Posted on Leave a comment

Hoezo matcha?

Over matcha worden ook regelmatig vragen gesteld. Daarom hieronder enige informatie.

Wat is matcha?

Matcha is een soort groene thee. Het is gestoomde groene thee die door een molen van natuursteen tot poeder wordt vermalen. Hoewel matcha een soort groene thee is, zijn de teeltmethoden en de verwerking heel verschillend van andere groene thee. Dit is de reden waarom de heilzame ingrediënten in matcha hoger zijn dan in andere groene thee. Uit onderzoek is gebleken dat de antioxidanten in matcha 137 keer die van groene thee zijn. Maar ook dit is helemaal afhankelijk van welke matcha je vergelijkt met welke andere groene thee. Het geef echter wel een goed idee van hoe groot het verschil is.

Hoe wordt matcha geproduceerd?

Nadat de theebladeren 20 dagen in de schaduw zijn gekweekt, worden de nieuw gekweekte bladeren geoogst, gestoomd en gedroogd om het chlorofyl maximaal vast te houden, vervolgens worden de bladstelen en aderen van de theebladeren verwijderd en de bladeren grof gesneden. Vervolgens laat men het opnieuw drogen in een geventileerde omgeving bij een temperatuur van 45 °. Daarna wordt de thee in kleine molens van natuursteen zeer fijn gemalen.  Voor 30 gram matcha wordt circa een uur gemalen.

Nog meer antioxidanten vindt je in Kafun o.a. omdat deze thee (ook gemalen) met opzet niet in de schaduw is gekweekt.

Wat zijn de voordelen van het drinken van matcha?

Matcha is rijk aan voedingsstoffen en sporenelementen die nodig zijn voor het menselijk lichaam. Japan is een van de landen met de langste levensverwachting ter wereld, wat mogelijk mede verband houdt met het drinken van thee. Matcha bevat veel antioxidanten, vooral van antioxidant EGCG is aangetoond dat het eigenschappen tegen kanker heeft. Op DokterThee.nl staan veel onderzoeken m.b.t. thee en gezondheid.

Hoeveel matcha kun je per dag drinken?

Het wordt aanbevolen om elke dag 1-2 kopjes matcha te drinken, maximaal 5 kopjes. Matcha bevat cafeïne, dus het is het beste om het in de ochtend en middag te drinken. Het houdt je niet alleen de hele dag energiek, maar heeft zo ook geen invloed op de nachtrust. Hoewel de inname van antioxidanten op de nuchtere maag het effect heeft van een hogere opname door het lichaam is dit af te raden m.b.t. de mogelijke schade die dit kan veroorzaken aan de lever bij hoge consumptie.

Bij (ernstige) leveraandoeningen of gevoeligheid voor cafeïne kan een (zeer) hoge consumptie negatieve effecten hebben.

Is matcha goed voor gewichtsverlies?

Wanneer we cafeïne consumeren, wordt visceraal vet het eerst geconsumeerd. Het gecombineerde effect met antioxidanten zal de verbranding van onderhuids vet en visceraal vet aanzienlijk verbeteren, waardoor het lichaamsvet gemakkelijk verbrandt en het effect van gewichtsverlies door oefeningen/sport toeneemt.

Hoe zet je een kom matcha? 

Je hebt nodig: een kom, een (bamboe) matchaklopper, theelepel en eventueel een theezeefje.

Het gebruik van een theefilter zorgt ervoor dat matcha minder snel gaat aankoeken. Het gebruik van een matchaklopper kan helpen om rijk schuim te produceren.

  1. Schep 1,5 g (ongeveer 2 theelepel) matcha in een kom (eventueel door een theezeefje).
  2. Giet 5 ml koud water.
  3. Roer met de matchaklopper tot het water en de matcha goed gemengd zijn.
  4. Voeg 60 ml heet (60 °) water toe.
  5. Klop het geheel op totdat er een mooie schuimlaag ontstaat.
  6. Drink de matcha door de schuimlaag heen.

Net als bij andere thee is het goed om je tijd te nemen om de matcha klaar te maken en er daarna van te genieten. Laptop dicht, telefoon uit, misschien een mooi stukje muziek op, en comfortabel in een rustige ruimte (bij mooi weer in de tuin) gaan zitten. Mijn (Peet) favoriete muziek hiervoor is Canto Ostinato van Simeon ten Holt.

BioThee heeft een aantal matcha’s in het assortiment voor verschillende toepassingen (koken, smoothies en warm drinken): https://www.biologischethee.nl/product-category/biologische_matcha/.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *