Posted on

Thee? Ik ben toch niet ziek?

Toen wij 15 jaar geleden begonnen met BioThee hoorden we nog vaak als antwoord op onze vraag of iemand thee wilde ‘Thee? Ik ben toch niet ziek?’. Ondertussen weten steeds meer mensen thee te waarderen voor de smaak en variëteit. De stap van ’supermarktthee’ naar die van kwalteitsthee is de volgende 🙂

Maar het idee van theedrinken als je ziek bent is op zich niet gek. Mensen, oorspronkelijk vooral in Azië, geloven al eeuwen dat thee goede dingen bevat die verkoudheids- en allergiesymptomen zoals niezen, hoesten, tranende ogen, enz. bestrijdt. Dit geloof in het therapeutische effect van thee, ooit alleen gebaseerd op anekdotisch bewijs verzameld door generaties van theedrinkers, is nu onderbouwd met wetenschappelijk bewijs (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33241826/).

Als je allergisch bent, kun je overwegen om groene thee te gaan drinken. Epigallocatechinegallaat (EGCG), een verbinding in thee (veruit het meest aanwezig in groene thee maar ook in mindere mate in zwarte thee), is in staat gebleken een belangrijke celreceptor te blokkeren die bijdraagt aan de allergische reactie. In eerdere studies vertoonden ook andere verbindingen in thee anti-allergene eigenschappen, maar EGCG lijkt tot nu toe de sterkste te zijn. Desalniettemin, als het erom gaat erkend te worden als een legitiem natuurlijk antihistaminicum, moet groene thee nog verder worden bestudeerd. Het is bijvoorbeeld nog niet bekend hoeveel thee gedronken moet worden om het gewenste effect te bereiken. Ons idee is dat dit, net als vele andere zaken, afhankelijk is van vele aspecten in je persoonlijke situatie.

Posted on

(Ver)bergamot & Earl Grey

Vanouds gaan er verschillende verhalen rond m.b.t. de relatie tussen een bepaalde theesoort en de graaf (earl) Charles Grey die van 1830 tot 1834 premier van Engeland was. Thee die al ruim anderhalve eeuw als ‘Earl Grey’ wordt aangeprezen was oorspronkelijk een zwarte thee gearomatiseerd met bergamot, een Mediterrane citrusvrucht.

Eén van de verhalen is dat deze thee een cadeau was aan Grey van een hooggeplaatste heer uit China omdat Grey zijn zoon zou hebben gered van verdrinking of omdat zijn bediende die een Raja’s zoon zou hebben gered van een tijger. Een, op het eerste gezicht, aannemelijker verhaal is dat zwarte thee in het ruim van een schip onderweg van China naar Engeland bij zwaar weer werd vermengt met bergamot dat ook in het ruim lag. Deze thee zou afkomstig zijn geweest van diplomaten en bestemd voor Earl Grey.

Geen van deze verhalen lijken waar te zijn. Grey is nooit in China geweest. In deze periode was China gesloten voor ‘barbaarse’ buitenlanders. Hoewel bergamot wel in Azië groeide werd het niet gebruikt voor thee.

In 2012 deden de vrijwilligers van de Oxford Dictionary een onderzoek naar Earl Grey thee. Terwijl producenten van Earl Grey thee claimden dat de thee sinds 1830 op de markt is vond men de vroegste referentie van 1884 en pas vanaf circa 1920 werd deze naam regelmatig gebruikt.

Hoe komt deze thee dan wel aan z’n naam? In de 19e eeuw werd bergamot gebruikt om te verbergen dat thee, maar ook andere voedingswaren, van een mindere kwaliteit waren. Toen al werd er vaak gebruikgemaakt van nep bergamot zoals men dat nu ook doet in de vorm van chemisch samengestelde aroma’s. Op een gegeven moment besloten theemerken de lagere klasse van de bevolking te gaan bespelen met een thee met een chique klinkende naam: Earl Grey thee (met bergamot). Dit blijkt een briljante marketingzet te zijn geweest. Tegenwoordig worden er vele melanges (en kwaliteiten…) aangeboden onder de naam Earl Grey. De enige overeenkomst is dat de thee op de één of andere manier gearomatiseerd is met al dan niet natuurlijke bergamot.

