Posted on

7 redenen waarom je beter gefocust werkt met thee

Ken je dat gevoel dat je iets af probeert te krijgen maar dat het maar niet lukt omdat je je niet kan concentreren omdat je moe bent of omdat er van alles in en om je hoofd gebeurd?

“Werk slimmer, niet harder”, is het oude gezegde. Hieronder 7 redenen waarom thee je hierbij kan helpen.

1. Cafeïne
De toename van alertheid door cafeïne is bewezen in tal van onderzoeken, met resultaten die verhoogde niveaus van aanhoudende visuele aandacht en scherpere reactietijden en werkgeheugen laten zien. Maar loutere alertheid leidt niet noodzakelijkerwijs tot een hogere productiviteit, zoals te zien is wanneer iemand te nerveus is om zich op bepaalde taken te concentreren. Dit is waar de effecten van L-Theanine goed van pas komen.

2. L-Theanine
L-Theanine is een aminozuur dat verantwoordelijk is voor de toename van alfa-hersengolfactiviteit en wordt zelden ergens in de natuur aangetroffen, behalve in het theeblad, een enkele paddenstoelsoort en de hulstplant. Hogere alfafrequentie is een indicatie van een ontspannen gemoedstoestand zonder slaperigheid op te wekken en matigt het effect van cafeïne. Studies (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6836118/) hebben geconcludeerd dat “verhoogde alfa-activiteit in de hersenen veroorzaakt door L-theanine in verband is gebracht met verhoogde creativiteit, betere prestaties onder stress, en verbeterd leren en concentratie, evenals verminderde angst.

3. Ritueel
Het zetten van thee kan ook een manier zijn om mindfulness te oefenen. Een paar minuten mindfulness is een eenvoudige maar effectieve manier om beter mentaal te kunnen functioneren. Je neemt even een pauze van alle drukte om je heen en geniet van innerlijke stilte. Het resultaat is dat je weer fris en gefocust aan de slag kunt gaan.

4. Beweging
Een theepauze nemen haalt je weg van de computer, van het scherm, van je bureau en bevordert een betere bloedsomloop. Een slechte bloedsomloop kan het gevolg zijn van te lang aan een bureau gebonden zijn en kan een kritieke slag toebrengen aan de productiviteit door gebrek aan zuurstof naar de hersenen en fysiek ongemak. Door regelmatig op te staan en te bewegen op kantoor of thuis, helpt de toename van de bloedstroom het systeem te revitaliseren en de hersenprestaties te verbeteren.

5. Sociale interactie
Arbeidspsychologen zeggen dat het nemen van pauzes om te socialiseren een essentieel onderdeel is van het omgaan met het kantoorleven. Nu technologie de behoefte aan real-time sociale interactie en face-to-face contact vervangt, helpt het zetten van een kopje thee in een ruimte waar je collega’s of familieleden tegenkomt.

6. Holistische wellness
Thee zit vol antioxidanten. Deze helpen oxidatieve stress te moduleren, wat kan bijdragen aan de preventie van kanker, osteoporose en hart- en vaatziekten (zie: https://www.biologischethee.nl/informatie_over_thee_en_biothee/thee-en-gezondheid/). Antioxidanten ondersteunen je immuunsysteem. Betere immuniteit = minder ziek = meer productiviteit.

7. Goede kwaliteit thee is heerlijk en maakt je blij.
Een kopje thee is een heerlijke manier om je geluksniveau te verhogen. Gelukkig werken is natuurlijk altijd beter dan…

Doe er je voordeel mee. We helpen je graag op https://www.biologischethee.nl 😃

Heb je meer tijd nodig om tot rust te komen en zaken op een rijtje te zetten dan kunnen we je daar ook bij helpen in de prachtige oude olijfmolen van onze vrienden in zuid Spanje: https://elmolino.eu/