Posted on

Groene thee en goedaardige gynaecologische aandoeningen. Nieuw onderzoek.

Onderzoek naar de medicinale werking van (groene) thee lijkt in een stroomversnelling te zijn gekomen. Vorige week publiceerde het Department of Gynecology and Obstetrics, Division of Reproductive Sciences & Women’s Health Research, Johns Hopkins Medicine in Baltimore  een zeer uitgebreid onderzoek onder de naam ‘Groene thee en goedaardige gynaecologische aandoeningen: een nieuwe truc voor een oude drank?’

De conclusie is: ‘Groene thee, met zijn belangrijkste bioactieve component EGCG, is veelbelovend bij de behandeling van goedaardige gynaecologische aandoeningen. In-vitro-onderzoeken hebben aangetoond dat EGCG kan werken op verschillende intracellulaire signaalroutes die betrokken zijn bij de pathogenese van baarmoederfibromen en endometriose. Dierstudies ondersteunden verder de rol van EGCG bij het krimpen van vleesbomen en endometriose laesies. Bij mensen bleek EGCG de symptomen te verlichten die verband houden met vleesbomen, PCOS (gewichtstoename, insulineresistentie en hyperandrogenisme) en gevolgen van de menopauze (osteoporose en gewichtstoename). De rol van groene thee bij de behandeling van onvruchtbaarheid blijft controversieel en er zijn meer studies nodig om definitieve conclusies te trekken over het effect ervan op adenomyose. Aangezien het meeste bewijs is afgeleid van in vivo en in vitro experimentele onderzoeken, moeten klinische onderzoeken worden overwogen die de effecten van EGCG op de ontwikkeling en groei van goedaardige gynaecologische aandoeningen evalueren.’

(Vertaling uit het originele Engelstalige rapport: https://www.mdpi.com/2072-6643/15/6/1439)

Hier kun je een (vertaalde) samenvatting lezen maar het is absoluut de moeite waard om het originele rapport te lezen.

Uiteraard hopen we dat bovengenoemde problemen zo veel mogelijk mensen bespaard blijven maar ‘in het geval dat’ wilden we dit onderzoek graag met je delen.

Alle ‘echte’ thee (geen kruidenthee) bevat EGCG. De concentratie loopt echter enorm uiteen. De thee met veruit de hoogste concentratie is Kafun van de familie Morimoto. Deze thee van de Benifuki struik bevat in de basis het hoogste percentage gemethyleerde EGCG (antioxidant). Daarnaast wordt het verbouwd in de Japanse prefectuur Miyazaki met de meeste blootstelling aan zonneschijn hetgeen het vormen van antioxidanten als catechinen ook nog eens bevorderd. Naast de opmerkelijke concentratie EGCG (7,3%) bevat deze thee ook hoge concentraties van andere catechines/antioxidanten (totaal 17%), dat is reden voor een in vergelijking scherpe smaak.

Meer informatie (inclusief laboratoriumanalyse): https://www.biologischethee.nl/product/benifuki-thee-antioxidanten-in-thee/