Onze 5 varianten (zowel groen als zwart) zijn gearomatiseerd met natuurlijke bergamotolie, in 4 gevallen is deze zelfs biologisch. De laatste zal nog volgen.

Posted on

Wie / wat ondersteun je wanneer je biologische (kruiden)thee koopt?

Je ondersteunt boeren die de aarde waarop zij hun thee of kruiden verbouwen respecteren als een levend wezen. Veelal, vooral als het om kleinschalige boeren of coöperaties gaat, verzorgen zij hun gewassen en land vanuit een holistische visie met liefde voor mens en aarde in al haar facetten. Denk dan bijvoorbeeld aan het zorgen voor evenwicht verschillende gewassen, slim gebruik van water, oogsten gerelateerd aan de stand van de maan, etc. etc. De positieve energie waarmee dit gebeurd uit zich uiteindelijk in het kopje thee dat je straks voor je hebt staan.

Wij zijn altijd op zoek naar kleinschalige, ambachtelijke, projecten met producten van topkwaliteit. Met een naam als BioThee lijken we ons wat gelimiteerd te hebben maar daar vinden we wel iets op. We hebben al enige tijd fantastische rauwe chocola van Ishtar & Akhil in ons assortiment. Er bestaat een grote kans dat we de komende jaren meer ambachtelijke producten aan gaan bieden. Dat kunnen meer thee- en kruidensoorten zijn maar ook heel andere zaken.

Posted on

Japanners & Cafeïne

Thee (van de theeplant Camellia sinensis/assamica) bevat cafeïne. De hoeveelheid kan enorm uiteenlopen tussen de verschillende soorten maar het is over het algemeen aanzienlijk lager dan bij koffie. Daarbij komt ook nog eens dat thee L-theaine bevat. Deze stof zorgt voor een kalmerend effect en dat de aanwezige cafeïne geen piek veroorzaakt zoals bij koffie maar dat het effect meer gelijkmatig verdeeld wordt. Meer details hierover lees je ook in ons artikel van vorig jaar ‘Matcha als alternatief voor koffie, het cafeïnevraagstuk’.
In Japan zie je regelmatig dat mensen gedurende de dag verschillende soorten (groene) thee drinken met naarmate het naar bed gaan nadert minder cafeïne. Men begint de dag dan bijvoorbeeld met een sencha in de ochtend, een genmaicha ’s-middags, en bancha of houjicha, met nauwelijks cafeïne, in de avond.
Hierbij moet wel vermeld worden dat de gevoeligheid voor cafeïne ook enorm uiteen loopt. Sommige mensen slapen prima na ’s-avonds na het eten een kop koffie gedronken te hebben terwijl anderen na het middaguur geen thee meer kunnen drinken zonder de nacht wakker te liggen.
Wanneer je tot die laatste groep behoort is een kruidenthee een goed alternatief. Sommige bevorderen zelfs de rust in je lichaam en bereiden je zo voor op een heerlijke nachtrust. Ayurvedische Avondthee is al vele jaren een absolute favoriet van onze klanten maar mijn persoonlijke voorkeur gaat toch uit naar kamille of Fijne Avond, maar ja, mijn voorkeuren wijken wel vaker af van die van de meerderheid :-).

Slaap lekker vannacht!

Peet
Posted on

Kleine producenten, topkwaliteit!

Bij het samenstellen van ons assortiment kijken we in de eerste plaats naar de kwaliteit en daarna of de prijs hier tot in verhouding staat. De leverancier moet m.b.t. duurzaamheid en arbeidsomstandigheden met ons op één lijn zitten. Daarnaast proberen we steeds meer direct van kleinere producenten af te nemen. Het doet ons dan ook een genoegen dat de nummers 1 en 4 van de top 5 van meest verkochten producten vorige jaar afkomstig zijn van Katerina & Kostas en Aftagi. Ook de rauwe chocola die steeds meer fans blijkt te krijgen is afkomstig van de kleine chocolaterie van Ishtar & Akhil.

