te ontvouwen. Niet alleen wordt hier over het algemeen een buiten proportionele prijs voor gevraagd, meestal zijn deze piramides gemaakt van plastic en is de kans groot dat ze grote hoeveelheden microplastic en nanoplastic afgeven in je kopje. Onderzoekers van de McGill University in Montreal, Canada ontdekten dat een enkel plastic theezakje ongeveer 11,6 miljard microplastic en 3,1 miljard kleinere nanoplasticdeeltjes in het hete water afgaf. De deeltjes zijn volledig onzichtbaar voor het blote oog.

Voor de volledigheid moet ook vermeld worden dat losse thee natuurlijk ook van mindere kwaliteit kan zijn. De kwaliteit hangt af van veel factoren, van de theeplant tot de groeiomstandigheden, de oogstmethoden en verwerkingstechnieken tot de opslag.

Dus, wanneer kies je voor theebuiltjes en wanneer voor losse thee?

1. Drink je thee uit gezondheidsoverwegingen? Kies dan voor losse thee. De grootste concentratie antioxidanten bevinden zich in de jongste bladeren.
2. Wil je zo snel mogelijk een kopje thee zetten? Als elke seconde telt kies dan voor een theebuiltje 🙂
3. Drink je thee om van de best mogelijke smaak te genieten? Duidelijk: losse thee.

De volgende stap is dan natuurlijk naar biologische losse thee. Waarom? Kijk even naar dit filmpje!