EGCG in thee: de details en welke thee te kiezen

Alle ‘echte’ thee (afkomstig van de Camellia sinensis, geen ‘kruidenthee’) bevat antioxidanten (catechines), vooral EGCG (epigallocatechinegallaat) maar ook anderen varianten.
De hoeveelheid EGCG in thee is afhankelijk van enorm veel uiteenlopende zaken als bijvoorbeeld verwerking, deel van de plant, groeiproces, oogst en cultivar.

In het algemeen is grootste hoeveelheid EGCG te vinden in Japanse groene thee en Chinese witte thee. Echter, zolang de theestruiken in de periode voor de oogst niet afgedekt zijn geweest. Wanneer de struik in de schaduw groeit wordt de smaak zoeter. Dit gaat ten koste van de EGCG in de thee.

Hoewel losse thee niet per definitie van betere kwaliteit is dan thee in builtjes blijkt dit in de praktijk meestal wel het geval te zijn. Kies dus voor een hoge kwaliteit (liefst biologische) losse thee.

EGCG in thee. Hoe haal je er het meeste uit?

Bij de in het westen gebruikelijke manier van theezetten wordt alleen het aftreksel gedronken waarbij nog veel actieve stoffen in het blad achterblijven. Een manier om alle beschikbare stoffen te gebruiken is het drinken van gemalen thee (matcha). Matcha is echter relatief kostbaar i.v.m. het productieproces. Een alternatief is om de theebladeren op te eten (eventueel door een salade) na er thee van getrokken te hebben.

EGCG in thee: de thee met het hoogste percentage

Er zijn verschillende variëteiten theestruiken met elk hun specifieke eigenschappen. De thee van de Benifuuki struik bevat in de basis het hoogste percentage gemethyleerde EGCG. Daarnaast wordt het verbouwd in de Japanse prefectuur Miyazaki met de meeste blootstelling aan zonneschijn hetgeen het vormen van antioxidanten als catechinen ook nog eens bevorderd. Naast de opmerkelijke concentratie EGCG (7,4%) bevat deze thee ook hoge concentraties van andere antioxidanten/catechines (totaal 16%), dat is reden voor een in vergelijking scherpe smaak.

Voor zover bekend bevat deze thee het hoogste percentage antioxidanten: Kafun Catechine thee van familie Morimoto (Bio).

Lees ook: Thee & Gezondheid, een actueel overzicht van onderzoeken