Posted on

Biologische of conventionele thee: wat is het verschil?

In de huidige gezondheidsbewuste wereld zijn mensen steeds bewuster bezig met de herkomst en kwaliteit van hun voedsel en dranken. Wat onderscheidt biologische thee precies van zijn conventionele tegenhanger? Om te beginnen wordt biologische thee verbouwd zonder het gebruik van synthetische meststoffen, pesticiden of herbiciden. Dit betekent dat de biologische theeteelt het milieu respecteert door de biodiversiteit te bevorderen en de afvoer van chemicaliën te verminderen. Aan de andere kant gaat het bij de conventionele theeproductie vaak gepaard met het gebruik van chemicaliën, die niet alleen negatieve gevolgen kunnen hebben voor het milieu, maar ook voor onze gezondheid.

Naast hun verschillende landbouwpraktijken vertonen biologische en conventionele theesoorten ook unieke eigenschappen die van invloed zijn op het eindproduct waarvan we in onze theekopjes genieten. Net als biologische groenten en fruit is het bekend dat biologische thee een grotere concentratie aan antioxidanten bevat. Deze krachtige verbindingen helpen schadelijke vrije radicalen te bestrijden, bevorderen het algehele welzijn en verminderen mogelijk het risico op bepaalde ziekten. Bovendien ondergaan biologische theebladeren vaak een minimale verwerking, waardoor hun natuurlijke smaakprofielen behouden blijven, wat zorgt voor een meer authentieke smaakervaring. Conventionele thee daarentegen kan aanvullende verwerkingsmethoden ondergaan, zoals chemisch bleken of kunstmatige smaakstoffen, die de smaak kunnen veranderen en mogelijk de gezondheidsvoordelen kunnen verminderen.

Door de impact van landbouwpraktijken op ons milieu en onze gezondheid te begrijpen, kunnen we actief bijdragen aan duurzame landbouw en ons welzijn beschermen. Bovendien maken het hogere gehalte aan antioxidanten en de authentieke smaakprofielen van biologische thee het een aantrekkelijke optie voor theekenners die op zoek zijn naar een werkelijk plezierige en gezonde theedrinkervaring.

Inhoud:

1. Wat je moet weten
2. Biologische Thee: Gecultiveerd met zorg voor gezondheid en milieu
3. Conventionele thee: de traditionele aanpak
4. De juiste thee kiezen
5. Zijn er gezondheidsvoordelen verbonden aan het kiezen van biologische thee ten opzichte van conventionele thee?
6. Is biologische thee duurder dan conventionele thee?
7. Smaakt biologische thee anders dan conventionele thee?
8. Is biologische thee beter voor het milieu?
9. Kan ik vertrouwen op de biologische certificering van thee?
10. Zijn er potentiële nadelen aan het kiezen van biologische thee?

Wat je moet te weten

1. Biologische thee wordt verbouwd zonder het gebruik van synthetische pesticiden, herbiciden of meststoffen, wat helpt een gezonder milieu te bevorderen en het risico op blootstelling aan chemicaliën voor zowel consumenten als boeren te verminderen.
2. Conventionele thee wordt geproduceerd met behulp van synthetische chemicaliën, die resten in de theebladeren kunnen achterlaten en mogelijk schade kunnen toebrengen aan het milieu en de menselijke gezondheid.
3. Biologische thee ondergaat strikte regelgeving en certificeringen om ervoor te zorgen dat de productie voldoet aan specifieke biologische normen, terwijl conventionele thee minder regelgeving kent en mogelijk hogere niveaus van chemische residuen bevat.
4. Biologische thee wordt verbouwd met behulp van traditionele landbouwmethoden die zich richten op biodiversiteit, bodemgezondheid en natuurlijke plaagbestrijding, wat resulteert in een duurzamere en milieuvriendelijkere aanpak vergeleken met conventionele theeproductie.
5. Kiezen voor biologische thee ondersteunt duurzame landbouwpraktijken, beschermt de biodiversiteit en bevordert het welzijn van boeren en consumenten, terwijl de algehele milieu-impact van de theeproductie wordt verminderd.