De top 5 meest verkochte thee en kruiden in 2021:

 1. Griekse Bergthee (Bio)
 2. Japan Sencha (Bio)
 3. Vrouwenkracht (Bio)
 4. Verveine (Bio)
 5. China Gunpowder (Bio)

De top 5 meest verkochte rauwe chocola in 2021:

 1. Rauwe Chocola met 3 Maca’s (Bio) Tijdelijk uitverkocht
 2. Rauwe Chocola met gekonfijte Sinaasappel (Bio) Tijdelijk uitverkocht
 3. Rauwe Chocola met gekonfijte Gember (Bio)
 4. Rauwe Chocola met Amandelen (Bio)
 5. Rauwe Chocola met Roos & Chili (Bio)
Posted on

‘Tea’ of ‘Cha’? De herkomst van de benaming van thee

In de verschillende talen zijn er twee bronnen voor het woord voor thee. De ene is zoals het Nederlandse ‘thee’ – ‘té’ in het Spaans, ‘tea’ in het Engels en tee in het Duits zijn een paar voorbeelden. De andere is een variatie op cha, zoals chai in het Hindi.

Beide versies komen uit China. Hoe ze zich over de wereld verspreidden, geeft een duidelijk beeld van hoe globalisering werkte voordat ‘globalisering’ een term was die iedereen gebruikte. De woorden die klinken als “cha” verspreidden zich over het land, langs de zijderoute. De “thee”-achtige benaming verspreid over water, door Nederlandse en Engelse handelaren die de theeblaadjes voor het eerst naar Europa brachten.

Posted on

Moeite met in slaap vallen?

Biologische kamilleKamille is bijzonder effectief om je slaperig te maken vanwege de (natuurlijke) chemische structuur. Het plantenextract bevat apigenine, een verbinding die slaperigheid veroorzaakt wanneer het zich bindt aan de GABA-receptoren in de hersenen.

GABA-receptoren zijn dezelfde receptoren die binden aan benzodiazepinen, die vaak worden gebruikt als anti-angst medicijnen omdat ze een kalmerend effect hebben. Evenzo, wanneer het apigenine in kamille zich bindt aan GABA-receptoren, heeft het een kalmerend en ontspannend effect – daarom kan kamillethee je slaperig maken.

Onderzoeken hebben aangetoond dat het drinken van kamillethee een nuttige natuurlijke behandeling kan zijn voor slaapproblemen. Een studie uit 2015 onderzocht bijvoorbeeld 80 vrouwen met een slechte slaapkwaliteit die onlangs waren bevallen, en ontdekte dat degenen die kamillethee dronken minder symptomen van onvoldoende slaap hadden.

Neem ongeveer 3 kwartier voor het slapengaan een kopje kamillethee. Dat geeft je lichaam voldoende tijd om de thee te metaboliseren en haar werking te laten doen.

Proberen? Bestel nu topkwaliteit biologische kamille van een klein Griekse agrarische collectief: https://www.biologischethee.nl/product/kamille-van-aftagi-bio/

Posted on

Welke thee waarderen onze klanten het meest?

Circa 50% van ons assortiment wordt door theeliefhebbers gewaardeerd met 4,8 of hoger uit 5. We lijken toch wel redelijk ons werk te doen 🙂 Met het oog op de post ‘Thee en je hersenen‘ hieronder een aantal zwarte, groene en witte theesoorten die bijzonder geliefd zijn bij onze klanten:

Groene thee:

 1. Darjeeling FTGFOP1 (Bio)
 2. Genmaicha van Mankichi Watanabe (Bio)
 3. Japan Sencha (Bio)
 4. China Jasmin Extra Class (Bio)
 5. Karigane Premium Kukicha van familie Hayashi (Bio)
 6. Kafun van familie Morimoto (Bio)

Witte thee:

 1. China White Pearls Pilo Chun (Bio)
 2. China Moonlight 1st Grade (Bio)

Zwarte thee:

 1. Ceylon BOP1 (Bio)
 2. Oostfriese Bladthee (Bio)
 3. Darjeeling Springtime FTGFOP1 First Flush (Bio)

Doe er je voordeel mee 🙂

Posted on

Onderzoek: Thee en je hersenen

 

Studie: Het effect van thee op hersenen

Thee is goed voor het ‘onderhoud’ van je hersenen, met name de structuur van het netwerk van haar verbindingen. Dat zijn de bevinding van een internationaal onderzoeksteam onder leiding van de National University of Singapore. 

