Posted on

Breaking News: ‘EGCG is een veelbelovende aanvulling op chemotherapie’.

10 februari 2023 is er een onderzoek gepubliceerd in European Journal of Medical Chemistry met de titel ‘EGCG adjuvant chemotherapy: Current status and future perspectives’. Hieronder de door Google vertaalde samenvatting:

‘De resistentie van kankercellen tegen chemotherapeutica vermindert het therapeutisch effect bij kankerpatiënten aanzienlijk, en ook de toxische bijwerkingen van chemotherapie tasten de kwaliteit van leven van patiënten ernstig aan. De combinatie van epigallocatechine-3-gallaat (EGCG), het belangrijkste actieve ingrediënt in thee, met cisplatine, 5-FU, doxorubicine en paclitaxel versterkt hun sensibiliserende werking op tumoren en bestrijdt de medicijnresistentie van kankercellen. Deze effecten lijken te worden gemedieerd door een verscheidenheid aan mechanismen, waaronder het bestrijden van medicijnresistentie gemedieerd door kankerstamcellen, het verbeteren van de medicijngevoeligheid, het induceren van celcyclusstilstand en apoptose, en het blokkeren van angiogenese. Bovendien kan EGCG een reeks nadelige effecten van chemotherapie onderdrukken, zoals gastro-intestinale stoornissen, nefrotoxiciteit en cardiotoxiciteit, door zijn ontstekingsremmende en antioxiderende effecten en de kwaliteit van leven van patiënten verbeteren. De lage biologische beschikbaarheid en off-target effecten van EGCG en de reactiviteit ervan met sommige chemotherapeutische middelen beperken echter de klinische toepassing ervan. De nanomodificatie van EGCG en chemotherapeutica verbetert niet alleen de antitumoractiviteit, maar verlengt ook de overlevingstijd van tumordragende muizen, en heeft het voordeel van lage toxiciteit. Daarom is deze review bedoeld om de huidige status en uitdagingen te bespreken met betrekking tot het gebruik van EGCG in combinatie met chemotherapie bij de behandeling van kanker. Over het algemeen is EGCG een veelbelovende aanvulling op voor chemotherapie.’

Origineel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36780831/

Alle ‘echte’ thee (geen kruidenthee) bevat EGCG. De concentratie loopt echter enorm uiteen. De thee met veruit de hoogste concentratie is Kafun van de familie Morimoto. Deze thee van de Benifuki struik bevat in de basis het hoogste percentage gemethyleerde EGCG (antioxidant). Daarnaast wordt het verbouwd in de Japanse prefectuur Miyazaki met de meeste blootstelling aan zonneschijn hetgeen het vormen van antioxidanten als catechinen ook nog eens bevorderd. Naast de opmerkelijke concentratie EGCG (7,3%) bevat deze thee ook hoge concentraties van andere catechines/antioxidanten (totaal 17%), dat is reden voor een in vergelijking scherpe smaak.

Meer informatie (inclusief laboratoriumanalyse): https://www.biologischethee.nl/product/benifuki-thee-antioxidanten-in-thee/