Posted on

Theesalade aan boord van VOC-schepen

In 1672 schreef Philippus Baldaeus over zeelui van de VOC  die aan boord van hun schepen ‘theesalade’ aten:

‘De Tee (wanneerze in’t water is gebruykt) werd by ons volk t’fscheep voor Zalade gebrukyt, met Azijn, Olie en Peper, en is van geen onbillijke fmaak’

De zeelui die thee aten als salade waren ook degenen die dit in Birma gezien zouden kunnen hebben. De VOC was van 1634 tot 1680 aanwezig in Birma. Ingemaakte thee staat nog steeds centraal in de Birmese cultuur. De blaadjes worden zonder iets anders erbij gegeten, maar als alternatief wordt gefermenteerde thee ook gegeten als salade, gekruid met pepers en knoflook en gegarneerd met gedroogde vis en andere specerijen en en een oliedressing.

Zelf proberen? Bekijk deze video: https://youtu.be/TfNhC-hX4QU of lees de instructies hier.