Posted on

Haal jij het beste uit je thee?

Bij Riedel in Oostenrijk worden sinds 1756 kristallen wijnglazen gemaakt die perfect afgestemd zijn op het drinken van specifieke soorten wijn. Door hun vorm zorgen deze glazen voor een optimaal genot van de wijn.

Voor thee gaan we nog niet zo ver maar bovenstaande geeft wel aan dat de vorm, de afmeting, en het materiaal van een theekopje ook een grote invloed heeft op de smaakervaring van de thee die je er uit drinkt.
Porseleinen kopje rood 135 ml
Hoe dunner de rand van het kopje, hoe beter de thee vloeit en zich verspreidt over je smaakpapillen. Met een bredere bovenste helft en een smalle basis, is de klassieke vorm beter in het koelen van je thee. Een kopje met rechte zijkanten of naar binnen gebogen, houdt het aroma beter vast. In beide gevallen is het dus goed als het kopje niet te groot is. Mijn ervaring is ook dat je van kleinere kopjes met meer aandacht drinkt waardoor je meer van de thee geniet.
Porseleinen theekopje 100ml
Wanneer je regelmatig verschillende soorten thee drinkt (uit dezelfde kopjes en theepot) is het ook van belang dat de oppervlakte glad is (porselein) en niet poreus. Poreus materiaal neemt het aroma van de thee op en vermengt dit dan weer met die van een volgende thee.

Deze week hebben we ons assortiment uitgebreid met 7 verschillende porseleinen theekopjes en en 3 theepotten om het allerbeste uit je thee te kunnen halen:

Theekopjes: https://www.biologischethee.nl/product-category/accessoires/theekopjes/
Theepotten: https://www.biologischethee.nl/product-category/accessoires/theepotten/

Geniet ervan!

Posted on

Losse thee of builtjes?

Wat was jouw eerste thee? 99% zeker dat het in een theebuiltje (zakje) zat en geen losse thee was. De theebuiltjes zijn aan het begin van de vorige eeuw uitgevonden door Amerikaanse theehandelaren. Vele eeuwen daarvoor was de basis voor deze veelzijdige drank alleen verkrijgbaar als losse thee (blaadjes), in poedervorm of geperst tot een soort van cake waar je dan stukjes vanaf moest breken.

De invloed van bulkproductie op de inhoud van theebuiltjes

De theebuiltjes werden snel populair hetgeen de verdere ontwikkeling ervan mogelijk maakte. Maar ook de inhoud van het builtje veranderde. Werd er in het begin nog gebruik gemaakt van hele of gebroken bladeren, al snel kwam de nadruk te liggen op bulkproductie met als resultaat een veel lagere kwaliteit en dan ook nog hele kleine deeltjes blad (fannings) of zelfs een restproduct wat in de theehandel ‘dust’ wordt genoemd. Deze theebuiltjes zijn nu overal verkrijgbaar en ook erg handig. Maar hoe verschilt dit product van losse thee?

Goede kwaliteit losse thee heeft ruimte nodig

Tegenwoordig kunnen zowel thee in builtjes als losse thee van zeer hoge of zeer lage kwaliteit zijn. Over het algemeen is losse thee meestal van een hogere kwaliteit. Als we het hebben over de uiteindelijke kwaliteit van de thee op het moment dat je het gaat drinken komt er echter nog een factor om de hoek kijken. Wanneer je een lage kwaliteit thee in de vorm van kleine deeltjes of ‘dust’ hebt maakt het, voor de smaak, niet uit of het in een builtje zit of niet. Na opgieten van heet water geeft het snel smaak af, die ook weer snel verschaaldt. Bij hele of gebroken (maar nog steeds relatief grote delen) blaadjes losse thee is dit een heel ander verhaal. Deze blaadjes losse thee hebben de ruimte nodig om zich te ontvouwen waarbij zij veel langzamer hun smaak afgeven die dan ook veel langer ‘blijft hangen’. Hoe hoger de kwaliteit losse thee, hoe vaker je diezelfde thee opnieuw kan opschenken voor de smaak verloren gaat. Dit betekent ook dat de prijs per kopje gezet van losse thee vaak lager zal zijn dan de prijs van een theezakje.