Biologische Thee: Gecultiveerd met zorg voor gezondheid en milieu

Biologische thee wordt geteeld in harmonie met de natuur, waarbij de gezondheid van zowel de consument als het milieu voorop staat. Boeren die biologische thee produceren, volgen strikte richtlijnen en voorschriften om ervoor te zorgen dat de thee vrij is van schadelijke chemicaliën. Ze gebruiken natuurlijke meststoffen, zoals compost en dierlijke mest, om de bodem te voeden en de vruchtbaarheid ervan te vergroten. Bovendien gebruiken biologische theeboeren natuurlijke methoden voor ongediertebestrijding, zoals het introduceren van nuttige insecten, om de theeplanten te beschermen tegen ziekten en plagen.
Door voor biologische thee te kiezen , kun je genieten van een drank die vrij is van synthetische pesticiden en herbiciden. Deze chemicaliën kunnen residuen achterlaten op conventioneel geteelde theebladeren, wat bij regelmatige consumptie nadelige gevolgen kan hebben voor de menselijke gezondheid. Biologische thee biedt een veiliger alternatief, waardoor het risico op blootstelling aan potentieel schadelijke stoffen wordt verminderd. Bovendien bevorderen biologische landbouwpraktijken de biodiversiteit, beschermen ze de bodemkwaliteit en behouden ze de watervoorraden, waardoor het een duurzame keuze is voor theeliefhebbers.

Conventionele thee: de traditionele aanpak

Conventionele thee, ook wel niet-biologische thee genoemd, wordt geteeld met behulp van conventionele landbouwmethoden. Deze methoden omvatten vaak het gebruik van synthetische pesticiden, herbiciden en meststoffen om de gewasopbrengst te maximaliseren. Hoewel de conventionele theeproductie kosteneffectiever en efficiënter kan zijn, brengt dit potentiële nadelen met zich mee. Het gebruik van chemicaliën in de conventionele theeteelt kan negatieve gevolgen hebben voor het milieu, waaronder bodemdegradatie, watervervuiling en schade aan wilde dieren.
Vanuit consumentenperspectief kan conventionele thee resten van deze chemicaliën bevatten, wat zorgwekkend kan zijn voor mensen die op zoek zijn naar een meer natuurlijke en gezonde levensstijl. Het is echter belangrijk op te merken dat regelgevende instanties maximale residulimieten voor pesticiden in thee vaststellen en ervoor zorgen dat de niveaus binnen veilige grenzen blijven. Niettemin kunnen personen met gevoeligheden of degenen die hun blootstelling aan synthetische chemicaliën liever tot een minimum beperken, kiezen voor biologische thee als een veiliger keuze.

De juiste thee kiezen

Als het gaat om de keuze tussen biologische thee en conventionele thee, spelen persoonlijke voorkeuren en prioriteiten een belangrijke rol. Als je prioriteit geeft aan ecologische duurzaamheid, gezondheidsvoordelen en een meer natuurlijke aanpak, is biologische thee de juiste keuze. Het biedt gemoedsrust, wetende dat je thee vrij is van synthetische chemicaliën en met zorg voor het milieu is geproduceerd. Aan de andere kant, als kosten en beschikbaarheid je voornaamste zorg zijn, kan conventionele thee een meer toegankelijke optie zijn.

Uiteindelijk hangt de keuze tussen biologische en conventionele thee af van je waarden, budget en individuele omstandigheden. Welke optie je ook kiest, het is belangrijk om je thee op de juiste manier te zetten om optimaal van de smaken en voordelen te kunnen genieten. Experimenteer met verschillende soorten thee, zoals groene, zwarte of kruidenthee, om de thee te vinden die bij jouw smaakpapillen past. Vergeet niet om van elke slok te genieten en de rijke geschiedenis en cultuur te waarderen die gepaard gaat met het drinken van thee.

