Posted on

Wat is Shincha?

Wat is Japanse Shincha-thee?

Shincha (新茶 of “nieuwe thee”) is een Japanse groene thee die afkomstig is van de eerste oogst sencha in de lente. Shincha komt van de beste van de felbegeerde bladeren van de eerste oogst. Het is slechts in beperkte hoeveelheden verkrijgbaar in de lente, waardoor het een zeer gezochte thee is.

De geschiedenis van Shincha

Voordat moderne koelopslag werd uitgevonden, verloor groene thee na verloop van tijd snel zijn versheid. Japanners moesten oude thee drinken na de zomeroogst en maart was de slechtste tijd om ongebrande groene thee te drinken. Om toch van de thee te kunnen blijven genieten werd de thee geroosterd (hojicha) of er werd geroosterde rijst aan toegevoegd (genmaicha).

Maar de frisse umami smaak van groene ging voor een groot deel verloren. Theeliefhebbers keken dus reikhalzend uit naar de lenteoogst in april. Het woord “Shincha” werd vervolgens gebruikt om deze nieuw geoogste thee te onderscheiden van de thee van vorig jaar.

Productie van Shincha

Shincha wordt op dezelfde manier gekweekt als sencha, maar komt alleen van de eerste pluk (eerste oogst), de fijnste bladeren.

Hoe eerder de thee wordt geoogst, hoe hoger de kwaliteit en prijs, dus boeren proberen de bladeren zo vroeg mogelijk te oogsten terwijl ze nog jong en mals zijn. Verschillende cultivars hebben ook iets andere oogstschema’s.

Wat maakt Shincha speciaal?

Tijdens de winter slaan theeplanten mineralen en voedingsstoffen op, zoals aminozuren, die vervolgens vrijkomen in de verschillende delen van de plant wanneer deze begint te bloeien. Dit geeft shincha zijn kenmerkende zoete smaak in vergelijking met andere Japanse groene thee.