Een chique maar misschien niet het beste alternatief voor losse thee

Natuurlijk heeft de industrie hier iets op gevonden: chique uitziende piramidevormige zakjes waarin de losse theeblaadjes meer ruimte hebben om te ontvouwen. Niet alleen wordt hier over het algemeen een buiten proportionele prijs voor gevraagd, meestal zijn deze piramides gemaakt van plastic en is de kans groot dat ze grote hoeveelheden microplastic en nanoplastic afgeven in je kopje. Onderzoekers van de McGill University in Montreal, Canada ontdekten dat een enkel plastic theezakje ongeveer 11,6 miljard microplastic en 3,1 miljard kleinere nanoplasticdeeltjes in het hete water afgaf. De deeltjes zijn volledig onzichtbaar voor het blote oog.

Voor de volledigheid moet ook vermeld worden dat losse thee natuurlijk ook van mindere kwaliteit kan zijn. De kwaliteit hangt af van veel factoren, van de theeplant tot de groeiomstandigheden, de oogstmethoden en verwerkingstechnieken tot de opslag.

Dus, wanneer kies je voor theebuiltjes en wanneer voor losse thee?

1. Drink je thee uit gezondheidsoverwegingen? Kies dan voor losse thee. De grootste concentratie antioxidanten bevinden zich in de jongste bladeren.
2. Wil je zo snel mogelijk een kopje thee zetten? Als elke seconde telt kies dan voor een theebuiltje 🙂
3. Drink je thee om van de best mogelijke smaak te genieten? Duidelijk: losse thee.

De volgende stap is dan natuurlijk naar biologische losse thee. Waarom? Kijk even naar dit filmpje!

Posted on

Ongewenste zaken in thee. Een Zwitsers onderzoek

De Zwitserse consumentenorganisatie Saldo liet 16 soorten zwarte thee testen in een laboratorium. Uit dit onderzoek bleek dat de meeste zwarte theesoorten ijzervijlsel, pesticiden en kankerverwekkende stoffen bevatten. Het ijzervijlsel komt van de machines die de thee verwerken, maar blijft vaak achter in de theezakjes en vormt daarmee geen gezondheidsrisico. De kankerverwekkende bestrijdingsmiddelen zijn zorgwekkender. Het merendeel van de onderzochte thee blijkt deze te bevatten. Onder meer een aantal theesoorten van grote merken en supermarkten kregen in deze test een onvoldoende om deze reden. Overigens is dit natuurlijk niet alleen van toepassing op zwarte thee. Als je een fervente theedrinker bent, kun je maar beter voor de biologische variant gaan dus!

Het betreffende Zwitserse onderzoek staat achter een ‘betaalmuur’ maar hieronder staan enkele onderzoeken die het Zwitserse ondersteunen.

De effecten van het gebruik van chemische en organische mest op de rhizosfeerbodem in theetuinen.
Conclusie: organische mest kan helpen om de microbiële samenstelling vorm te geven en nuttige bacteriën in de rhizosfeer van thee te rekruteren, wat leidt tot een betere theekwaliteit en een lager gehalte aan zware metalen in de bodem van de rhizosfeer en theebladeren.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31136614/

Verbetert de dubbele vermindering van kunstmest en pesticiden het verlies van voedingsstoffen en de opbrengst en kwaliteit van thee?
Experimenteel sproeien van bifenthrin en chloorfenapyr onthulde dat deze pesticiden voornamelijk werden opgenomen door de theebladeren en zelden in de bodem of in het water terechtkwamen.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30471060/

Metagenomische vooruitzichten van microbiële dynamiek beïnvloed door organische mest in theetuinbodems van Noord-Bengalen, India
Uit de waarnemingen die zijn gedaan via de metagenomica-analyse van Mak- en Cas-bodemmonsters, kunnen we concluderen dat de toepassing van organische mest de populatie van goede bacteriën in de bodem ondersteunt, wat uiteindelijk de gezondheid van de theetuinarbeiders kan beïnvloeden.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34923604/

Posted on

Thee? Ik ben toch niet ziek?

Toen wij 15 jaar geleden begonnen met BioThee hoorden we nog vaak als antwoord op onze vraag of iemand thee wilde ‘Thee? Ik ben toch niet ziek?’. Ondertussen weten steeds meer mensen thee te waarderen voor de smaak en variëteit. De stap van ’supermarktthee’ naar die van kwalteitsthee is de volgende 🙂

Maar het idee van theedrinken als je ziek bent is op zich niet gek. Mensen, oorspronkelijk vooral in Azië, geloven al eeuwen dat thee goede dingen bevat die verkoudheids- en allergiesymptomen zoals niezen, hoesten, tranende ogen, enz. bestrijdt. Dit geloof in het therapeutische effect van thee, ooit alleen gebaseerd op anekdotisch bewijs verzameld door generaties van theedrinkers, is nu onderbouwd met wetenschappelijk bewijs (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33241826/).

Als je allergisch bent, kun je overwegen om groene thee te gaan drinken. Epigallocatechinegallaat (EGCG), een verbinding in thee (veruit het meest aanwezig in groene thee maar ook in mindere mate in zwarte thee), is in staat gebleken een belangrijke celreceptor te blokkeren die bijdraagt aan de allergische reactie. In eerdere studies vertoonden ook andere verbindingen in thee anti-allergene eigenschappen, maar EGCG lijkt tot nu toe de sterkste te zijn. Desalniettemin, als het erom gaat erkend te worden als een legitiem natuurlijk antihistaminicum, moet groene thee nog verder worden bestudeerd. Het is bijvoorbeeld nog niet bekend hoeveel thee gedronken moet worden om het gewenste effect te bereiken. Ons idee is dat dit, net als vele andere zaken, afhankelijk is van vele aspecten in je persoonlijke situatie.

Posted on

(Ver)bergamot & Earl Grey

Vanouds gaan er verschillende verhalen rond m.b.t. de relatie tussen een bepaalde theesoort en de graaf (earl) Charles Grey die van 1830 tot 1834 premier van Engeland was. Thee die al ruim anderhalve eeuw als ‘Earl Grey’ wordt aangeprezen was oorspronkelijk een zwarte thee gearomatiseerd met bergamot, een Mediterrane citrusvrucht.

Eén van de verhalen is dat deze thee een cadeau was aan Grey van een hooggeplaatste heer uit China omdat Grey zijn zoon zou hebben gered van verdrinking of omdat zijn bediende die een Raja’s zoon zou hebben gered van een tijger. Een, op het eerste gezicht, aannemelijker verhaal is dat zwarte thee in het ruim van een schip onderweg van China naar Engeland bij zwaar weer werd vermengt met bergamot dat ook in het ruim lag. Deze thee zou afkomstig zijn geweest van diplomaten en bestemd voor Earl Grey.

Geen van deze verhalen lijken waar te zijn. Grey is nooit in China geweest. In deze periode was China gesloten voor ‘barbaarse’ buitenlanders. Hoewel bergamot wel in Azië groeide werd het niet gebruikt voor thee.

In 2012 deden de vrijwilligers van de Oxford Dictionary een onderzoek naar Earl Grey thee. Terwijl producenten van Earl Grey thee claimden dat de thee sinds 1830 op de markt is vond men de vroegste referentie van 1884 en pas vanaf circa 1920 werd deze naam regelmatig gebruikt.