Dus:

Zijn er gezondheidsvoordelen verbonden aan het kiezen van biologische thee ten opzichte van conventionele thee?

Ja, het kiezen van biologische thee kan potentiële gezondheidsvoordelen opleveren. Omdat biologische thee wordt verbouwd zonder het gebruik van synthetische chemicaliën, bevat deze mogelijk minder residuen van bestrijdingsmiddelen dan conventionele thee. Bovendien bevorderen biologische landbouwpraktijken de bodemgezondheid en biodiversiteit, wat kan bijdragen aan de algehele kwaliteit van de thee. Sommige onderzoeken suggereren dat biologische thee mogelijk hogere niveaus van bepaalde nuttige stoffen bevat, zoals antioxidanten, vergeleken met conventioneel geteelde thee.

Bekijk ook even dit korte filmpje over een gezin dat besluit 2 weken lang alleen biologisch te eten en het effect te meten.

Is biologische thee duurder dan conventionele thee?

Over het algemeen is biologische thee duurder dan conventionele thee van vergelijkbare kwaliteit. Dit komt omdat biologische landbouwpraktijken arbeidsintensievere methoden vereisen en vaak resulteren in lagere opbrengsten. Bovendien verhoogt het certificeringsproces voor biologische producten de kosten.

Smaakt biologische thee anders dan conventionele thee?

De smaak van biologische thee kan variëren afhankelijk van factoren zoals de theesoort, de groeiomstandigheden en de verwerkingsmethoden. Over het algemeen staat biologische thee bekend om zijn natuurlijke en pure smaak. Sommige theeliefhebbers zijn van mening dat biologische thee een complexere en genuanceerdere smaak heeft dan conventioneel geteelde thee. Smaakvoorkeuren zijn echter subjectief en individuele ervaringen kunnen variëren. Vergeet echter niet dat er ook biologisch gecertificeerde thee van een lage kwaliteit op de markt is.

Is biologische thee beter voor het milieu?

Ja, biologische theeproductie wordt over het algemeen als milieuvriendelijker beschouwd in vergelijking met conventionele theeproductie. Biologische landbouwpraktijken geven prioriteit aan bodemgezondheid, waterbehoud en biodiversiteit. Door het gebruik van synthetische chemicaliën en pesticiden te vermijden, helpt de biologische theeteelt de vervuiling te verminderen en de schade aan ecosystemen te minimaliseren. Bovendien bevorderen biologische landbouwmethoden vaak duurzame praktijken zoals compostering en vruchtwisseling, die bijdragen aan de ecologische duurzaamheid op de lange termijn.

Kan ik vertrouwen op de biologische certificering van thee?

Biologische certificering garandeert dat de thee is geproduceerd volgens specifieke biologische normen en voorschriften. In Nederland wordt de Europese certificering uitgevoerd door SKAL.

Zijn er potentiële nadelen aan het kiezen van biologische thee?

Hoewel biologische thee tal van voordelen biedt, kunnen er enkele potentiële nadelen zijn. Zoals eerder vermeld is biologische thee over het algemeen duurder dan conventionele thee. Bovendien kan de biologische theeteelt, vanwege de afwezigheid van synthetische chemicaliën, gevoeliger zijn voor ziekten en plagen, die de opbrengst en kwaliteit van de thee kunnen beïnvloeden. Deze nadelen kunnen echter worden verzacht door goede biologische landbouwpraktijken en zorgvuldige teelttechnieken.

Bron: Comparison of tea quality parameters of conventionally and organically grown tea, and effects of fertilizer on tea quality: A mini-review

Posted on

Hoe geniet je nog meer van je thee?

