Afvallen met groene thee

Afvallen met groene thee. Thee, behalve een heerlijke en gevarieerde drank te zijn, kan uitstekend ondersteunen en helpen bij het proces van afslanken. Wij hebben het hier over “echte” thee, geen kruidenmelange of een rooibos. Thee die afkomstig is van de theeplant, de Camellia Sinensis.
Twee factoren zijn belangrijk om dit gereedschap goed te gebruiken.

  1. Je moet lekker veel soorten uitproberen en uitvinden welke theeën jou favorieten zijn.
  2. Drink, drink en nog eens drink! Thee bij het wakker worden, bij je maaltijden, onderweg of bij een restaurant. Tussen de 8 en de 13 kopjes per dag. Je kunt dezelfde thee gebruiken, je kunt variëren zoveel als je wil, als je maar echte thee drinkt!

Waarom?
De basis van het “geheim” van thee zijn de drie ingrediënten: Cafeïne, L-theanine en epigallocatechin-3-gallate (EGCG).

Cafeïne stimuleert en kan helpen bij het afslanken, maar tegelijkertijd heeft het ook bijwerkingen als het verhogen van de suikers in je bloed etc… Een kop thee bevat veel minder cafeïne dan koffie, EN, de L-theanine- een aminozuur dat de schadelijke effecten van cafeïne tegengaat. L-theanine beïnvloed de neurotransmitters in de hersenen die weer invloed hebben op de dopamine- en serotonine niveau’s die zorgen voor het signaal “genoeg gegeten”. Hoe meer thee je drinkt, hoe duidelijker de boodschap die je hersenen krijgen is: “ik heb geen honger”. Thee helpt je dus niet alleen bij het afslanken, maar ook bij het gevoel minder trek te hebben, en dus makkelijker een dieët te volgen.

Het derde ingredïent, de epigallocatechin-3-gallate, is een antioxidant dat het metabolisme van het lichaam stimuleert: je brandt dus werkelijk vet terwijl je zit te genieten van een kop thee. EGCG verlaagt ook het niveau van triglycerides in het bloed en gaat het opstapellen van vetzuren in de vetcellen tegen.

Kun je dus eten wat je maar wilt en toch afvallen met thee als toevoeging aan je dieet? Waarschijnlijk niet. Maar als je thee drinkt, bewust omgaat met je eten en steeds een klein verschil maakt in de hoeveelheid van je beweging per dag (b.v in plaats van 15 minuten fietsen, 5 minutjes toevoegen), zul je binnen een paar weken het begin van succes boeken.

Nog een leukertje van zo’n thee dieet is het feit dat je makkelijk kan wennen aan thee drinken in plaats van die tussendoortjes. Het verwarmt je, het vult je maag, en geeft het gevoel van “hé, lekker!”.

Lees ook: Thee & Gezondheid, een actueel overzicht van onderzoeken