Posted on

Japanners & Cafeïne

Thee (van de theeplant Camellia sinensis/assamica) bevat cafeïne. De hoeveelheid kan enorm uiteenlopen tussen de verschillende soorten maar het is over het algemeen aanzienlijk lager dan bij koffie. Daarbij komt ook nog eens dat thee L-theaine bevat. Deze stof zorgt voor een kalmerend effect en dat de aanwezige cafeïne geen piek veroorzaakt zoals bij koffie maar dat het effect meer gelijkmatig verdeeld wordt. Meer details hierover lees je ook in ons artikel van vorig jaar ‘Matcha als alternatief voor koffie, het cafeïnevraagstuk’.
In Japan zie je regelmatig dat mensen gedurende de dag verschillende soorten (groene) thee drinken met naarmate het naar bed gaan nadert minder cafeïne. Men begint de dag dan bijvoorbeeld met een sencha in de ochtend, een genmaicha ’s-middags, en bancha of houjicha, met nauwelijks cafeïne, in de avond.
Hierbij moet wel vermeld worden dat de gevoeligheid voor cafeïne ook enorm uiteen loopt. Sommige mensen slapen prima na ’s-avonds na het eten een kop koffie gedronken te hebben terwijl anderen na het middaguur geen thee meer kunnen drinken zonder de nacht wakker te liggen.
Wanneer je tot die laatste groep behoort is een kruidenthee een goed alternatief. Sommige bevorderen zelfs de rust in je lichaam en bereiden je zo voor op een heerlijke nachtrust. Ayurvedische Avondthee is al vele jaren een absolute favoriet van onze klanten maar mijn persoonlijke voorkeur gaat toch uit naar kamille of Fijne Avond, maar ja, mijn voorkeuren wijken wel vaker af van die van de meerderheid :-).

Slaap lekker vannacht!

Peet