Posted on

Sinaasappeltaart met roos en pistachenoten

Bereiding:

Was de sinaasappels goed en leg ze in een pan afgedekt met koud water. De sinaasappels zullen naar boven drijven maar zorg dat er genoeg water in de pan zit dat zodat als ze naar de bodem zakken ze onder staan.

Breng het water aan de kook en laat het een 15 minuten koken. Dit verminderd de bittere smaak in de sinaasappelschil.

Giet de sinaasappels af in een vergiet en laat ze een beetje afkoelen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 175 °C.

Bedek de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de randen in.

Zet een sterke kop rozenthee door een theefilter met een eetlepel Groene Rozenthee in 70 ml. water dat van de kook af is (maximaal 80 °C) in een steelpan te doen. Deze thee hebben we later nodig maar zo kan de thee lang trekken voor een sterkere smaak.

Snijd de sinaasappels in vieren en haal de eventuele pitten eruit.

Pureer de sinaasappels.

Meng 200 gram suiker met de eieren tot de eieren losgeklopt zijn.

Voeg nu de 325 gram sinaasappelpuree toe en eventueel amaretto.

Als al deze ingrediënten goed gemengd zijn kan het amandelmeel en het bakpoeder toegevoegd worden.

Giet het beslag in de springvorm en strijk de bovenkant glad af.

Bak de cake voor 50 a 60 minuten of tot dat als je een satéprikker in het midden van de cake prikt en hij er droog uit komt.

Laat de cake voor minstens 10 minuten afkoelen voor je de springvorm loshaalt .

Verwijder de theeblaadjes uit de pan met thee en voeg de laatste 50 gram suiker toe aan de getrokken thee.

Verwarm de thee op een laag vuurtje tot dat de suiker volledig opgelost en er aan de rand van de pan bellen ontstaan.

Prik met een sateprikker heel veel kleine gaatjes in de bovenkant van de cake.

Giet de theesiroop met een lepel over de taart heen. Verdeel dit goed over de hele taart en laat de thee in de taart trekken.

Serveer de taart met plakken sinaasappel, fijn gesneden pistachenoten of verse frambozen.

Ingrediënten:

  • 450 gram biologische sinaasappels om 325 gram sinaasappelpuree van te maken (ongeveer 3 sinaasappels, maar weeg ze voor de zekerheid!)

  • 3 eieren

  • 250 gram suiker (waarvan 50 gram voor de rozensiroop)

  • 300 gram amandelmeel

  • 1 theelepel bakpoeder

  • 1 eetlepel Rozenthee

  • een handje pistachenoten

  • 2 eetlepels Amaretto (optioneel)