Als je niet alleen een theedrinker bent maar ook van koffie houdt, ga dan even rustig zitten, sluit je ogen, en stel je voor dat je een slokje espresso drinkt uit een gebruikelijk klein espressokopje. Geniet van de smaak nuances. Neem nu (in gedachte) een slokje water en drink dan (weer in gedachte) diezelfde espresso uit een mok. Ik kan je verzekeren dat die laatste anders smaakt. Dat is dan ook de reden dat ik in restaurants en cafe’s meteen twee kleine kopjes bestel in plaats van één dubbele. In het begin vond men dat vreemd, daarna grappig, en nu worden er automatisch twee kopjes voor mijn neus gezet zodra ik op één van mijn vaste terrasjes ga zitten 🙂
Hetzelfde gaat op voor thee, en zo gek is dat niet. Wij vergelijken thee vaak met wijn. Sinds 1756 produceert de Oostenrijkse firma Riedel glazen die speciaal afgestemd zijn op specifieke wijnsoorten (druivenras) om de beste smaakervaring uit te halen. Sinds kort produceren zijn ook een set glazen voor thee maar eerlijk gezegd ben ik van mening dat ze zich beter bij de wijn kunnen houden… Bij gebruik van een klein kopje nip je automatisch van je thee en concentreer je je op de smaak i.p.v. een slok van je mok te nemen terwijl je met iets anders bezig bent. In Japan is het ook gebruikelijk om duurdere theeën in kleinere kopjes te serveren dan de goedkopere soorten. Kleinere kopjes koelen ook sneller af. Een ander praktisch voordeel is ook dat wanneer je met een groter aantal mensen bent je niet snel het probleem hebt dat je theepot niet groot genoeg is.
En dat laatste, de afmeting van de theepot, is ook een ding. Wanneer je een kleiner theepotje gebruikt kun je veel beter experimenteren met de ratio thee/water/trektijd en meerdere infusies. Wanneer je een redelijke hoeveelheid losse thee in een klein potje schept hoef je het minder lang te laten trekken om er meer smaak en aroma uit te halen. Je kunt dan na bij voorbeeld één minuut het potje helemaal leeg schenken (let wel op dat er geen bodempje water in blijft staan), van je thee genieten, en daarna opnieuw water op diezelfde thee schenken zodat je weer een ‘verse’ thee hebt in plaats van een restant te veel afgekoelde thee. Bij gebruik van thee van hoge kwaliteit blijf je er op deze manier van genieten.
Peet
Posted on

5 voordelen van Biologische Hibiscusthee

Biologische hibiscus staat al eeuwenlang bekend om zijn helende eigenschappen en verfrissende smaak. Biologische ‘Hibiscusthee’, biedt tal van voordelen voor de gezondheid en is daarom een uitstekende aanvulling op je dagelijkse routine.

Voordelen van biologische hibiscusthee:

  1. Rijk aan antioxidanten: Hibiscusthee zit boordevol antioxidanten die het lichaam beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. Deze antioxidanten helpen ontstekingen te verminderen en dragen bij aan een gezond immuunsysteem.
  2. Ondersteunt de hartgezondheid: De flavonoïden in hibiscusthee kunnen helpen bij het verlagen van de bloeddruk en het verbeteren van de cholesterolgehaltes, wat gunstig is voor de gezondheid van het hart en de bloedsomloop.
  3. Verbetert de spijsvertering: Dankzij zijn natuurlijke zuurgraad kan hibiscusthee de spijsvertering bevorderen en maagklachten verminderen. Het is een natuurlijke manier om een opgeblazen gevoel en indigestie te verlichten.
  4. Hydraterende werking: Hibiscusthee is een uitstekende dorstlesser en kan helpen het lichaam gehydrateerd te houden, vooral op warme dagen. Het is een gezond alternatief voor suikerhoudende dranken.
  5. Kalmeert de zenuwen: De kalmerende eigenschappen van biologische hibiscusthee kunnen helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning. Een kopje warme biologische hibiscusthee voor het slapengaan kan helpen om tot rust te komen en een goede nachtrust te bevorderen.