Hoe komt deze thee dan wel aan z’n naam? In de 19e eeuw werd bergamot gebruikt om te verbergen dat thee, maar ook andere voedingswaren, van een mindere kwaliteit waren. Toen al werd er vaak gebruikgemaakt van nep bergamot zoals men dat nu ook doet in de vorm van chemisch samengestelde aroma’s. Op een gegeven moment besloten theemerken de lagere klasse van de bevolking te gaan bespelen met een thee met een chique klinkende naam: Earl Grey thee (met bergamot). Dit blijkt een briljante marketingzet te zijn geweest. Tegenwoordig worden er vele melanges (en kwaliteiten…) aangeboden onder de naam Earl Grey. De enige overeenkomst is dat de thee op de één of andere manier gearomatiseerd is met al dan niet natuurlijke bergamot.

Onze 5 varianten (zowel groen als zwart) zijn gearomatiseerd met natuurlijke bergamotolie, in 4 gevallen is deze zelfs biologisch. De laatste zal nog volgen.

Posted on

Wie / wat ondersteun je wanneer je biologische (kruiden)thee koopt?

Je ondersteunt boeren die de aarde waarop zij hun thee of kruiden verbouwen respecteren als een levend wezen. Veelal, vooral als het om kleinschalige boeren of coöperaties gaat, verzorgen zij hun gewassen en land vanuit een holistische visie met liefde voor mens en aarde in al haar facetten. Denk dan bijvoorbeeld aan het zorgen voor evenwicht verschillende gewassen, slim gebruik van water, oogsten gerelateerd aan de stand van de maan, etc. etc. De positieve energie waarmee dit gebeurd uit zich uiteindelijk in het kopje thee dat je straks voor je hebt staan.

Wij zijn altijd op zoek naar kleinschalige, ambachtelijke, projecten met producten van topkwaliteit. Met een naam als BioThee lijken we ons wat gelimiteerd te hebben maar daar vinden we wel iets op. We hebben al enige tijd fantastische rauwe chocola van Ishtar & Akhil in ons assortiment. Er bestaat een grote kans dat we de komende jaren meer ambachtelijke producten aan gaan bieden. Dat kunnen meer thee- en kruidensoorten zijn maar ook heel andere zaken.

Posted on

Japanners & Cafeïne

Thee (van de theeplant Camellia sinensis/assamica) bevat cafeïne. De hoeveelheid kan enorm uiteenlopen tussen de verschillende soorten maar het is over het algemeen aanzienlijk lager dan bij koffie. Daarbij komt ook nog eens dat thee L-theaine bevat. Deze stof zorgt voor een kalmerend effect en dat de aanwezige cafeïne geen piek veroorzaakt zoals bij koffie maar dat het effect meer gelijkmatig verdeeld wordt. Meer details hierover lees je ook in ons artikel van vorig jaar ‘Matcha als alternatief voor koffie, het cafeïnevraagstuk’.
In Japan zie je regelmatig dat mensen gedurende de dag verschillende soorten (groene) thee drinken met naarmate het naar bed gaan nadert minder cafeïne. Men begint de dag dan bijvoorbeeld met een sencha in de ochtend, een genmaicha ’s-middags, en bancha of houjicha, met nauwelijks cafeïne, in de avond.
Hierbij moet wel vermeld worden dat de gevoeligheid voor cafeïne ook enorm uiteen loopt. Sommige mensen slapen prima na ’s-avonds na het eten een kop koffie gedronken te hebben terwijl anderen na het middaguur geen thee meer kunnen drinken zonder de nacht wakker te liggen.
Wanneer je tot die laatste groep behoort is een kruidenthee een goed alternatief. Sommige bevorderen zelfs de rust in je lichaam en bereiden je zo voor op een heerlijke nachtrust. Ayurvedische Avondthee is al vele jaren een absolute favoriet van onze klanten maar mijn persoonlijke voorkeur gaat toch uit naar kamille of Fijne Avond, maar ja, mijn voorkeuren wijken wel vaker af van die van de meerderheid :-).