De bevindingen zijn eenvoudig samen te vatten:

De hersenen zijn samengesteld uit netwerken die regio’s met elkaar verbinden waar elk zijn gespecialiseerde activiteiten en rol heeft. De studie gebruikte een eerder gevalideerde sjabloon die de grote hersenen “verdeelt” in negentig van dergelijke “interessante gebieden”. De pedunculopontine-kern is bijvoorbeeld betrokken bij veel gebieden van opwinding, aandacht en leren. De bekendere hippocampus speelt een belangrijke rol bij het consolideren van informatie uit het kortetermijn- naar het langetermijngeheugen. Hersenen bestaan uit een ‘internet’ van neuronen, dynamisch met elkaar verbonden.

De bioactieve ingrediënten van thee organiseren en maken de verbindingen tussen de regio’s efficiënter: Net als bij internet bepalen de links snelheid, betrouwbaarheid, responstijd, enz. Je ziet de impact van de netwerkstructuur wanneer een pagina traag wordt gedownload. De leider van de theestudie legt dit uit in termen van wegen: “Als een wegennet beter georganiseerd is, verloopt het verkeer van voertuigen en passagiers efficiënter en verbruikt het minder middelen. Evenzo, wanneer de verbindingen tussen hersengebieden meer gestructureerd zijn, kan informatieverwerking efficiënter worden uitgevoerd.

Neuroimaging door middel van MRI’s geeft duidelijk aan dat langdurige theedrinkers (vier of meer keer per week gedurende ten minste 25 jaar) een efficiëntere organisatie laten zien die consistent is met eerdere bevindingen dat thee de cognitieve achteruitgang die inherent is aan veroudering stopt. 

De belangrijkste uitkomst van het onderzoek is dat het drinken van thee goed voor een lang welzijn door de positieve bijdrage aan de efficiëntie van de hersenen. Dit betekent niet dat het je intelligenter maakt, maar het lijkt je belangrijkste mentale functies te onderhouden. Naarmate je ouder wordt, zou regelmatig theedrinken beschermende effecten hebben op het behoud van scherpte, concentratie en helderheid van denken.

Deze resultaten zijn van toepassing op drinkers van zwarte, groene, witte, gele en oolongthee. Het is de combinatie van de belangrijkste bioactieve bestanddelen van catechinen, L-theanine en cafeïne die de hersenstructuren beïnvloeden, in tegenstelling tot de impact op de gezondheid van bijvoorbeeld het individuele ECGC-molecuul dat het meest geconcentreerd is in groene thee. Catechines maken deel uit van de chemische familie van antioxidante flavonoïden; vertaald, is dit eigenlijk “de goede dingen in groene thee”.

Bron: https://www.aging-us.com/article/102023/text

Posted on

Goed & slecht nieuws uit Griekenland

5 jaar geleden werden wij benaderd door Katerina & Kostas met de vraag of wij geïnteresseerd zouden zijn in hun biologische Griekse Bergthee en andere kruiden. Sindsdien kunnen zij de vraag van onze klanten niet aan. Elk jaar verbouwen ze meer maar elk jaar moeten we circa een half jaar na de oogst voor de meeste van hun kruiden weer ‘nee verkopen’ aan onze klanten omdat de oogst toch weer niet genoeg bleek te zijn.

Sinds een paar jaar verbouwen Katerina & Kostas ook hele mooie eetbare bloemen en zijn daar erg succesvol mee. Dat gunnen we hen van harte maar het maakte ons toch wel een beetje bezorgd. Zouden ze zich op een gegeven moment niet helemaal op de bloemen gaan concentreren en de kruiden opgeven? We hebben hen onze zorgen voorgelegd. Hieronder hun antwoord:

‘Yes you can count on us in the coming years, we are trying to have and cultivate herbs that are more tolerant with our weather conditions.

We love herbs and we do not want to stop cultivating them, so at least for now you do not have to worry.

The only thing is that we are not going to continue with lemon verbena as an individual sale, (not for the mix) because it is very water demanding and with very low yield.’

Hoewel we het natuurlijk erg jammer vinden dat we dit jaar geen verveine meer van Katerina & Kostas kunnen aanbieden begrijpen we hun beslissing wel en zijn we erg blij dat we voor de andere kruiden op hun kunnen blijven rekenen.

Vorig jaar hoorden wij over een ander Grieks stel waar we erg blij van werden: Katerina & Nikos. Vanaf nu gaan we hun prachtige project Home for All maandelijks ondersteunen door 10% van de bruto opbrengst van de verkopen van de kruiden van Katerina & Kostas aan hen te doneren.