Iets om over na te denken: https://www.biologischethee.nl/product/hibiscus-bio/

Posted on

Avanz Stevia, natuurlijke zoetstof zonder naar nasmaakje

Wanneer je al enige tijd klant bent van BioThee zal het ondertussen duidelijk zijn dat puur & gezond voor ons persoonlijk een manier van leven is en geen verkooptrucje.
Thuis zijn we altijd bezig met kijken naar wat het beste is voor ons lijf. Bij ons is het gebruik van koolhydraten en suikers minimaal. Wij hebben meerdere soorten natuurlijke zoetstoffen geprobeerd die smaakrijk zijn en makkelijk in gebruik. Stevia staat op de top van de lijst omdat het geen piek in je bloedsuiker veroorzaakt. Maar de meeste stevia’s die je op de markt vindt hebben een naar nasmaakje, waardoor de fijnproevers het niet willen gebruiken. Maar… ruim 10 jaar geleden hebben we één soort gevonden die geen bijsmaak heeft en die perfect is voor bijvoorbeeld een glaasje versgeperste  citroenlimonade met munt (het voorjaar is er bijna:)), of om toe te voegen aan slagroom. Bij ons is het al jaren in gebruik. Zo hebben we besloten om het toe te voegen aan het assortiment van BioThee. Niet omdat we adviseren om stevia in je thee te doen (wel in ice tea), maar als ondersteuning bij het bewust omgaan met wat je eet en drinkt. Absoluut de moeite waard om dit uit te proberen.

Je kunt kiezen uit 2 formaten: 100 ml (gaat heel lang mee) voor in de keuken of kantoor en een klein flesje van 10 ml om altijd bij je te hebben. Deze laatste is ook perfect om het uit te proberen.

Stevia, een vaste plant van de composietenfamilie, heeft zijn oorsprong in het grensgebied van Brazilië en Paraguay. Onder de steviaplanten is de Stevia Rebaudiana Bertoni de zoetste variant. Het extract stevioside, afkomstig van deze plant, is 250 tot 300 keer zoeter dan gewone suiker en bevat geen koolhydraten, suiker, vet, cholesterol en slechts minimale calorieën. De stevioside wordt in Paraquay verwerkt tot dit extract dat Avanz sinds 2004 op de Nederlandse markt brengt.
https://www.biologischethee.nl/product/avanz-stevia-natuurlijke-zoetstof/

Posted on

Onderzoek: Thee tegen Omicron

In een recente studie gepubliceerd in Scientific Reports beoordeelden onderzoekers de werkzaamheid van thee en de catechines ervan bij het inactiveren van de Omicron-subvariant van het ernstige acute respiratoire syndroom coronavirus 2 (SARS-CoV-2).

Deze studie toonde aan dat groene thee, Matcha en zwarte thee Omicron-subvarianten effectief inactiveren. Het gaat dan vooral om de antioxidant EGCG. Benifuki / Kafun thee heeft  van nature het hoogste percentage EGCG.

Specifieke aminozuurveranderingen in RBD’s spelen een substantiële rol bij de binding van EGCG/TFDG aan de RBD’s en de gevoeligheid van elke Omicron-subvariant voor EGCG/TFDG.

Een door Google vertaalde samenvatting van de studie kun je hier lezen.

Posted on

Een gezond leven met goede thee (Introductie)

We zijn wat we eten (en drinken). Als we dit niet te letterlijk nemen zit er veel waarheid in deze uitspraak.

Stéphane Erler, een thee-expert uit Taiwan, heeft besloten hier een cursus over te maken. De cursus is gratis en wordt op YouTube geplaatst. De introductie is recentelijk gepubliceerd. Maandelijks komt er een vervolg.