Slaap lekker vannacht!

Peet
Posted on

Kleine producenten, topkwaliteit!

Bij het samenstellen van ons assortiment kijken we in de eerste plaats naar de kwaliteit en daarna of de prijs hier tot in verhouding staat. De leverancier moet m.b.t. duurzaamheid en arbeidsomstandigheden met ons op één lijn zitten. Daarnaast proberen we steeds meer direct van kleinere producenten af te nemen. Het doet ons dan ook een genoegen dat de nummers 1 en 4 van de top 5 van meest verkochten producten vorige jaar afkomstig zijn van Katerina & Kostas en Aftagi. Ook de rauwe chocola die steeds meer fans blijkt te krijgen is afkomstig van de kleine chocolaterie van Ishtar & Akhil.

De top 5 meest verkochte thee en kruiden in 2021:

  1. Griekse Bergthee (Bio)
  2. Japan Sencha (Bio)
  3. Vrouwenkracht (Bio)
  4. Verveine (Bio)
  5. China Gunpowder (Bio)

De top 5 meest verkochte rauwe chocola in 2021:

  1. Rauwe Chocola met 3 Maca’s (Bio) Tijdelijk uitverkocht
  2. Rauwe Chocola met gekonfijte Sinaasappel (Bio) Tijdelijk uitverkocht
  3. Rauwe Chocola met gekonfijte Gember (Bio)
  4. Rauwe Chocola met Amandelen (Bio)
  5. Rauwe Chocola met Roos & Chili (Bio)
Posted on

‘Tea’ of ‘Cha’? De herkomst van de benaming van thee

In de verschillende talen zijn er twee bronnen voor het woord voor thee. De ene is zoals het Nederlandse ‘thee’ – ‘té’ in het Spaans, ‘tea’ in het Engels en tee in het Duits zijn een paar voorbeelden. De andere is een variatie op cha, zoals chai in het Hindi.

Beide versies komen uit China. Hoe ze zich over de wereld verspreidden, geeft een duidelijk beeld van hoe globalisering werkte voordat ‘globalisering’ een term was die iedereen gebruikte. De woorden die klinken als “cha” verspreidden zich over het land, langs de zijderoute. De “thee”-achtige benaming verspreid over water, door Nederlandse en Engelse handelaren die de theeblaadjes voor het eerst naar Europa brachten.

Posted on

Moeite met in slaap vallen?

Biologische kamilleKamille is bijzonder effectief om je slaperig te maken vanwege de (natuurlijke) chemische structuur. Het plantenextract bevat apigenine, een verbinding die slaperigheid veroorzaakt wanneer het zich bindt aan de GABA-receptoren in de hersenen.

GABA-receptoren zijn dezelfde receptoren die binden aan benzodiazepinen, die vaak worden gebruikt als anti-angst medicijnen omdat ze een kalmerend effect hebben. Evenzo, wanneer het apigenine in kamille zich bindt aan GABA-receptoren, heeft het een kalmerend en ontspannend effect – daarom kan kamillethee je slaperig maken.

Onderzoeken hebben aangetoond dat het drinken van kamillethee een nuttige natuurlijke behandeling kan zijn voor slaapproblemen. Een studie uit 2015 onderzocht bijvoorbeeld 80 vrouwen met een slechte slaapkwaliteit die onlangs waren bevallen, en ontdekte dat degenen die kamillethee dronken minder symptomen van onvoldoende slaap hadden.

Neem ongeveer 3 kwartier voor het slapengaan een kopje kamillethee. Dat geeft je lichaam voldoende tijd om de thee te metaboliseren en haar werking te laten doen.

Proberen? Bestel nu topkwaliteit biologische kamille van een klein Griekse agrarische collectief: https://www.biologischethee.nl/product/kamille-van-aftagi-bio/