Posted on Leave a comment

Puur genieten van thee

Biologische Thee

Thee wordt steeds populairder. Ondertussen zijn er veel boeken op de markt over dit onderwerp. Veel hiervan bevatten klinkklare onzin. ‘Puur genieten van thee‘ is één van de weinige echt deskundig geschreven boeken die naar het Nederlands vertaald zijn. Dit maakte het voor ons extra leuk om aan de vertaling mee te werken. Hieronder een paar voorbeelden en ideeën uit het boek.

Water
‘Als het kraanwater in jouw woonplaats echter niet goed samengaat met je favoriete theesoorten, dan kun je daar een paar dingen aan doen.’ (BT: Filters of Spa Blauw / Mont Roucous. Zelf gebruiken we filters van Brita maar we horen over erg enthousiaste  ervaringen met Berkey).
Als je eenmaal het juiste water hebt, moet dat koel worden bewaard maar dat hoeft niet in de koelkast. Koud water bevat meer zuurstof waardoor het water en later de thee beter smaakt, net zoals een gekoelde frisdrank altijd verfrissender smaakt dan een lauwe. Omdat door het koken of opnieuw koken van water de hoeveelheid zuurstof vermindert, waardoor de thee vlak smaakt, moet je alleen de hoeveelheid water nemen die nodig is en proberen om voor ieder nieuw zetsel vers koud water te gebruiken.’
Ketel ontkalken
‘Als eventuele kalkaanslag niet met de hand kan worden verwijderd zijn citroen- of limoensap of azijn effectieve natuurlijke ontkalkers. Bedek alleen het stuk dat je wilt ontkalkten met het sap of de azijn en laat dit meer dan een uur weken. Voeg dan water toe en breng het aan de kook. Giet al het hete water uit de ketel en spoel hem meerdere keren goed met koud water. Breng dan nogmaals water aan de kook en daarna is je ketel weer klaar voor gebruik.’

 

Zout in je thee
‘ Lu Yu, de auteur van het eerste boek over thee geschreven in de Tang-dynastie (618-907) beschrijft dat thee beschikbaar is in vele vormen – los, in poedervorm of in de vorm van cakes. Hij was vernietigend over het toevoegen van ingrediënten behalve een beetje zout ‘ (BT: Zout is een smaakversterker).

Gyokuru op ijs
‘Hij kan in feite soms meer lijken op een culinaire delicatesse dan een drank als hij lauwwarm wordt geserveerd in hele kleine kopjes…. Omdat het een thee is waarvan druppelsgewijs moet worden genoten, is een moderne manier om een ijsblokje op een bedje van Gyokurote zetten in een hohin of andere kleine pot en de thee slokje voor slokje te drinken terwijl het ijs langzaam smelt.’
Koude verveine
Voor 6 glazen:
4 g citroenverbenablaadjes
1 l waterDoe de citroenverbenablaadjesin een kan. Blancheer ze even met heet water. Giet dan al het water af, laat de blaadjes in de kan zitten en giet het water erbij.
Zet de kan in de koelkast en laat de thee een hele nacht of ongeveer 8 uur trekken. Zeef hem en serveer.
Probeer voor een andere citroenachtige kruidenthee eens citroengras.’Direct bestellen of meer informatie m.b.t. de inhoud van het boek: https://www.biologischethee.nl/product/puur-genieten-van-thee-boek/.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *