Posted on

Rukuri Eclairs

Bereiding:

Voeg de Rukuri toe aan de nog ongklopte slagroom en laat deze minstens 8 uur in de koelkast trekken. Hoe langer dit mengsel staat hoe sterker de smaak wordt.

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Smelt de boter in een steelpan samen met de melk en het water.

Voeg het bloem toe aan de steelpan en meng alles door elkaar, zorg dat er geen klontjes bloem in het mengsel zitten.

Verhit dit mengsel op een laag vuurtje en blijf roeren tot het deeg zich tot een bal vormt en het zacht sist in de pan, dit duurt ongeveer 2 minuten.

Verplaats het deeg naar een beslagkom en smeer het uit langs de randen van de kom zodat het deeg sneller afkoelt.

Klop de twee eieren los.

Voeg de helft van de geklopte eieren toe aan het deeg en roer het door tot het deeg het ei geabsorbeerd heeft. Voeg nu de helft van het overgebleven ei toe en roer weer goed door.

De substantie moet lijken op aardappelpuree en als je de spatel met beslag boven de kom houd moet het ongeveer 2 seconden duren voor dat het van de lepel af druppelt.

De eieren worden beetje bij beetje toegevoegd voor het geval dat het deeg te vochtig wordt. Dit kan komen door grote eieren maar ook dat het water niet genoeg verdampt is in de pan.

Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Doe het deeg in de spuitzak en spuit de eclairs op de bakplaat. Houd er rekening mee dat ze ongeveer anderhalf a twee keer zo groot worden in de oven dus spuit ze niet te dicht op elkaar.

Met dit beslag heb je genoeg voor ongeveer 8 tot 10 eclairs.

Bak de eclairs in 20 a 25 minuten goudbruin.

Zodra de eclairs uit de oven komen prik je in elk gebakje 2 of 3 kleine gaatjes met een satéprikker of een mes. Dit zorgt ervoor dat de stoom uit de eclair kan ontsnappen en dat hij mooi hol blijft en niet inzakt.

Zeef de thee uit de slagroom en klop het op met 25 gram poedersuiker.

Nu zijn er twee manieren om de eclairs te vullen:

Techniek 1:

Snijd de eclairs door midden in de lengte en vul ze met de slagroom.

Smelt de chocolade au bain marie en dompel het “dekseltje” van de eclair hier in. Laat hem even boven de kom uitlekken en zet hem dan op de gevulde eclair.

Techniek 2:

Vul de spuitzak (met een klein mondje) met slagroom.

Spuit de slagroom via de kleine gaatjes die in de eclair geprikt zijn nadat ze uit de oven kwamen vol.

Smelt de chocolade au bain marie en dompel de eclair met de kant waar de gaatjes in geprikt zijn naar beneden in de gesmolten chocolade. Laat hem even boven de kom uitlekken.

Versier de bovenkant met het gevriesdroogde fruit.

Ingrediënten:

  • 250 ml. slagroom

  • 2 eetlepels Rukuri

  • 50 ml. water

  • 50 ml. melk

  • 50 gram boter

  • 2 eieren

  • 50 gr. bloem (gezeefd)

  • 25 gr. poedersuiker

  • 50 gr. pure chocolade

  • evt. gevriesdroogde aardbeien ter garnering

Keukengerei:

  • Spuitzak

  • Bakplaat

  • Steelpan

  • Bakpapier