Oolong thee is vooral bekend als gerolde en bolvormige thee en komt oorspronkelijk uit het zuidoosten van China, de provincie Fujian, van waaruit deze semi-geoxideerde specialiteit zich naar Taiwan verspreidde.
Oolong thee wordt gemaakt van vrij grote bladeren; het duurt gemiddeld 40 dagen vanaf de eerste ontkieming tot aan de oogst. Na het plukken worden de bladeren in een donkere kamer geplaatst om onder een lichte luchttoevoer te verwelken. De bladeren worden vervolgens gerold en gedraaid, waardoor opzettelijk de celstructuur wordt verbroken, wat de thee een mooie toon geeft.
Na de mechanische verwerkingsstappen kan de thee in een oven worden geplaatst om te bakken.
Verwerking van de theebladeren
1) Plukken
De theeblaadjes voor Oolong thee worden uitsluitend met de hand geplukt. De juiste maat van de bladeren is cruciaal; bij oolong thee mogen de bladeren iets groter zijn dan bij de meeste groene theesoorten. De eerste oogst vindt dus iets later plaats.
2) Verwelking
De vers geoogste theeblaadjes worden dezelfde dag op grote bamboeplaten gelegd en, afhankelijk van het weer, verdord in de zon of in een goed geventileerde ruimte. De theebladeren moeten regelmatig worden gekeerd. De bladeren verliezen een groot deel van hun vocht naarmate ze verwelken.
3) Schudden en knijpen
Traditioneel worden de theeblaadjes met de hand op de bamboeborden gegooid en lichtjes geplet. Op de bladeren verschijnen kleine scheurtjes waaruit aromatisch celsap tevoorschijn komt. Oxidatie van de bladsubstantie begint onmiddellijk langs de scheuren. Licht geoxideerde oolong thee wordt slechts licht gemalen en sterker geoxideerde oolong thee wordt zwaarder gemalen. Tegenwoordig wordt deze taak uitgevoerd door een trommel die, net als een wasmachine, de lakens voortdurend ronddraait.
4) Oxideren
De gescheurde theeblaadjes worden weer uitgespreid op de bamboeplaten en reageren bij kamertemperatuur met de zuurstof in de lucht. De theebladeren verspreiden een heerlijke geur en je ruikt de aromatische tonen van de nieuwe creatie. Het oxidatieproces duurt enkele uren en moet op tijd voltooid zijn om de gewenste oxidatiegraad te bereiken. De term ‘fermentatie’ is ten onrechte gemeengoed geworden. Fermentatie is een proces waarbij micro-organismen betrokken zijn. Fermentatie is uitsluitend voorbehouden aan Pu-Erh-thee .
5) Verwarmen
Om de oxidatie te stoppen worden de theebladeren nu verwarmd. Hiervoor worden de bladeren kort in grote pannen op ongeveer 80° C verwarmd en gekeerd. Deze methode wordt in China en Taiwan gebruikt voor alle niet-geoxideerde of semi-geoxideerde theesoorten. In Japan wordt een andere methode gebruikt: hier worden de theeblaadjes kortstondig heet gestoomd om oxidatie te voorkomen.
6) Rollen in een stoffen zak
In deze stap worden de kleine, karakteristieke oolongkralen geproduceerd. De reeds gefixeerde theeblaadjes worden in een stoffen zak gedaan. De stoffen zak wordt onder hoge druk gesloten. Vervolgens wordt de zak op een draaitafel geplaatst. De stoffen zak wordt door twee tegenover elkaar liggende ijzeren platen samengedrukt en gedurende enkele uren in roterende bewegingen bewerkt. Hoe langer dit proces wordt uitgevoerd, hoe ronder het resultaat zal zijn.
7) Drogen
Het doel van het drogen is om het vocht verder uit de thee te verwijderen. Hiervoor worden de nu opgerolde theebollen opnieuw op de bamboeplaten uitgespreid en enkele uren in een droogkamer geplaatst. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een ventilator. Wanneer de theebladeren een restvochtgehalte van 3% hebben bereikt, is het proces voltooid.
8) Roosteren
Afhankelijk van de gewenste uitkom wordt de thee dan geroosterd, of niet. Traditioneel worden ovens verwarmd met houtskool en wordt de oolongthee geroosterd op bakplaten. Door het roosteren krijgt de thee een kruidiger tintje. Bij sterker branden verdwijnen de bloemige tonen naar de achtergrond. Sterker geroosterde Oolong thee is bijvoorbeeld de Da Hong Pao.
Bekijk hier onze zorgvuldig geselecteerde biologische oolongs: https://www.biologischethee.nl/product-category/biologische-oolong/