De cursus behandeld verschillende onderwerpen m.b.t. gezondheid en richt zich op een gezond leven met behulp van thee. Eén van de uitspraken van Stéphane is ‘A healthy body enables individuals to reach their full potential and achieve their goals easily’. Een open deur? Ja natuurlijk, maar het is goed hier zo nu en dan aan herinnerd te worden in ons veelal (erg) drukke bestaan.
De introductie is wat lang (ruim een half uur) maar absoluut de moeite waard. Ga er op je gemak voor zitten, met je favoriete thee naast je, en laat je inspireren.
Mocht je onverhoopt geen half uur vrij kunnen maken dan staan hier onder een paar punten waar je ook in kunt stappen:
08:46 De invloed van suiker en kunstmatige smaakstoffen op je smaakpapillen en gezondheid
11:29 Het trainen van je smaakpapillen helpt je natuurlijke smaken te herkennen en gezondere keuzes te maken
19:35 Hoe het drinken van thee ons kan helpen langzamer te eten en meer te genieten
Tegen het einde van de video spreekt Stéphane ook over de gezondheidsaspecten van het drinken van thee tijdens de maaltijd i.p.v. andere dranken. Uiteraard is thee veel beter dan vele andere dranken maar andere experts zijn ook van mening dat het nog gezonder is om helemaal niet te drinken tijdens, of vlak voor of na, het eten. Een uitzondering hierop is wellicht rode wijn (zie hiervoor De Franse Paradox).
Posted on

3 redenen om uitsluitend biologische thee te drinken

Steeds meer mensen komen tot de conclusie dat biologisch eten en drinken gezonder is. Hoewel een supermarkt als Lidl hun biologische assortiment tegen betaalbare prijzen gestaag vergroot hangt er toch nog steeds een flink prijskaartje aan de keuze voor biologisch. In de praktijk maken we dan ook vaak keuzes m.b.t. wat we zeker biologisch willen hebben en wat misschien toch ook wel niet-biologisch kan. Hieronder 3 redenen waarom je vooral voor thee beter kunt kiezen voor biologisch.

  1. Biologische thee voor je gezondheid. De meerderheid van de pesticiden op de theebladeren worden hier pas in je kop of pot van afgewassen. In tegenstelling tot voedsel dat je kunt wassen voor consumptie, kan dat bij thee niet. Daar komt bij dat kokend water het vrijkomen van chemische stoffen uit de bladeren versterkt. Veel studies leveren bewijs dat synthetische pesticiden aanzienlijke gezondheidsrisico’s met zich meebrengen m.b.t. geboorteafwijkingen, schade aan het zenuwstelsel en endocriene systemen, hormonale onevenwichtigheden, ademhalingsziekten en verscheidene soorten kanker.
  2. Biologische thee voor het milieu. Thee is een van de zwaarst met synthetische chemicaliën bespoten gewassen ter wereld. Het gebruik van deze synthetische chemicaliën kunnen nadelige gevolgen voor het milieu hebben. Een beangstigend gemiddelde van meer dan 95% van de herbiciden en 98% van de insecticiden gaan verder dan waar ze oorspronkelijk voor zijn bedoeld. Deze onnodige giftige chemicaliën raken insecten, dieren, grond, water en de lucht die we inademen. Algenbloei is een goed voorbeeld van hoe deze stoffen een verwoestende uitwerking kan hebben op ons milieu. Gewassen nemen slechts een heel klein deel van de aanwezige stikstof in kunstmest op, en de rest? Verdwijnt rechtstreeks in onze waterwegen. Dit zorgt voor algenbloei, dat zorgt voor minder zuurstof in het water, met schadelijke gevolgen voor onze waterleven.
    Er zijn vele andere kwesties, zoals kwaliteit van het water voor menselijke consumptie, de effecten op de macro en micro-ecosystemen en de kwaliteit van de bodem, maar je kunt beginnen met het grotere plaatje hier begrijpen … niet-biologische landbouw praktijken zijn niet goed voor onze aarde en voor ons. Bij het biologisch verbouwen van thee wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest en pesticiden om een hoge opbrengst te bereiken. In plaats daarvan worden holistische landbouwpraktijken gebruikt met natuurlijke dierlijke mest en organisch materiaal om gezonde, evenwichtige planten te laten groeien. Hierdoor wordt het optimale voedingsstoffenprofiel ontwikkeld binnen de plant die niet alleen ten goede komt aan de grond voor toekomstige gewassen, maar ook voor de consument die de thee drinkt!
  3. Biologische thee voor sociale verantwoordelijkheid. Als de inname van pesticiden niet geweldig is voor onze gezondheid, kun je je voorstellen hoe schadelijk deze stoffen moeten zijn voor de boeren die het spuiten op niet biologische theestruiken. Dit heeft mogelijk ernstige gevolgen voor hun gezondheid, plus de gezondheid van iedereen die in de nabijheid van deze bedrijven woont en werkt. Er zijn een aantal grote commerciële biologische bedrijven, de meerderheid van de biologische thee is echter afkomstig van kleine boerderijen die gezinnen in kleine gemeenschappen ondersteunen. Werknemers worden in de meeste gevallen ethisch behandeld vanwege de hogere prijs die betaald wordt voor biologische thee en het feit dat de productie van hoge kwaliteit thee een hoge mate van vakkennis en ervaring vereist die relatief schaars is bij de snel groeiende vraag naar kwaliteitsthee. In plaats van te worden blootgesteld aan schadelijke chemicaliën, werken deze boeren met natuurlijke producten en genieten van de voordelen van het werken in een zuivere omgeving.

Duidelijk zaak lijkt ons… Hierom verkopen wij op BioThee.nl al ruim 15 jaar uitsluiten biologische en hoogwaardige thee.

Posted on

4 voordelen van L-theanine in thee

L-Theanine is een uniek aminozuur dat bijna uitsluitend voorkomt in theeplanten en sommige soorten paddenstoelen. Er is aangetoond dat het een aantal voordelen heeft, waaronder het verminderen van angst, het verbeteren van focus en aandacht, het stimuleren van het immuunsysteem en het bevorderen van ontspanning.

Een van de meest bekende voordelen van L-Theanine is het vermogen om angst te verminderen. Onderzoek heeft aangetoond dat het kan helpen om angst en stress te verminderen en om ontspanning te bevorderen. Dit maakt thee het perfecte drankje bij angststoornissen, maar ook voor mensen die stress en spanning ervaren in hun dagelijks leven.

L-Theanine (in combinatie met cafeïne) blijkt ook de focus en aandacht te verbeteren. Het is aangetoond dat het de cognitieve functies verbetert, waaronder aandacht, geheugen en reactietijd. Dus ook voor mensen die gefocust en alert moeten blijven voor hun werk of studie is thee een goed idee.

Naast de cognitieve voordelen, is ook aangetoond dat L-Theanine (samen met EGCG dat ook van nature aanwezig is in thee) het immuunsysteem stimuleert. Men denkt dat het ontstekingsremmende eigenschappen heeft, die kunnen helpen om ontstekingen door het hele lichaam te verminderen en de algehele gezondheid te ondersteunen.

Ten slotte staat L-Theanine bekend om zijn vermogen om ontspanning te bevorderen en de slaapkwaliteit te verbeteren.

Je zou je bijna af gaan vragen waarom niet iedereen thee drinkt 🙂

Posted on

Wat is Shincha?

Wat is Japanse Shincha-thee?

Shincha (新茶 of “nieuwe thee”) is een Japanse groene thee die afkomstig is van de eerste oogst sencha in de lente. Shincha komt van de beste van de felbegeerde bladeren van de eerste oogst. Het is slechts in beperkte hoeveelheden verkrijgbaar in de lente, waardoor het een zeer gezochte thee is.

De geschiedenis van Shincha

Voordat moderne koelopslag werd uitgevonden, verloor groene thee na verloop van tijd snel zijn versheid. Japanners moesten oude thee drinken na de zomeroogst en maart was de slechtste tijd om ongebrande groene thee te drinken. Om toch van de thee te kunnen blijven genieten werd de thee geroosterd (hojicha) of er werd geroosterde rijst aan toegevoegd (genmaicha).

Maar de frisse umami smaak van groene ging voor een groot deel verloren. Theeliefhebbers keken dus reikhalzend uit naar de lenteoogst in april. Het woord “Shincha” werd vervolgens gebruikt om deze nieuw geoogste thee te onderscheiden van de thee van vorig jaar.

