Familie Morimoto’s biologische theetuin

De biologische theetuin van de familie Morimoto is gelegen op het meest zuidelijke van de vier belangrijkste eilanden van Japan, niet ver van de stad Miyazaki, in de gelijknamige prefectuur.

De geschiedenis van Morimoto groene thee begon toen het jonge paar hun onderneming startte met slechts een klein theetuin. De afgelopen jaren hebben de Morimoto’s zich ontwikkeld tot een perfect team en hun ervaring in het verbouwen van thee en de omvang van hun kleine bedrijf is gestaag gegroeid. Ondertussen verbouwen Haruyo en Shigeru Morimotos hun thee in 12 kleine theetuinen, en hebben zij hun eigen productiehal gebouwd die zij grotendeels zelf bemannen.
Tijdens de oogstperioden worden de Morimo’s soms bijgestaan door vrienden en hun beide dochters.

Een van de vele kenmerken van de Morimoto’s is de teelt van zeven variaties van theestruiken: Yabukita, Kanaya Midori, Oku Midori, Oku Yutaka, Minimi Sayaka, Sakimidori, en bovendien de Assamica hybride Benifuki. Deze vele soorten theeplanten, en onlangs nog een aanvullende variant, zullen binnen enkele jaren wellicht de basis vormen voor een geheel nieuwe theestruik. Het mengen van de theebladeren van de verschillende struiken resulteert in de specifieke nuances van smaak van de verschillende theesoorten.

De vele verschillende variaties van theeplanten tonen ook een concept dat zeer representatief is voor de Morimoto’s: Naast de verschillende nuances van smaak, vertonen zij ook verschillende karakteristieken m.b.t. hun reactie op de klimatologische omstandigheden en ongedierte als insecten. In het geval dat één soort theestruiken last heeft van bijvoorbeeld insecten in een bepaald jaar te, wijten aan welke reden dan ook, wil dat nog niet zeggen niet dat ook de andere variaties schade lijden, en dus betekent dit dat niet de hele oogst zal lijden. De vele verschillende rassen zijn ook een symbool van de Morimoto’s ‘voorkeur voor diversiteit.

Het feit dat de Morimotos denken over zulke zaken als diversiteit is niet atypisch voor Japanse biologische boeren. Dit is zeer vanzelfsprekend omdat ze niet biologische produceren met het oog op een hogere winst of voor het verkrijgen van betere kansen in de markt, maar omdat ze het beschouwen als een kostbare doel om natuurlijke thee te produceren in een omgeving, die wordt gekenmerkt door een ecologische balans.

Haruyo maakt fantastische matcha shakes.