Posted on

Je weet niet wat je mist, serieus!

Thee Gongfu-stijl

Het zetten van thee Gongfu-stijl heeft als resultaat dat er veel meer smaken en aroma’s vrij komen dan die je tot nu toe van diezelfde thee hebt geproefd. Daarnaast kun je de theebladeren velen malen opnieuw opschenken. Dit komt door verschillende belangrijke factoren:

Hoge blad-waterverhouding:
Bij het zetten van thee in de gongfu-stijl worden veel meer theebladeren gebruikt dan bij de westerse thee-methode, in verhouding tot de kleine hoeveelheid water. Deze geconcentreerde omgeving extraheert een grotere intensiteit aan smaak, aroma en heilzame stoffen uit de bladeren in elke infusie.

Korte, herhaalde infusies:
In plaats van één lange infusie, worden bij de gongfu-stijl een reeks zeer korte infusies gebruikt (vaak slechts 10-30 seconden per infusie). Deze methode voorkomt overmatige extractie van bittere of wrange stoffen, terwijl elke infusie verschillende lagen van het smaakprofiel van de thee benadrukt. Hierdoor ervaar je een interessante ontwikkeling van smaak en aroma.

Efficiënte extractie:
De combinatie van hoogwaardige theebladeren, een nauwkeurige watertemperatuur en gecontroleerde trektijden zorgt ervoor dat meer van de oplosbare bestanddelen (smaak, aroma, antioxidanten, enz.) van de thee geleidelijk en efficiënt worden geëxtraheerd. Dit maakt elke infusie uniek en zorgt ervoor dat de bladeren hun volledige potentieel bereiken na meerdere rondes.

Kwaliteit van de theebladeren
De Gongfu-stijl is met name geschikt voor hoogwaardige theesoorten van hele bladeren die hun smaak en aroma langzaam en stapsgewijs afgeven, in tegenstelling tot thee van lagere kwaliteit die hun smaak snel afgeven.

Kortom, Gongfu-zetten maximaliseert de extractie van smaken en aroma’s door meer bladeren, minder water en kortere, herhaalde trektijden te gebruiken. Dit levert niet alleen een rijkere, complexere kop thee op, maar stelt je ook in staat om te genieten van meerdere infusies van dezelfde bladeren, elk met zijn eigen nuance en karakter.

Duurder?
Op het eerste gezicht zou je denken dat dit je kopje thee duurder maakt maar in de praktijk blijkt dit niet het geval te zijn. Omdat je zoveel vaker kunt opschenken met een kortere infusie komt de prijs per kopje niet anders uit dan wanneer je de thee op een in het westen gebruikelijke manier zet.
Persoonlijk ben ik een groot liefhebber van oolongs en schenk ik minimaal 6 keer op. Dat zou makkelijk meer kunnen zijn maar op een gegeven moment ga ik naar bed .

Op deze pagina staat een kort filmpje waarin je kun zien hoe het werkt. In het filmpje wordt er eerst van de Gaiwan in een kan overgegoten maar als je alleen drinkt kun je ook direct in je kop schenken.