“Waarom ik thee verkoop? Allereerst omdat ik al mijn hele leven thee drink. En omdat ik van thee houd. Ik kan me gewoon niet voorstellen dat ik iemand iets zou kunnen aanbevelen wat ik zelf niet gebruik of graag zou willen gebruiken. Dat voelt zo logisch aan. Iets anders wil ik niet verkopen. Sowieso wil ik alleen nog bezig zijn met dingen die van waarde zijn. Al het andere is verspilling van mijn en andermans tijd.
Wat ik mooi vind aan thee is dat er heel weinig met de theeblaadjes is gebeurd. In de thee proef je de natuur nog. Na een of twee keer opschenken eet ik regelmatig een blaadje op. En dan is het voor mij een uitgemaakte zaak dat al onze thee biologisch is. De biologische productie brengt toch een extra kwaliteitsaspect mee.
Mijn favoriete thee? Dat hangt er helemaal vanaf – afhankelijk van de stemming van de dag. ’s Ochtends heb ik vaak het liefst een zwarte thee met een stevige smaak. In de middag een oolong: een thee die het midden houdt tussen groene en zwarte thee. In een oolong proef je kracht. Het is echt een thee met aarde-kwaliteit. Mijn meest favoriete oolong? Een Pouchong Wanjia met zijn diepgroene bladeren en bloemige jasmijnsmaak.
Een alternatief voor de middag is een Japanse groene thee, die overigens heel anders van smaak is dan Chinese groene thee. Vergeet niet dat thee in Japan niet wordt geroosterd, maar wordt gestoomd. Bij een mooie, Japanse thee kun je de sensatie hebben groenten te drinken. Vaak zit er ook iets ziltigs in de smaak. Een hele, mooie thee bij een visgerecht.
’s Avonds eindig ik de dag meestal met een witte thee. Dat is een hele fijne, subtiele drank waar je echt van moet houden. Heerlijk – langzaam de slaap inzakken met een witte thee. Wie niet gewend is aan de lichte smaak, hoor je soms zeggen dat ze het gevoel hebben een glas heet water te drinken.
Maar vergis je niet, het gaat hier om een groene thee van een ongelooflijke schoonheid. Hoe dichter de theeblaadjes bij de knop zitten, hoe exclusiever de thee. Witte thee bevat alleen de jonge knop van de theeplant plus maximaal de eerste twee blaadjes daaronder. Een thee voor liefhebbers met goed ontwikkelde smaakpapillen. Ook wel gekocht omwille van zijn medicinale eigenschappen. Want alle stoffen die thee bijzonder maken, zitten in hogere concentratie in de jongste knoppen.
Onze meest verkochte thee? Dat is China Sencha Superior Springtime. Een volle, frisse en ‘zeer groene’ thee, geoogst in het Chinese voorjaar. Een prachtige thee voor een bijna absurd lage prijs. Prijs per kopje thee circa € 0,04 bij twee keer opschenken. In de hogere prijsklasse is de Japanse Gyokuru populair. Ook groen.
Overigens bestaat slechts 10% van onze verkoop uit zwarte thee. Soms hoor je mensen zeggen: ‘Ik hou helemaal niet van groene thee.’ Maar als je doorvraagt, blijken ze kokend water over de groene theebladeren te schenken. Ja, dan wordt groene thee heel snel bitter. Ik raad vaak aan om een temperatuur van 80 graden C. aan te houden (waarvoor je na het koken van het water nog circa 5 minuten moet wachten met opschenken).
Zelf heb ik in mijn leven behalve thee ook veel koffie gedronken. Een hartinfarct, negen jaar geleden, bracht de ommekeer. Sindsdien ben ik veel meer thee en minder koffie gaan drinken en heeft mijn liefde voor de thee zich verder verdiept.
Het verschil in koffie- en theecultuur heb ik altijd fascinerend gevonden. Tijdens onze reizen door het mediterrane gebied viel me op dat het drinken van thee een heel andere sfeer oproept dan koffie.
In koffiehuizen is de sfeer hectischer, er is meer rumoer, meer opwinding. In theehuizen is de sfeer relaxter, meer reflectief. Het drinken van een kop thee brengt instant rust.
De dag beginnen met een kop thee geeft een gevoel van vredigheid. Een ervaring van welbevinden die ik – op andere momenten van de dag – tot nu toe eigenlijk alleen van wijn ken. Thee en wijn hebben dan ook nogal wat gemeen. In beide gevallen wordt de liefde voor de kwaliteit overigens beduidend versterkt naarmate we er beter in slagen de subtiele smaaknoten te onderscheiden.”
Peet Veerbeek
Mede-oprichter BioThee