Productie van Shincha

Shincha wordt op dezelfde manier gekweekt als sencha, maar komt alleen van de eerste pluk (eerste oogst), de fijnste bladeren.

Hoe eerder de thee wordt geoogst, hoe hoger de kwaliteit en prijs, dus boeren proberen de bladeren zo vroeg mogelijk te oogsten terwijl ze nog jong en mals zijn. Verschillende cultivars hebben ook iets andere oogstschema’s.

Wat maakt Shincha speciaal?

Tijdens de winter slaan theeplanten mineralen en voedingsstoffen op, zoals aminozuren, die vervolgens vrijkomen in de verschillende delen van de plant wanneer deze begint te bloeien. Dit geeft shincha zijn kenmerkende zoete smaak in vergelijking met andere Japanse groene thee.

Posted on

Onderzoek: De invloed van intenties op thee (en voedsel in het algemeen)

Thee ‘bewerkt met goede intenties’ door 3 boeddhistische monniken zorgt voor een beter gevoel bij de drinker (zonder dat deze van de ‘bewerking’ af weet).
Dit onderzoek toont het veel bekritiseerde idee aan van het belang van intentie bij het vervaardigen van voeding.

Hieronder een vertaling van de samenvatting van het onderzoek:

Metafysica van de theeceremonie: een gerandomiseerde studie waarin de rol van intentie en overtuiging op de stemming wordt onderzocht tijdens het drinken van thee

Doelstelling:
Deze studie onderzocht of het drinken van thee “behandeld” met goede bedoelingen de stemming meer zou verbeteren dan het drinken van gewone thee, onder dubbelblinde, gerandomiseerde omstandigheden.

Ontwerp:
Elke avond, zeven dagen achter elkaar, registreerden vrijwilligers hun stemming met behulp van de Profile of Mood States (POMS) vragenlijst. Op dag drie, vier en vijf van de test dronk elke deelnemer ‘s morgens en’ s middags 600 ml oolongthee. Een willekeurig toegewezen groep kreeg blindelings thee die opzettelijk was behandeld door drie boeddhistische monniken; de andere groep kreeg blindelings onbehandelde thee van dezelfde bron. Op de laatste dag van de test gaf elke persoon aan wat voor soort thee hij/zij dacht te hebben gedronken.

Deelnemers:
Gestratificeerde, willekeurige steekproeven werden gebruikt om 189 volwassenen toe te wijzen in twee groepen die overeenkomen met leeftijd, geslacht, de psychologische eigenschap van neuroticisme en de hoeveelheid thee die gemiddeld per dag wordt geconsumeerd. Alle deelnemers waren Taiwanees en woonden in Kaohsiung, Taiwan, en de test werd gedurende een week uitgevoerd om stemmingswisselingen als gevolg van veranderingen in plaatselijk weer en andere veelvoorkomende invloeden te verminderen.

Resultaten:
Degenen die behandelde thee dronken vertoonden een grotere verbetering van de stemming dan degenen die onbehandelde thee dronken (Cohen’s d = 0,65, P = 0,02, tweezijdig). Verandering in stemming bij degenen die geloofden dat ze behandelde thee dronken, was veel beter dan degenen die niet geloofden (Cohen’s d = 1,45, P = .00002, tweezijdig).

Conclusie:
Met goede bedoelingen behandelde thee verbeterde de stemming meer dan gewone thee uit dezelfde bron. De overtuiging dat men behandelde thee dronk, zorgde voor een grote verbetering van de stemming, maar alleen als men daadwerkelijk de behandelde thee dronk, wat aangeeft dat geloof en opzettelijke verbetering op elkaar inwerken. Dit suggereert ook dat de esthetische en opzettelijke kwaliteiten die geassocieerd worden met de traditionele theeceremonie subtiele invloeden kunnen hebben die verder reiken dan het ritueel zelf.

Originele onderzoek: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24199774