Posted on

Chinese of Japanse thee? Het verschil

Heb je je ooit afgevraagd waarom Japanse en Chinese thee zo verschillend zijn in smaak en aroma?

Het antwoord ligt in één van de stappen tijdens de verwerking van de theeblaadjes.

Japanse thee wordt meestal gestoomd direct na het oogsten. Dit stoomproces helpt om de heldere, groene kleur van de bladeren te behouden en geeft de thee zijn kenmerkende frisse, grasachtige smaak. Een goed voorbeeld hiervan is Japan Sencha, één van de populairste soorten in Japan.

Chinese thee daarentegen wordt meestal verhit in pannen of geroosterd, wat zorgt voor een zachtere, meer nootachtige smaak. Dit proces geeft de bladeren een iets donkerdere kleur en een subtiele, geroosterde geur. Denk bijvoorbeeld aan China Gunpowder.

Smaakprofiel: Fris versus Vol

Japanse theeën hebben vaak een uitgesproken frisse en umami-rijke smaak. Denk bijvoorbeeld aan onze Japan Sencha (Bio), die doet denken aan groene vegetatie met een vol, kruidig, aroma (mijn dagelijkse thee). Voor een nog intensere beleving van umami kun je kiezen voor Japan Gyokuro, Superior (No. 1) (Bio) een thee met een rijke, ietwat zoetere smaak. Ben je op zoek naar een thee met een bijzondere twist? Probeer dan Genmaicha van Mankichi Watanabe (Bio), een melange van groene thee met geroosterde rijst, die een heerlijke combinatie van frisse en nootachtige tonen biedt. Het volledige assortiment Japanse theeën vindt je hier: https://www.biologischethee.nl/product-category/biologische-japanse-thee/

Chinese theeën bieden een fascinerende variëteit aan smaken, van bloemig en zacht tot rijk en intens. Voor wie houdt van een uitgesproken aroma, is China Jasmine Extra Class (Bio) een aanrader: deze thee is doordrenkt met de geur van jasmijnbloesem, wat resulteert in een elegante en geurige smaakervaring. Als je liever een thee met een meer geroosterde en hartige ondertoon wilt, probeer dan China Gunpowder (Bio). Dit is een milde groene thee met een fijn gerookte afdronk. Voor liefhebbers van een vollere, meer karakteristieke zwarte thee is China Yunnan FOP (Bio) een een idee. China Yunnan FOP (Bio) is een licht bloemige thee met een rokerige hint en een krachtige afdronk. Het volledige assortiment Chinese theeën vindt je hier: https://www.biologischethee.nl/product-tag/chinese-thee/.

Onze ervaring is dat men, vooral m.b.t. groene thee, over het algemeen een voorkeur heeft voor Chinees of Japans i.v.m. de zeer specifieke eigenschappen. Maar het kan natuurlijk nooit kwaad om uit je ‘comfort zone’ te stappen 🙂

Have a nice thee!