Keurmerken: Biologisch / FairTrade

Biologisch:

Voor de inkoop in Azië en een aantal andere landen werken wij samen met een klein aantal zeer betrouwbare Duitse partners die persoonlijk zeer betrokken zijn bij het biologische gedachtengoed (hetgeen bij andere aanbieders van biologische thee lang niet altijd het geval is). De door hen geïmporteerde thee is biologisch gecertificeerd volgens de in de EU geldende normen/wetten.

Daarnaast kopen wij ook direct in bij producenten van kruiden in Griekenland en Spanje. Voor hen geldt hetzelfde als hierboven. De persoonlijke contacten tussen ons en onze partners is een extra ‘vinger aan de pols’.

Bij het verbouwen van onze biologische theesoorten wordt geen gebruik gemaakt van chemische/synthetische bestrijdingsmiddelen en/of genetisch gemodificeerde organismen. Kijk om een idee te krijgen van de invloed van deze middelen op je lichaam het korte filmpje op Waarom? Daarom!

Om een Bio-certificaat toegekend te krijgen moet de theeplantage o.a. aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Bestrijding van parasieten mag alleen plaatsvinden d.m.v. natuurlijke predatoren en cultivatie.
  • Er mag geen gebruik gemaakt worden van chemicaliën of genetisch gemanipuleerde producten.
  • Slechts het gebruik van gecertificeerde biologische planten of zaden is toegestaan.
  • De verwerkingsruimten voor biologisch en ‘traditioneel’ verbouwde thee moet gescheiden zijn.
  • Bij overschakeling naar biologische teelt dient een transitie periode van drie jaar in acht worden genomen. In deze periode mag alleen volgend de biologische methode verbouwd worden maar krijgt de plantage nog geen Bio-certificaat aangezien de nog in de grond aanwezige chemische stoffen de tijd moeten krijgen om hieruit te verdwijnen.
  • Eer zeer strenge jaarlijkse inspectie.

Om een biologische plantage te beschermen tegen eventueel overwaaiende chemische pesticiden van niet biologisch verbouwende buren wordt een speciaal ras bomen rondom de plantage geplaatst die bekend staan om hun bovengemiddelde absorptie.

Als in- en verkopend bedrijf is BioThee zelf ook Europees gecertificeerd door Skal. Ons certificatienummer is 027074 NL-BIO-01. Klik hier voor het certificaat.

Meer informatie m.b.t. de keurmerken kunt u vinden op http://www.skal.nl.

FairTrade:

In tegenstelling tot de theeplantages waar de nadruk ligt op kwantiteit (voor de builtjes van de grote theemerken) werken op de plantages waar de kwaliteit van belang is zeer vakkundige werknemers. De plantagehouder is er veel aangelegen dat deze mensen niet overlopen naar een concurrerende plantage en zorgt er daarom over het algemeen voor dat zijn werknemers het goed hebben. Dit kunnen zij ook omdat de opbrengst van deze ‘grand crus’ vele malen hoger is dan die van thee voor de massa-markt waarvoor de concurrentie hevig is. Deze plantagehouders tonen weinig interesse voor het FairTrade label. Dit komt mede door het feit dat, op enkele uitzonderingen na, de meeste thee die momenteel wordt verkocht met een FairTrade label van bedenkelijke kwaliteit is. Het label geeft een garantie m.b.t. de kwaliteit van de werkgever t.o.v. de werknemer maar niet t.o.v. zijn product.

Bij onze inkopende partners staat een eerlijke beloning van de werknemers hoog op de lijst van voorwaarden om van een plantage in te kopen.