Posted on

Thee? Ik ben toch niet ziek?

Toen wij 15 jaar geleden begonnen met BioThee hoorden we nog vaak als antwoord op onze vraag of iemand thee wilde ‘Thee? Ik ben toch niet ziek?’. Ondertussen weten steeds meer mensen thee te waarderen voor de smaak en variëteit. De stap van ’supermarktthee’ naar die van kwalteitsthee is de volgende 🙂

Maar het idee van theedrinken als je ziek bent is op zich niet gek. Mensen, oorspronkelijk vooral in Azië, geloven al eeuwen dat thee goede dingen bevat die verkoudheids- en allergiesymptomen zoals niezen, hoesten, tranende ogen, enz. bestrijdt. Dit geloof in het therapeutische effect van thee, ooit alleen gebaseerd op anekdotisch bewijs verzameld door generaties van theedrinkers, is nu onderbouwd met wetenschappelijk bewijs (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33241826/).

Als je allergisch bent, kun je overwegen om groene thee te gaan drinken. Epigallocatechinegallaat (EGCG), een verbinding in thee (veruit het meest aanwezig in groene thee maar ook in mindere mate in zwarte thee), is in staat gebleken een belangrijke celreceptor te blokkeren die bijdraagt aan de allergische reactie. In eerdere studies vertoonden ook andere verbindingen in thee anti-allergene eigenschappen, maar EGCG lijkt tot nu toe de sterkste te zijn. Desalniettemin, als het erom gaat erkend te worden als een legitiem natuurlijk antihistaminicum, moet groene thee nog verder worden bestudeerd. Het is bijvoorbeeld nog niet bekend hoeveel thee gedronken moet worden om het gewenste effect te bereiken. Ons idee is dat dit, net als vele andere zaken, afhankelijk is van vele aspecten in je persoonlijke situatie.